Art Nouveau

Trimis la data: 2008-02-08
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.33 / 10
Downloads: 1429
Autor: Sergiu Davidescu
Dimensiune: 8kb
Voturi: 191
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Arta 1900(Art Nouveau) a inflorit la rascruce de veacuri,situandu-se intre istoricism si revolutia artistica a sec.XX…Arta 1900 a stat la originea nasterii artei si arhitecturii noi, a rinvierii mestesugurilor artistice, a acordului modern intre forma si ornament.Ea a intervenit direct in afirmarea Industrial Design-ului si a generat efectiv afisul si grafica publicitara"(Paul Constantinescu)
Miscarea art nouveau trebuie pretuita din mai multe motive. Ea contine intr-o oarecare masura un dualism: in privnta aspectelor cotidiene exponentii sai actionau practic fara sa stabileasca o legatura prea indepartata cu teoriile estetice ale lor. Dezvoltarea tehnica de astazi ne indreptateste sa fim plin de uimire si teama si e usor sa te identifici cu artistii idealisti din epoca art nouveau care, prin rafinamentul lor estetic, se aflau in opozitie cu aceasta dezvoltare similara.

Primele mari expozitii ale stilului au aparut abia dupa razboi: in cadrul Muzeului de Arta Aplicata de la Zurich expozitia lui Hans Curjel si la muzeul Londonez Victoria si Albert, expozitia lui Peter Floud(1952). Printe cele mai renumite se numara expozitia de la muzeul de arta moderna din New York(1958) si cea de la Paris(1960).

Definirea stilului
-Conceptia formei: linia asimetrica care se termina printr-o miscare ca de bici, incarcata parca de energie constituie principala caracteristica de oranmental al stilului art nouveau. Intodeauna vie, in permanenta miscare ornamentatia apare echilibrata. Privind mai in adancime remarcam stradania de a stapani miscarea prin intermediul unei armonii bine echilibrate. Aspectul cel mai important al decoratiei este capacitatea sa de a sublinia structura formei si apoi de contopi atat obiectul cat si ornamentul lui intr-o entitate organica: scopul devine astfel unitatea si sinteza.

Exista mai multe stiluri art nouveau. Stilul abstarct si structural simbolic se gaseste in sfera culturala franco-belgiana(decoratia executata de Guimard pentru Metro). Stilul floral si organic se gaseste la Nancy(Emile Gallé sa prezentat la expozitia de la Pris din 1900 cu o masa de lucru cu machetarie din diferite esente).

Conceptia liniara, bidimensionala si simbolica a atins culmile prin scoala de la Glasgow(detaliile de ornament amintesc muguri stilizati ori boabe de fasole, se introduc siluete feminine dezinvolte invaluite in conturul unor picaturi de lacrimi care cad or se circumscriu unor tipare liniare.

Teoriile estetice ale timpului
-Cautatrea unitati in arta: una din ideile ce reveneau cu insistenta in cercurile care dezbateau sistematic problemele artistice ale epoci era dorinta de reinnoire a artei decorative prin promovarea unor cooperari mai apropiate intre artist si artizan;

-Artizanatul fata de masina: fireste ca artistul trebuie sa-si aduca contributia la rezolvarea problemelor ridicate de arta aplicata dar se nastea problema daca prin firea sa artistul era dotat sa rezolve problemele industriei;

-Miscarea reformei: art nouveau respingea cu desavarsire decoratia interioara de la sfarsitul sec. XIX. Camerele intunecoase intesate de mobila urmau sa fie inlocuite cu un interior simplu, luminos, in care unitatea stilistica a detaliilor si a intregului constituia un element esential. Mobilierul era adaptat cu grija interiorului, dupa cum vedem in opera lui Mackintosh, Van de Velde si Hoffmann.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.