Asertivitatea

Trimis la data: 2010-09-15
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 7.97 / 10
Downloads: 385
Autor: Madalina Neamtu
Dimensiune: 22kb
Voturi: 24
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Subtitlul acestei carti ne spune totul :"cum sa fii ceea ce esti tu cu adevarat". S.R. si R.G. privesc asertivitatea, pregatirea si formarea ei din urmatorul punct de vedere:"cum te poate ajuta asertivitatea sa devii ce esti in realitate ",mai curand decat :"foloseste-ti aptitudinile asertivitatii pentru a deveni o persoana diferita ,poate chiar mai buna. Diferenta fina intre cele doua metode nu e chiar asa de subtila daca vom considera prezenta tensiunii creative ce exista, intre metoda cognitiva /comportamentala bine stabilita (dezvoltata) si dezvoltarea psihoterapiei in domeniul umanistic, transpersonal integrat.
Invatarea (formarea) asertivitatii ca indemanare sociala isi are radacinile in terapia comportamentala cu premiza initiala ca comportamentul integrat nu poate fi invatat, pe cand unul corespunzator poate fi invatat ." Schimbarea si dezvoltarea sunt posibile " este mesajul speranta al terapiei comportamentale din anii 1970-1980.
Insa lucrurile au evoluat, au suferit schimbari pe scara larga la nivel politic, tehnologic , social, interpersonal si intrapersonal.

Din acest motiv atentia se indreapta inspre valorile personale, adica cele necesare pentru a trai si depasi aceste schimbari rapide. In domeniul umanist si transpersonal experienta si cuvantul sunt echivalentele acestor valori.Cartea autorilor S si R uneste aceste doua lumi: tehnicile de asertivitate traditionale sunt prezentate in contextul dezvoltarii si orientarii valorilor.

Dartot ceea ce ai nevoie se gaseste in tine. Tehnicile de asertivitate te pot ajuta in a te exterioriza si in a te afirma ceea ce esti in realitate.Aceasta carte este o sursa extrem de usor de inteles pentru toti cei ce vor sa foloseasca tehnicile de asertivitate individuale sau in grup. Sunt prezentate aici toate aspectele traditionale de pregatire incepand de la " a spune nu " pana la "exprimarea furiei ".

Dincolo de toate acestea , importante sunt alegerile facute, verificarea atitudinilor si exprimarea cat mai clara a sinelui . Atentia este concentrata in a gasi ceea ce vrem sa cream si cum o putem face folosind asertivitatea .Schimbarea apare cand devii ceea ce esti , nu cand incerci sa devii ce nu esti ". A fi asertiv este in esenta sa te autorespecti si sa-i respecti pe ceilalti .

Sa ai convingerea ca opiniile, credintele, gandurile si sentimentele tale sunt la fel de importante ca si ale celorlalti , iar acest lucru este valabil si pentru ceilalti oameni .Sa-ti cunosti propriile nevoi si dorinte, dar contrar unor pareri gresite despre comportamentul asertiv , nu inseamna a obtine ceea ce vrei cu orice pret (la orice cost).

Asertiv inseamna sa fii in stare sa te exprimi clar , direct,sa-ti pretuiesti gandurile si sentimentele, sa te stimezi si sa te respecti, sa-ti cunosti propriile forte si limite. Cu alte cuvinte sa te autoapreciezi, pentru ceea ce esti . Avand toate acestea la baza poti invata tehnicile specifice ce te vor ajuta sa-ti schimbi comportamentul in acele laturi unde consideri ca e necesar.

Cuvantul cheie este onestitatea.Ca sa fii asertiv trebuie mai intai de toate sa fii onest. Adesea cand vorbim cu alti oameni noi construim ceea ce vrem sa spunem, poate pentru a face o anumita impresie, poate pentru a nu-i rani, poate pentru a-i manipula intr-un anumit fel pentru a face ceea ce vrem .

Asadar comunicarea nu este " directa ". Putem da o multime de exemple in capitolele urmatoare cu asemenea comportamente ; vom arunca o privire la rezultatele ce pot aparea si de asemenea vom analiza modalitatile alternative de a ne comporta .

De aceea , comunicarea asertiva inseamna a spune adevarul . De ce cateodata suntem retinuti in a spune adevarul chiar fata de noi insine legat de ceea ce simtim sau gandim ? In mare, deoarece deseori nu acceptam propriile ganduri si simtaminte - ne judecam si gandim ca ar trebui sa fim altceva decat ceea ce suntem.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.