Arta culturii cucuteni

Trimis la data: 2011-08-17
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 8
Nota: 9.56 / 10
Downloads: 18
Autor: Rock deea
Dimensiune: 225kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In mileniile IV - III i.Hr., in partea central-estica a Europei inflorise un adevarat Eden, o civilizatie eneolitica. Intre creatiile stralucite de aici se remarca cultura Cucuteni. Este cu siguranta singura cultura presitorica europeana care poate rivaliza cu civilizatiile "inalte" din Orientul Apropiat.Realizarile artistice ale cucutenienilor se inscriu, printre cele mai importante manifestari din domeniul artelor plastice, la nivel mondial.
Complexitatea si atributele stravechii culturi cucuteni de pe teritoriul Romaniei fascineaza savantii occidentali. In prezent, lumea stiintifica recunoaste ca aceasta cultura a fost prima civilizatie a Europei, inainte de aparitia civilizatiei grecesti si romane.
Cultura Cucuteni se intindea pe o suprafata de 350.000 km2, pe teritoriul Romaniei, Republicii Moldova si Ucrainei. Pe teritoriul Romaniei, cultura Cucuteni era raspandita in Moldova, sud-estul Transilvaniei, nord-estul Munteniei.Cucutenieinii traiau in asezari amplasate de obicei pe inaltimi mai mult sau mai putin dominante, in preajma apelor.

Casele erau din lemn si chirpici, rectangulare, spatioase, uneori impartite in doua sau mai multe incaperi prevazute cu vatra sau cuptor. Oamenii se ocupau de cultivarea plantelor, cresterea animalelor, vanatoare si culesul. Prelucrau lutul, piatra, osul, cornul, arama, aurul si exploatau sarea. Cucutenienii au fost primii care au trait organizati in asezari mari. Aceste asezari erau alcatuite din cladiri aranjate in cercuri concentrice.

Statuetele antropomorfice descoperite nu prezinta trasaturi grotesti sau furioase. Cele masculine erau foarte rare si aveau fetele acoperite cu masti, in schimb cele feminine erau fara masti, gratioase, prezentau tatuaje pe corp si aveau picioare lungi si zvelte. Figurine sacrificate sau cu sclavi inlantuiti nu au fost gasite, ceea ce inseamna ca a fost o civilizatie pacifista si cu drepturi egale. Insa nu este cunoscut modul cum isi tratau mortii, negasindu-se morminte sau locuri de crematie. In unele locuinte ce fac parte din cultura Cucuteni au fost intalnite cateva cazuri, unde, in podeaua locuintelor, au fost descoperite oase umane.

Cunoscand acestea, unii cercetatori au presupus ca isi ingropau mortii la temelia caselor. Pana acum credeam ca oamenii preistorici erau doar niste indivizi inapoiati care traiau de pe o zi pe alta, insa descoperirile arheologice infirma categoric aceasta viziune simplista.

Primele vestigii au fost descoperite in 1884, in satul Cucuteni, in apropierea Iasului. Dupa numele satului s-a numit si aceasta civilizatie. In 1897 au fost gasite si alte urme de civilizatie Cucuteni, dar pe teritoriul Ucrainei. Artefactele gasite erau din statuete si vase din lut.Ceea ce incanta in mod deosebit la civilizatia Cucuteni este ceramica pictata cu decorurile ce acopera spatiile vaselor cucuteniene. Semnificatia simbolurilor pictate pe vase si rolul statuetelor care reprezentau forme umane nu este cunoscuta nici pana in prezent. Fiecare simbol - spirala, meandre, zigzaguri, benzi de linii paralele, ove, semiove, ghirlande, triunghiuri, romburi, patrate, figuri antropomorfe si zoomorfe - transmite anumite mesaje spirituale greu de surprins.

Ceramica cucuteniana este unica in Europa, gasindu-se unele asemanari destul de pregnante doar intre ceramica cucuteniana si o ceramica dintr-o cultura neolitica din China. Intre cele doua culturi exista o distanta de timp foarte mare, ce-a din China aparand dupa circa un mileniu fata de cea cucuteniana. Pe aceasta ceramica predomina decorul in spirala cu numeroase variante si combinatii. S-au gasit si figuri feminine cu torsul plat, decorate cu motive geometrice (fig. 1).

Culorile predominante pe ceramica cucuteniana sunt: rosu, alb si negru, cu unele variatii in functie de temperatura la care a fost ars vasul respectiv. Ca forma, vasele difera de la simple pahare la vase mari de tipul amforelor. Este remarcabila aceasta diversitate a formelor vaselor care uimesc si astazi, printr-o eleganta desavarsita.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.