Articolul

Trimis la data: 2013-05-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 9.54 / 10
Downloads: 0
Autor: mariaana
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Articolul este singura parte de vorbire flexibila care nu are un inteles de sine statator si nu poate indeplini functia de parte de propozitie. El insoteste substantivul si celelalte parti de vorbire care se declina, avand rolul de instrument gramatical sau cuvant ajutator pentru exprimarea cazurilor.
Articolele un, o, niste, insotesc un substantiv{ un baiat, o fata, niste baieti}sau orice parte de vorbire folosita cu valoare de substantiv {un lenes, un cinci}. Articolele -l, -le, -a, insotesc substantivul, adjectivul, precum si unele pronume si numerale: baiatul, fratele, fata.

Cand insotesc un substantiv, articolele un, o, -l, -le, -a au si rolul de a ajuta substantivul sa delimiteze obiectul denumit, intr-o masura mai mare sau mai mica, fata de toate celelalte obiecte de aceelasi fel:ai vazut vultur?, am vazut asta vara un vultur., vulturul zbura spre munti.

In prima propozitie, substantivul vultur, neinsotit de articol, denumeste obiectul in general: pasare care se numeste vultur. In a doua propozitie, articolul un ajuta substantivul sa delimiteze obiectul denumit fata de toate celelalte obiecte de aceelasi fel. In ultima propozitie, prin adaugarea articolului -l, substantivul vulturul delimiteaza si mai bine obiectivul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.