Arta bizantina in secolele XIII-XV

Trimis la data: 2009-11-11
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.76 / 10
Downloads: 68
Autor: Mona Ulescu
Dimensiune: 12kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Datorita reconstituirii relative a unitatii politice a Imperiului Bizantin de catre imparatul Mihail al VIII-lea, intemeietorul ultimei dinastii bizantine, a Paleologilor, in secolul al XIII-lea, epoca s-a numit Renasterea Paleologa. Aceasta epoca a ultimelor secole ale civilizatiei bizantine, caracterizata de fenoAZmenele faramitarii feudale si totodata de eforturile de centralizare statala, s-a consumat pe fondul slabirii politice a Bizantului
Bulgaria si Serbia luptau pentru infiintarea taraAZtelor. Turcii ocupasera provinciile din Asia Mica si apoi din intreaga Peninsula Balcanica, cucerind Serbia, Bulgaria si Grecia, pentru ca, in 1453 sa cucereasca si Constantinopolul.In arta, aspectele stilistice inegale creau sinteze ale influentelor si circulatiei valorilor estetice, marcate de pierderea anvergurii epocilor precedente.

In locul monumentalitatii isi face aparitia constructia cu dimensiuni mici, precum si atmosfera discreta.ARHITECTURA:In arhitectura civila, la Mistra, in sud-estul Peloponezului s-a pastrat un singur complex (secolele XIII - XV), naruit azi, dar despre care se spunea ca este un "Pompei bizantin". De asemenea, la Constan-tinopol, in ansamblul fostului palat al Blachernelor. se afla Palatul lui Constantin Porphyrogenetul, din perioada paleologa.

Arhitectura religioasa nu a inregistrat elaborarea nici unui tip nou de plan. structuri ori sistem de acoperire, ci doar o reducere a variantelor cunoscutePrintre tipurile de plan, bazilica este frecventa in provinciile grecesti Tipul sala ca si planul central. cu cupola sau boltit semicilindric, sunt prezente in zonele periferice ale imperiului. Planul in cruce greaca este raspandit in Grecia si Macedonia, iar planul triconic in Macedonia si Bulgaria.

In cadrul elevatiei, etajarea succesiva a spatiilor ordoneaza registrele arcadei, tribunei si ferestrelor;Sistemul de acoperire foloseste cele trei sisteme traAZditionale: 1) sarpanta de lemn; 2) boltile semicilindric din caramida cruda sau arsa; 3) cupola pe pandantiv sau pe trompe de unghi din piatra.

Plastica fatadelor. Constructiile mari se caracterizeaza prin masivitate. Contrafortii flancheaza puternic zidurile la exterior, preluand impingerile sistemului de acoperire.Cladirile de dimensiuni mici au gratie si eleganta, datorita zveltetii turlelor. Un aspect particular este folosirea alternantei pietrei cu caramida, sistem geneAZralizat, si prezenta arcadelor oarbe.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.