Ascaridioza pasarilor

Trimis la data: 2005-05-03
Materia: Medicina
Nivel: Liceu
Pagini: 17
Nota: 7.04 / 10
Downloads: 977
Autor: Aurora Niculescu
Dimensiune: 23kb
Voturi: 262
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Rentabilitatea in sectorul avicol depinde de posibilitatile de realizare a unei productii mari de carne si oua cu un minimum de cheltuieli. Pentru traducerea in fapt a acestui deziderat, stiinta si practica avicola au recurs in cresterea si intretinerea pasarilor productive, la metode mai intai semiindustriale, apoi industriale. Aceste metode au ca obiectiv ridicarea potentialului productiv al organismului pasarilor in vederea obtinerii in minimum de timp, a unor produse alimentare cu valoare nutritiva ridicata prin transformarea si folosirea la maximum de catre organismul pasarii, a principiilor nutritivi din nutreturi.
ARGUMENT

Rentabilitatea in sectorul avicol depinde de posibilitatile de realizare a unei productii mari de carne si oua cu un minimum de cheltuieli. Pentru traducerea in fapt a acestui deziderat, stiinta si practica avicola au recurs in cresterea si intretinerea pasarilor productive, la metode mai intai semiindustriale, apoi industriale. Aceste metode au ca obiectiv ridicarea potentialului productiv al organismului pasarilor in vederea obtinerii in minimum de timp, a unor produse alimentare cu valoare nutritiva ridicata prin transformarea si folosirea la maximum de catre organismul pasarii, a principiilor nutritivi din nutreturi.
La pasari, metabolismul atinge intensitatea cea mai mare din scara animala. In conditiile solicitarii maxime a organismului lor ca consecinta a metodelor moderne, se impune necesitatea de a cunoaste exact cerintele pasarilor in diferite etape de dezvoltare si de productie in raport cu ritmul de crestere si de ouat.
Cunoasterea precisa a acestor cerinte si respectarea lor intocmai, in cadrul metodelor de crestere si intretinere pot garanta organismului, paralel cu ritmul marit de crestere sau de ouat, mentinerea capacitatii lui normale de raspuns la orice stimul sau interventie a factorilor negativi din mediul extern. Mentinerea capacitatii de reactivitate si rezistenta presupune posibilitati de pastrare a unor constante fiziologice si imunologice la valori pe care stiinta si practica le-a stabilit ca normale pentru diferite specii de pasari, rase, varietati sau linii.
In scopul cunoasterii cerintelor organismului la pasari de diferite rase de mare productie, in ultimul deceniu s-au facut numeroase cercetari stiintifice ale caror rezultate s-au verificat in practica aviculturii intensive, acestea avand o valoare de necontestat. S-au facut progrese mari in obtinerea prin selectie de linii si varietati, in cadrul unor rase specializate fie pentru reproductie, fie pentru productia de carne, fie pentru productia de oua; s-a obtinut o eficienta ridicata a hranei la puii crescuti pentru carne (broiler) reusindu-se sa se produca 1 kg de carne cu un consum de 1,9 kg furaj. Metodele aplicate astazi in cresterea pasarilor s-au dovedit capabile de a asigura organismelor conditii necesare unui ritm rapid de crestere sau de ouat, realizand un deziderat primar industrial: cantiate mare de produse cu cheltuieli reduse la nivelul minim posibil actual.
Mentinerea acestor organisme productive la o reactivitate si o rezistenta normala pentru orice stimul, endogen si exogen, preocupa specialistii in patologia aviara. Cercetari actuale in plina desfasurare cauta sa aprofundeze o serie de interrelatii neurohormonale si o serie de fenomene intime de metabolism (in special de metabolism proteic) a caror cunoastere va mari baza teoretica si practica a posibilitatilor actuale de mentinere a acestui mijloc biologic de productie-pasarea-in stare de sanatate.
Astazi dispunem de o serie de date stiintifice a caror aplicare corecta in practica poate asigura sanatatea pasarilor de mare productie; nu este insa suficient sa cunoastem aceste date ci este necesar ca realitatea stabilita de ele sa fie insusita just, in cadrul tuturor conditiilor in care a fost stabilita.
La pasari, bolile parazitare sunt destul de frecvente si daca nu produc totdeauna mortalitate, ele afecteaza in mare masura planul de productie. Prin faptul ca cele mai multe parazitoze (fac exceptie cateva boli produse de protozoare) evolueaza fie sub forme clinice inaparente, fie extrem de inselatoare, acestea devin greu de depistat sau se depisteaza mai tarziu, cauzand astfel pagube deosebit de mari unitatilor avicole.
In Romania, precum si in alte tari, dezvoltate sau nu,oamenii se lupta dintotdeauna cu numeroase boli parazitare cat si infectioase care le afecteaza implicit efectivele de animale, unele producand chiar moarte.
Din aceasta grupa de boli parazitare face parte ASCARIDIOZA, produsa de viermi din genul Ascaridia, intalnindu-se la numeroase animale in special la pasari.
Ascaridioza este o helmintoza intestinala cosmopolita care afecteaza pasarile domestice si salbatice (galiformele, columbiformele si anseriformele), producand imbolnaviri la tineret, precum si un randament extrem de scazut la pasarile puse la ingrasat sau cele ouatoare, uneori terminandu-se cu mortalitate, iar la adult, evolueaza subclinic, fiind determinata de nematozi din subordinul Ascaridata, familia Ascaridae, subfamilia Ascaridinae.
Ascaridioza se localizeaza in intestinul subtire, determinand tulburari enterice de intesitati variabile precum si modificari ale starii generale.
In general pasarile tinere sunt mai sensibile, dar varsta nu este singurul factor care favorizeaza aceasta parazitoza, acestuia adaugandu-i-se starea de intretinere, alimentatie, rasa.
Boala este raspandita aproape pe intreg globul, in unele regiuni incidenta la gaini ajunge de la 5-10% la peste 40%.
` Prevalenta este mai ridicata la gainile din unitatile gospodaresti, insa izbucnirile apar si in fermele industriale la pasarile intretinute pe asternut permanent, deci se inatlneste atat in sistem de crestere intensiv, cat si in sistem gospodaresc.
In concluzie, datorita faptului ca infestarea cu ascaridioza duce la scaderea efectivului de pasari, prin urmare la scaderea productiei, este recomandat sa se urmeze un tratament profilactic in cazul efectivelor indemne si de combatere a celor deja infestate.

