Asezarea Dobrogei

Trimis la data: 2009-03-08 Materia: Geografie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 95
Autor: Emil Popescu Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Situata in partea sud-estica a Romaniei, provincia istorica Dobrogea reprezinta una din cele mai caracteristice regiuni extracarpatice, foarte variata in privinta reliefului si geologiei, dar si a microclimei, hidrografiei, florei si faunei.Din punct de vedere geomorfologic, Dobrogea este constituita din patru unitati morfostructurale si anume: cimpia aluviala si deltaica a Dunarii, unitatea muntos-deluroasa hercinico-kimerica a Dobrogei de Nord, unitatea podisului de sisturi verzi a Casimcei sau Dobrogea Centrala si unitatea podisului structural sarmatic al Dobrogei de Sud.

Zona care face obiectul prezentului studiu este reprezentata de primele doua unitati morfostructurale, ce vor fi tratate ca o singura entitate geografica, istorica si etnografica numita Dobrogea de Nord.
Dobrogea de Nord este delimitata geografic la vest si nord de fluviul Dunarea, de Marea Neagra la est si de falia Peceneaga - Camena la sud. Din punct de vedere geologic, teritoriul dobrogean apartine unitatii de platforma, unitate rigida de munti vechi, intens cutata, faliata si erodata, caracterizata prin morfostructuri de tip bloc, continuata sub lunca si delta Dunarii.

Relieful zonei, rezultat dintr-o modelare subaeriana de lunga durata, cuprinde in aceeasi proportie regiuni joase cu altitudini intre 0 si 6 m (de lunca, delta, lacustre si mlastinoase) si regiuni inalte cu valori altimetrice cuprinse intre 6 si 467 m (de campii in trepte, dealuri-podisuri si muntii intens erodati).Astfel cele mai vechi unitati geologice si de relief (munti, dealuri si podisuri de varsta precambriana, hercinica si kimerica, dezvoltate in conditii de stepa si inecate in loess ) vin in contact direct cu cele mai noi (lunca si delta Dunarii).

Exponentul principal al regiunilor joase este reprezentat de Delta Dunarii, cea mai tanara regiune geografica a Romaniei, cu o individualitate aparte intre deltele Europei, cat si intre cele ale lumii intregi. Delta Dunarii este o delta de tip clasic, cu un contur clar deoarece debuseaza intr-o mare inchisa, lipsita de maree, unde vanturile au frecventa redusa si intensitate mica, favorabile aparitiei deltelor.

Ca rezultat al interactiunii dintre fluviu si mare, Delta se imparte in doua sectoare: delta fluviala in vest si delta fluvio-marina in est, separate prin aliniamentul de grinduri Letea - Caraorman - Crasnicol. Caracteristic reliefului din regiunile inalte este intensa lui fragmentare sau imbucatire in numeroase masive si culmi muntoase, deluroase, unele izolate, cu caracter insular (inselberguri).

Cele mai importante masive si culmi muntoase sunt masivul nord-vestic, constituit din Muntii Macinului si Dealurile Niculitelului, si masivul sudic, mult mai intins, care cuprinde cea mai mare parte a podisurilor Babadag si Casimcea. Cele doua masive sunt separate intre ele prin pasul Carapelit sau Iaila, situat la altitudinea de 200 m.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.