Articolul hotarat

Trimis la data: 2013-05-24
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 8.29 / 10
Downloads: 0
Autor: mariaana
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Articolul hotarit are rolul de a ajuta substantivul sa delimiteze in mod precis(hotarit)) obiectul denumit. Articolul hotarit este de trei felluri:articol hotarat;propriu-zis;articol posesiv sau genitival;articol demonstrativ sau adjectival.Articolul hotarit propriu-zis se deosebeste de celelalte articole prin faptul ca el nu apare ca un cuvant de sine statator, ci se alipeste la sfarsitul substantivului:omul, omului, casa, casei.
Numai articolul "lui" poate aparea ca un cuvant separat de substantiv, dar numai inaintea unor anumite substantive si mai ales inaintea substantivelor proprii masculine care denumesc persoane: lui Ion, lui Mihai.

In declinarea articulata a substantivului articolu hotarit are un rol important, deoarece el face posibila deosebirea dintre cazurile nominativ-acuzativ si dativ-genitiv;N.Ac.omul, casa; oamenii, casele; D.G.omului, casei; oamenilor, caselor.Articolul hotarit are genul, numarul si cazul substantivului pe care il insoteste.

Articolul posesiv sau genitival insoteste un substantiv ori un pronume la genitiv sau intra in componenta pronumelor posesive si a numeralelor ordinale: al colegului, al lui, al sau, al doilea.Denumirea posesiv vine de la faptul ca, in majoritatea cazurilor, acest articol preceda un substantiv sau un pronume cu functia de atribut, care indica pe posesorul unui obiect.Articolul posesiv preceda un substantiv sau un pronume cu functia de atribut se acorda in gen si numar cu substantivul determinat, nu cu substantivul sau pronumele la genitiv.

Articolul demonstrativ sau adjectival insoteste un adjectiv sau un numeral, facand legatura intre aceste parti de vorbire si substantivul pe care il determina: trandafirul cel rosu,poteca cea ingusta, locul cel dintai.Numeralul insotit de articolul demonstrativ sau adjectival sta de obicei inaintea substantivului determinat: cei doi drumetii, cel de-al doilea concurent.Articolul demonstrativ sau adjectival ajuta si la formarea numelor proprii masculine(Stefan cel Mare, Mircea cel Batrin) si a gradului superlativ al adjectivelor sau adverbelor(cel mai mare, cel mai aproape).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.