ETIOLOGIE

Paraziteaza in intestinul subtire la gaini ,curca, rata, porumbel, in general pasarile domestice cat si cele salbatice.
Ascaridia galli este un vierme de culoare alba-galbuie, de 3-8 cm lungime si 0,49-1,21 mm latime masculul si 8-12 cm lungime si 0,8-1,8 mm latime femela. Gura este inconjurata cu trei buze trilobate. Pe toata lungimea corpului se gasesc doua aripi cuticulare stramte. Masculul are o ventuza precloacala ovala sau circulara, inconjurata e un inel chitinos, iar extremitatea caudala este triunchiata oblic. Are doua aripi caudale sustinute de zece perechi de papile scurte si groase. Au un corp usor transparent. Spiculii sunt inegali si masoara 4 mm lungime. Femela are extremitatea caudala stramta, conica si mucronata. Vulva se deschide putin inainte de mijlocul corpului. Oul este elipsoid cu marginile usor bombate si masoara 75-80X45-50 (), o coaja groasa, neteda si de culoare bruna-negricioasa.
Din acelasi gen se mai cunosc speciile:
Ascaridia dissimilis-paraziteaza la curca;
Ascaridia compar-paraziteaza la puii de gaina si galiformele de vanat;
Ascaridia numidae-paraziteaza la bibilica;
Ascaridia columbae-paraziteaza la porumbel; este de culoare alba-sidefie, translucid. In partea anterioara are 2 aripi laterale. Masculul masoara 16-31 mm lungime, pe 1 mm grosime. Uneori se pot intalni exemplare de 60-70 mm lungime. Femela masoara 20-37 mm (uneori 70-95 mm) lungime pe 1,6-2,5 mm grosime. Sunt viermi ovipari, ouale fiind ovale cu membrana neteda, iar substanta germinativa umple in intregime oul. Masoara 68-69() pe 45-50().
Ascaridia lineata-paraziteaza la pasari de vanat: fazan, prepelita, potarniche, rate si gaste salbatice. Masculul masoara 55-68 mm lungime, iar femela 60-95 mm. Are 2 linii caracteristice de-a lungul corpului si de asemenea capul prezinta 5-6 papile cervicale fiind urmat de o strictura transversala despartind corpul ca un gat. Este mult mai putin frecvent decat Ascaridia galli, in tara noastra.
Porrocaecum crrasum-paraziteaza la rate domestice si salbatice, bibilica.
Viermii sunt liberi si mobili in intestin. Eliminarea lor sponatana din intestinul gazdei este atribuita: cresterii cantitatii de histamina care provoaca spasme musculaturii netede intestinale; contractiei violente a musculaturii intestinului cauzata de lichidul de ecloziune al parazitilor; modului de alimentatie si componentele ratiei puilor. Ciclul evolutiv este monoxen. Oul, in mediul exterior, atinge stadiul infestant in 2-3 saptamani. La temperatura de 20-22 grade oul evolueaza in 20-21 zile, iar la 28 grade in 10-12 zile. Larvele infestante (L2) nu eclozioneaza in mediul exterior. In iunie-iulie oul evolueaza pana la stadiul infestant in 15-17 zile. In adapost dezvoltarea se face in 30 zile in luna mai si in 18-20 zile in iunie-august. In perioada septembrie-aprilie evolutia sisteaza. Dupa ingerarea oului de catre gazda, la jumatate de ora larva eclozioneaza in jejun sau in proventricul si pipota. Dupa ecloziune larvele rhabditoide trec in peretele ileonului si mai putin al jejunului. Larvele parasesc peretele intestinal si trec in lumenul organului dupa 12-15 zile la puii infestati la varsta de 3-6 zile si la 21 zile la puii infestati la varsta de 20 zile. Dupa 14-18 zile numarul larvelor din intestin scade brusc, pasarile autohelmintinzandu-se. In timpul stationarii intramucoase, larvele nu se hranesc ceea ce face ca aceasta sa nu fie atacate de antihelmintice. Maturitatea sexuala este atinsa la 6 saptamani la pasarile sub varsta de 3 luni si in 8 saptamani ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.