Arte poetice - romantismul

Trimis la data: 0000-00-00
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.94 / 10
Downloads: 14605
Autor: Ivonna
Dimensiune: 5kb
Voturi: 928
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romantismul este o miscare artistica si literara aparuta la inceputul secolului al-19 lea ca o reactie inpotriva clasicismului si regulilor lui formale, fiind caracterizat prin introducrea notelor de lirism, de sensibilitate, de imaginatie, prin cultul naturii si tendinta evaziunii in trecut. Inclinare spre lirism spre visare spre melancolie. Un concept cum este acela de romantism al clasicilor, pus in circulatie de Emil Deschanel, sau cel de clasicism al romanticilor, enuntat de Pierre Moreau, reprezinta doar o tentativa nefericita de tulburare a granitelor si asa destul de fragile si variabile ale unui curent literar cum este romantismul.
ARTE POETICE
ROMANTISMULRomantismul este o mi[care artistic [i literar aprut la ^nceputul secolului al-19 lea ca o reac]ie ^npotriva clasicismului [i regulilor lui formale, fiind caracterizat prin introducrea notelor de lirism, de sensibilitate, de imagina]ie, prin cultul naturii [i tendin]a evaziunii in trecut. Inclinare spre lirism spre visare spre melancolie.
Un concept cum este acela de romantism al clasicilor, pus ^n circula]ie de Emil Deschanel, sau cel de clasicism al romanticilor, enun]at de Pierre Moreau, reprezint doar o tentativ nefericit de tulburare a grani]elor [i a[a destul de fragile [i variabile ale unui curent literar cum este romantismul. Ideia unui romantism al clasicilor care trimite la Racine Shakespeare, Petrarca, Dante etc. nu este prezentat doar de Emil Deschanel. Ea apare sub diferite forme ^n prefe]ele cu un caracter programatic ale scriitorilor romantici, ^n studiile acestora, ca [i ^n operele fra]ilor Schlegel.
Se cuvine de asemenea, s precizm c prezen]a unor “atitudini romantice” individuale ^n fa]a existen]ei nu presupune ^n mod obligatoriu atestarea unei literaturi romantice ^n toate timpurile.
Mi[carea ^n timp, suscint de grani]ele de ^nceput [i de sfâr[it ale romantismului, rmâne mereu deschis, dat fiind ^n primul rând faptul c acestea sunt variabile de la o ]ar la alta.


SENSURILE ROMANTISMULUI

Circula]ia sensului de romantism ^n diferite ]ri se integreaz ^ntr-un vast câmp semantic.
Fr ^ndoial c romantismul [i-a justificat total [i ^n mod credibil existen]a doar ^ntr-un timp mai ^ndelungat. Pe msur ce literatura romantic se diversific de la o ]ar la alta sau de la o genera]ie la alta, sensurile conceptului de romantism deveneau [i ele tot mai numeroase.
Educ]ia clasic a multora dintre scriitorii [i teoreticienii romantismului nu exclude cutarea unor ci de conciliere ^ntre arta romantic [i clasic, evidente mai ales ^n cultura spaniol [i italian.
Poezia romantic este o poezie universal progresiv. Menirea ei nu se rezum doar la reuniunea tuturor speciilor poetice [i la punerea ^n rela]ie a poeziei cu filozofia [i retorica. Dar din moment ce romantismul este o art a paradoxului, a[a cum credea Novalis, totul devine cu putin].
Ugo Foscolo ^i ^ndeamna pe italieni s cultive operele de istorie, literatura trebuind [i ea s devin un uria[ tezaur de informa]ii.

FUNC}IA ARTEI ROMANTICE.

Eroul romantic ^[i configureaz esen]a uman ^ntre reverie [i fapt. Exist ^n arta romantic o puternic aspira]ie spre absolut. Exist ^n literatura romantic o vdit preferin] pentru strile de poten]are a spiritului. Aceste sunt relevate atât prin actul creator cât si prin modul de comportament al eroilor ^n raport cu realitatea care poate fi [i ea supra dimensionat. Spiritul rebel al unor scriitori romantici face ca ei s poat venii u[or ^n conflict cu ordinea existent ^n societate a[a cum poate crea o stare de dzamgire [i retragere trist ^n solitudine.
Vreme ^ndelungat, unii sociologi ai literaturii, esteticieni [i istorici ai culturii s-au strduit s descifreze ^n patrimoniul att de eterogen de idei al romanticilor un anumit numitor comun capabil s releve un con]inut social unitar.
Romantismul proclam libertatea ^n art [i ^n sensul deschiderii sale spre toate artele viitorului.


Reprezentan]i ai ROMANTISMULUI.

LITERATURA GERMAN|
-Friedrich Schegel
-Wilhelm Heinrich
-Novalis
-Clemens Brentano


LITERATURA ENGLEZ|
-William Blake
-William Wordsworth
-Samuel Taylor Coleridge
-George Gordon Bryon

LITERATURA FRANCEZ|
-Victor Hugo
-Alphonse de Lamartine
-Stendhal
-Francois-Rene`

LITERATURA ITALIAN|
- Ugo Foscolo
- Ludovico Breme
- Ermest Visconti
- Giovanni Berchet

LITERATURA ROMAN|
- Mihai Eminescu
- Alecu Russo
- Costache Negruzzi
- Vasile Alecsandri

Critica romantic face parte dintr-o mare devenire. Diversificarea ei real se va produce abia ^n a doua jumatate a secolului al-XIX lea.
Florin Popu[oi
cls. a-XI a A
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.