Artroplastia necimentata utilizand ceramici de alumina pentru acoperire si material de legatura

Trimis la data: 2002-06-10 Materia: Medicina Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 138
Autor: Elena Bradu Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Artroplastia necimentata utilizand ceramici de alumina pentru acoperire si material de legatura
Raportăm experienţa noastră clinică cu artroplastia de şold cu ceramică anatomică (AnCA – anatomical ceramic hip arthroplasty) (fabricată de Cremascoli, Milano, Italia), (Fig. 1). Am realizat 694 de implanturi (inclusiv 87 de cazuri de operaţii de revizie ) între noiembrie 1985 şi octombrie 1993.
Artroplastia necimentata utilizand ceramici de alumina pentru acoperire si material de legatura

Artroplastia necimentata utilizand ceramici de alumina pentru acoperire si material de legatura

Tija, având forma anatomică, este făcută din aliaj CoCr turnat şi are o suprafaţă cu madrepori pe laturile proximale anterioară, medială şi posterioară. Întreaga suprafaţă a tijei este acoperită prin pulverizarea plasmei cu ceramică. Gâtul ascuţit la vârf poate fi ajustat cu un cap de 32 mm din alumină densă la trei adâncimi de inserţie diferite – 4, 0, +4 mm modificând lungimea gâtului.

Manşeta făcută din alumină densă, este conturată de un inel filetat din aliaj TiAl6Va4 înalt de 18 mm şi este acoperită cu granule poroase de alumină (Poral®) tridimensionale pe suprafaţa externă a calotei rămase.
S-au folosit diferite tipuri de proteze AnCA, diferenţele dintre ele sunt prezentate în tabelul 1.

S-au distins trei factori principali în implanturile AnCA: materialul ceramic (Ostalox® şi Biolox® ), designul manşonului (cu sau fără găuri în calotă) şi acoperirea tijei (alumină sau hidroxiapatită). Ostalox® este o marcă înregistrată pentru ceramica aluminoasă IMEC (Caravaggio, Bergamo, Italia) care nu a atins standardul în 1979, 150 6474, în principal pentru lipsa controlului asupra mărimii cristalelor, care s-a descoperit mai târziu a fi de 7μm.

Din cele 694 de implanturi, 27 (3,9%) au necesitat revizuire. Rata de revizie a manşonului (tabelul 2). Rata reviziilor cupelor din Ostalox® (AnCA tip I şi II) a fost 9,6% inclusiv un caz (nr. 4) de pierdere septică. Rata reviziilor a scăzut la 0,7% în cazul cupelor Biolox®, utilizate din 1987.

Printre tije, cele acoperite cu alumină (AnCA tip I, II şi III) au avut o incidenţă a reviziilor de 4,3% (11 cazuri), care a scăzut la 1% (3 cazuri) cu tije acoperite cu hidroxiapatită (utilizate din iulie 1990), inclusiv o pierdere septică acută.

Scopul acestui capitol nu este descrierea datelor clinice în detaliu; aceste date sunt utilizate doar pentru a ilustra utilizarea aluminei în artroplastia totală de şold.

CERAMICA DIN ALUMINĂ

Ceramicile sunt amestecuri de oxizi metalici într-o stare de energie joasă. Ulterior ele sunt stabilizate şi pot fi considerate cel mai inert din punct de vedere chimic şi biologic dintre toate materialele.

Ceramicile pe bază de oxid de aluminiu (Al2O3 = alumina) au fost utilizate din 1970 ca material brut pentru fabricarea de componente ale protezelor de şold, când experienţele clinice în artroplastia totală de şold (THA = total hip arthroplasty) cu legare ceramică – ceramică a fost începută de Boutin, apoi urmat de alţii, chirurgi germani.

Aproximativ două milioane de capete ceramice au fost produse de cinci dintre cei mai importanţi producători: Cerasiv/Feldmuhle (Germania); Desmarquest (Franţa); Kyocera (Japonia); Metoxit (Elveţia); şi Morgan Matroc (Marea Britanie).

Cerasiv/Feldmuhle pretinde că a vândut 1,3 milioane de capete ceramice (Biolox®), în pincipal în ţările europene. Aproximativ 90% din producţia trecută au fost capete de 32 mm sau de 28 mm în diametru. Astăzi, 70% din capetele produse de Cerasiv/Feldmuhle au diametrul de 28 mm.

În Statele Unite şi Franţa, capetele de zirconie devin mai populare, în proporţie de 10% pe piaţa capetelor ceramice. Printre cauzele eşecului în artroplastiile de şold, fracturarea capului de alumină şi uzura capului sau manşonului sunt cele mai importante.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.