Artistul si publicul

Trimis la data: 2010-05-18 Materia: Arte plastice Nivel: Liceu Pagini: 34 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Sophie Moraru Dimensiune: 59kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pana acum, teoria noastra estetica a avut un obiect identificabil, in sensul larg al termenului 'obiect'. El poate fi o opera de arta in sens fizic, o interpretare artistica, un obiect sau o scena din natura; ar putea fi un obiect perceptibil sau chiar un obiect al constiintei. Dar indiferent ce ar fi, el ii ofera esteticii elementul central, prin faptul ca este obiectul experientei noastre estetice. Dat fiind ca astfel de obiecte tina de experienta estetica, ne-am pus intrebarea (in capitolul despre artist si opera de arta) cum ajung ele sa fie obiecte estetice si cum pot fi ele percepute ca atare (in cel despre public si opera de arta).

Din investigatia noastra a rezultat clar ca estetica filosofica a explorat o gama larga de explicatii ale ambelor relatii amintite mai sus. Discutia despre institutii cuprinsa in capitolul 4 ne-a amintit ca, indiferent ce ar implica relatia estetica dintre artist, public si opera, avem de-a face cu un context foarte complicat. in cele ce urmeaza trebuie sa analizam mai in detaliu cum anume se configureaza acest context. Cine sunt artisii, si care este relatia dintre ei si publicul lor? isi creeaza oare artistul propriul public, si daca da, ce se intampla atunci cand lumea se schimba atat de mult incat contextul in care a creat artistul nu mai exista?

Oare publicul il formeaza pe artist? Explica oare contributia publicului de ce unele tipuri de arta infloresc pentru o vreme si apoi dispar? Relatia dintre artist si public determina si ea explicatiile pe care le dam producerii si interpretarii operelor de arta.
Estetica receptarii Comunicarea Una dintre teoriile estetice importante ia comunicarea drept modelul fundamental al experientei estetice. in discutia despre intentiile artistului, cuprinsa in capitolul 3, am analizat deja unele aspecte ale comunicarii estetice. Observam atunci ca relatia dintre intentiile artistului si obiectul estetic e deseori conceputa in termenii unui mesaj pe care artistul doreste sa-1 exprime prin intermediul acelui obiect.

Se presupune ca procesul comunicarii estetice este unul in care artistul spune ceva, iar publicul intelege - in sensul larg al termenilor 'a spune' si 'a intelege' - astfel incat relatia principala este cea dintre artist si public. Obiectul estetic reprezinta un mijloc aferent unui scop comunicativ. Totusi, o multime de mesaje secundare pot fi considerate estetice, iar problema pe care teoria trebuie s-o rezolve vizeaza modul in care comunicarea estetica trebuie distinsa de cea non-estetica. De pilda, o comunicare este considerata estetica daca promoveaza comuniunea cu divinul (Plotin) sau daca apropie fiintele umane (Tolstoi). .

Comunicarea estetica figureaza atat in teoria clasica, cat si in cea moderna. in esteticile clasice, ea este cel mai adesea asociata cu inspiratia; in estetica moderna, e pusa in relatie cu teoriile expresiei. Relatia fundamentala este cea care se stabileste intre mintea artistului si modul de a gandi al publicului. in teoriile idealiste (cele care considera gandirea sau ideile drept realitatea fundamentala), publicul reia pur si simplu, intr-o forma oarecum atenuata, ceea ce a conceput artistul. intr-o alta versiune, mesajul exprimat poate avea ca sursa motive inconstiente, a caror prezenta este doar simbolica. in orice caz, daca acceptam comunicarea ca model estetic, vom da prioritate relatiei dintre artist si public, iar opera de arta va fi in cel mai bun caz instrumentul unui alt tip de comunicare estetica.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.