Arta paleolitica

Trimis la data: 2007-06-25 Materia: Istorie Nivel: Gimnaziu Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 848
Autor: Sherydan Dimensiune: 258kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Arta paleolitica debuteaza in auringnacian cu „productii”care evidentiaza tendinta de abstractizare, de utilizare de simboluri, de sugerare a unei idei mai curand, decat a reproduce fidel un model din natura. De data mai recenta (solutrean – magdalenian), marile productii de la Lascaux reveleaza o redare aproape fotografica a animalelor. Acest stil de abordare , realist si naturalist al animalelor nu schimba cu nimic valoarea simbolica a desenului.

Arta iconica bidimensionala de la Lascaux cuprinde gravuri, picturi si reliefuri de animale si o singura reprezentare umana.

Arheologia preistorica reconstituie trecutul pe baza unor izvoare nescrise, urmarind activitatea unor grupuri umane al caror nume nu poate fi cunoscut in masura in care nu au intrat in contact cu alte popoare care foloseau scrierea.

Decorul in care a inflorit arta paleolitica a putut deveni baza unor credinte sau mituri diferite, unele din simbolurile zoomorfe fiind transmidse si in neolitic. 1La umanitatea preistorica intalnim in paleolitic si mezolitic o prima etapa a gandirii magice, apoi in neolitic omul face diferenta dintre suflet si corp si disting o putere supranaturala mana care se poate intruchipa in diferite obiecte sau spirite2.

Miturile si simbolurile religioase au avut un rol important in consolidarea legaturilor sociale, iar cunoasterea mentalitatii oamenilor primitivi si a credintelor lor ne ajuta la interpretarea diferitelor aspecte ale artei preistorice.Miturile si simbolurile religioase au avut un rol important in consolidarea legaturilor sociale, iar cunoasterea mentalitatii oamenilor primitivi si a credintelor lor ne ajuta la interpretarea diferitelor aspecte ale artei preistorice. In interpretarea artei paleolitice s-a pornit , pe baza comparatiei cu credintele si modul de a gandi al unor populatii ramase la stadiul de vanator – culegator, de la rolul pe care l-au avut reprezentarile artistice ca ilustrare a totemismului primitiv potrivit caruia relatiile de inrudire dintre oameni in cadrul gintii si—au gasit proiectarea fantastica in relatiile dintre oameni si natura.. Ideea de baza a interpretarii artei paleolitice este legatura cu natura( baza simbolismului religis.

Studiul picturilor paleolitice din pesterile din Franta arata ca desenele nu sunt imagini fara ordine, ele se incadreaza intr-o structura de ansamblu, in care fiecare animal are un anumit loc, iar semnele de pe corpul lor nu sunt rani de lance sau colibe ci simboluri ale fertilitatii ( feminin si masculin).3Andre Leroi – Gourhan; La religion de cavernes: magie ou metaphisique, in Sciense et avenir, nr 228, febr. 1966

2 H. Kühn, Vorgeschichte der Menschheit, II, p. 169 – 172).

3 initial s- a considerat de catre G. Reinach si H breuil ca arta avea un caracter profund religios si ca reprezentarea animalelor pe pereti ar fi o forma de capturare a spiritului( si a corpului animalului cu urme de rani provocate de sulite si sageti))Conditii de descoperireDescoperite din intamplare de patru tineri in septembrie 1942, pestera Lascaux a dezvaluit un ansamblu de picturi si gravuri parietale uluitoare, care au fost datate in jurul anilor 15 000 iIH. Dupa primele zile care au urmat descoperirii grotei, arheologii s-au grabit sa expertizeze patrimoniul de exceptie; Henri Breuil, dr. Cheynier si abatele Bouyssonie au fost primii care au inceput procesul de autentificare al picturilor si al gravurilor parietale .Initial grota a fost deschisa pentru vizitare, insa in 1955 au aparut primele semne de degradare a picturilor datorita vizitarii intensive( 1200 persoane pe zi); contaminari biologice (coroziunea provocata de dioxidul de carbon) si soc termic. Restrictiile impuse

de normele de conservare au limitat accesul permanent al publicului din 1963. S- a facut o reconstituire a salii Taurului si aceasta este deschisa spre vizitare publicului larg.

Pentru studiul acestor desene s-au utilizat metode specifice fiecarei forme de expresie grafica, gravura sau pictura. De asemeni s- a facut o impartire a incaperilor denumite dupa tematica picturilor existente acolo sau dupa forma spatiului respectiv.Astfel mentionam Sala taurilor, Galeria principala, Pasajul lateral , Camera felinelor si Camera omului mort. Picturile descoperite in grota Lascaux demonstreaza un rafinament spiritual si estetic impresionant la vanatorul din paleolitic. Policromia este esentiala in compozitia picturala care trebuie sa tina seama si de dispunerea si particularitatile peretilor. Arta Lascaux este subterana si o grota nu ofera conditii ideale de existenta asa incat ceea ce regasim prin arta sunt reprezentari exclusiv simbolice, figurative si abstracte .Nu regasim pe acesti pereti nici o evocare a peisajului exterior si nici a florei paleolitice si nu ilustreaza nici viata de toate zilele.Dupa suportul pe care a fost lucrata putem defini arta Lascaux ca fiind arta parietala( de perete) cea mai spectaculoasa manifestare artistica paleologica dar nu singura de acest gen descoperita.

Iconografia grotei se rezuma la trei teme fundamentale : reprezentari zoomorfe (cu elemente fantastice) antropomorfe si abstracte.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.