Arta greaca

Trimis la data: 2004-08-06
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.52 / 10
Downloads: 5806
Autor: Lidia D.
Dimensiune: 5kb
Voturi: 385
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Arta greacă reprezintă productia artistică a civilizatiei grecesti , cu toate că este dificil să se stabilească cu precizie limitele cronologice ale acesteia. Artele care s-au dezvoltat în Grecia antică , cea minoică si cea miceniană reprezintă baza artei grecesti. Se plasează nasterea artei grecesti în jurul secolului IX I.C. , odată cu aparitia perioadei geometrice.
În realitate lucrurile sunt putin altfel deoarece si după bătălia de la Aetium este observată influenta artei grecesti în producţiile orientale si cele occidentale. Imensa expansiune a culturii grecesti poate explica importanţa acestei arii de influentă .

Datorită acţiunii de colonizare din secolele VIII şi VII î.e.n. arta greacă se impune treptat de la cadrul restrâns al Mării Egee în toată regiunea din jurul Mării Mediterane. La sfârşitul secolului IV datorită cuceririlor lui Alexnadru cel Mare lumea greacă este limitată la est de India iar la sud înglobează tot Egiptul şi mai ales Imperiul Persan. Totuşi la această diversitate geografică se adaugă profunde diviziuni politice.

Este adevărat că în faţa duşmanului oraşele greceşti se găsesc unite dar în războaiele din secolul V , Î. C. sau în cadrul participării comune la Jocurile panelenice ele nu au nici un sentiment de apartenenţă la aceaşi entitate. Cu toate acestea în această diversitate rezidă o identitate culturală comună care face posibil să se vorbească despre arta greacă.

Originile artei greceşti au rămas învăluite în mister până la începutul secolului al XX-lea deoarece în Grecia nu au fost găsite urme ale epocii de piatră. Dar acum se ştie că naşterea artei greceşti îşi află originea în confruntarea mai multor civilizaţii ce se aflau în bazinul oriental al Mării Meditaerane.

Arta cicladică este cea mai veche mărtuire a artei greceşti . S-a desfăşurat în epoca bronzului vechi. Cele mai frumoase manifestări ale Cicladelor , pe lângă numeroasele obiecte din bronz şi argint , le constituie „idolii“ cicladici. Aceste statuete din marmură reprezentau personaje puternic stilizate . La realizarea lor s-a ţinut seama riguros de păstrarea proporţiilor, care le-a conferit un superb echilibru. Este încă imposibil să cunoaştem semnificaţia lor exactă. Spre sfârşitul mileniului al II-lea Î.C., se diminuează producerea lor.
Arta minoică corespunde perioadei de dominaţie a Cretei în jurul anului 1800 Î.C.

Se realizează construirea primei generaţii de palate , printre care şi cele din Cnossos şi Malia. Palatele sunt puternic inspirate din modelele orientale. Aceste construcţii au în alcătuire o curte rectangulară , în jurul căreia se află o serie de încăperi , de săli de ceremonii şi de culoare pentru procesiuni. A doua serie de palate cretane este reconstruită în secolul VI Î.C. pe aceleaşi locuri ale palatelor din prima generaţie distruse brutal.

Construcţiile sunt similare primelor, pereţii sunt acoperiţi cu fresce magnifice în culori strălucitoare . Prin intermediul subiectelor religioase sau a motivelor floarle se exprimă bucuria de a trăi şi spontaneitatea. Cermica pictată reia stilul naturalist şi vesel delectând prin repezentări de elemente marine. Cretanii fabrică pe scară largă obiecte mici din metal, lemn sau fildeş şi creează nişte piese de orfevrărie foarte frumoase.

Arta miceniană răsare atunci când civilizaţia minoică mai străluceşte încă , fiind construite la Micene , în secolul XVI Î.C. două morminte mari , probabil princiare. Opulenţa lor uimeşte în acel mediu sărac. S-a descoperit că aceste morminte conţin obiecte din metal preţios cum ar fi : elemente de podoabă a capului, arme de ceremonie, cupe, vase, multe provenind din Europa.

Creaţiile autohtone sunt decoarte cu scene voit violente într-un stil aproape brutal ce se obserpă şi lal frumoasa mască a lui Agamemnon. Micenienii construiesc puternice citadele fortificate, ale căror aspect contrastează cu deschiderea amplă, spre natură, a palatului. Aceste construcţii au început să apară prin anul 1400 Î.C. după nimicirea Cretei. Pereţii sunt formaţi din blocuri enorme de piatră, pe care după legende doar ciclopii le-ar fi putut duce. Aceasa face ca arhitecturii să i se atribuie şi numele de „ciclopică“.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.