Arta si natura, arta si realitate

Trimis la data: 2009-08-05
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.45 / 10
Downloads: 0
Autor: Misa Dumitru
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Din perspectiva cantiana, arta si poezia se bazeaza pe libertatea jocului, care tine de imaginatia productiva.Mimesis-ul ar intervenii aici, nu numai in mecanismul operatiilor de reproducere ale naturii sau realitatii, ci ca o regula intrinseca proprie productivitatii libere si pure a procesului imaginativ. Forta inventiunii asculta in virtutea unei legitati proprii de ritmul interior al naturii ,urmarind in formele sale dicteul ei ascuns.
Arta o rupe cu mimesis-ul inteles drept copie oarba a realitatii sensibile, indentificandu-se cu desfasurarile si ritmurile mereu reluate ale physis-ului. Ca rezultate a libertatii, operele de arta urmeaza sa pastreze infatisarea naturii. De vreme ce reprezinta la modul cel mai pur productii de factura artistica, trebuie sa fie asemeni efectelor ce urmeaza actiunilor ei.

Mimesis-ul insa, nu mai apare aici ca fiind reprezentarea unui lucru printr-un altul, raportul de asemanare intre doua existente, sau reproducerea unui produs natural printr-unul artistic. El nu mai este raportul a doua produse gata, ci a doua productivitati ca procese de formativitate. Artistul, a carui libertate nu poate fi pusa nicidecum la indoiala, nu imita lucrurile din natura, sau aparenta naturii naturata, ci preia actele naturii naturans, operatiile proprii physis-ului.

Logica mimesis-ului se axeaza pe conceptul naturii ca forta ascunsa si lucratoare, preluata inconstient de actul artistic, si dusa la capat prin creatiile sale intr-un mod absolut si desavarsit9.
Acest lucru a fost inteles si valorificat in mod original, de estetica fenomenologica a lui M. Dufrenne,10 pentru care natura devine un domeniu al esentelor inauntrul careia se opereaza tranzitia intre formal si material. Pre-categorialul, sentimentul sau imaginatia sensibilului, si poeticul, se contin cu toate in matricea naturii naturata.

Lumea, adica natura naturata, este plina de sensuri in germene, si aceasta inainte ca mintea umana sa o cunoasca, este plina de chemari intentionale condensate empiric spre cognoscibilitate, afectiune, sentimente sau simtire umana. Natura este imbibata de enunturi si vocatii obiective, care determina evantaiul facultatilor apriorice cantiene.

Exista deja imprimat in textura naturii naturata inteleasa ca lume, un cognoscibil, un sensibil, un material faptic, o esenta a dorintei si estetizarii, o virtualitate pre-reflexiva, pre-afectiva sau pre-sensibila, care cheama dupa sine orice experienta conferindu-i forma, generand imaginile poetice in memorie, intr-un mod involuntar si cu o claritate solara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.