Asia

Trimis la data: 2005-03-28 Materia: Geografie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 13650
Autor: Cadaru Petcu Dimensiune: 86kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Asia
Asia este cel mai mare continent din cele şapte continente ale lumii. Fără insulele care o înconjoară, Asia măsoară 44.936.000 kmp sau aproape o treime din uscatul Pământului. Populaţia sa măsoară aproape trei cincimi din populaţia lumii. La începutul anului 1990 Asia avea mai mult de 3,4 miliarde de locuitori. Asia este aproape total în emisfera nordică, la nord este Oceanul Arctic, la est este Strâmtoarea Bering şi Oceanul Pacific. La sud-vest se află Marea Roşie şi Marea Mediterană.

Referat despre Asia
La vest graniţa dintre Europa şi Asia este trasă de Munţii Ural continuând la sud cu Lacul Ural şi Marea Caspică. Mulţi geografi vor să numească pământul care formează Asia şi Europa ca fiind Eurasia.

Asia conţine următoarele ţări: Liban, Irael, Siria, Kuweit, Iraq, Arabia Saudită, Yemen, Oman, Emiratele Arabe Unite, Azerbaidjan, Armenia, Turcia, Georgia, Rusia, Iordania, Kazahstan, Afganistan etc.
În comparaţie cu alte continente, interiorul Asiei este format din munti, vegetaţie, podişuri etc. Centrul Asiei este format din Himalaya, platoul Tibetan şi în jurul lor sunt patru platouri regionale (Siberia, Estul Chinei, Sudul Indiei, Peninsula Arabia).

Clima
Clima Asiei variază în funcţie de configuraţia pământului - de la pădurea ecuatorială până la tundra Artică. Cea mai mare parte a Asiei este dominată de mişcarea maselor Continentale, care traversează vestul Siberiei şi prin nordul Pacificului. Iernile sunt lungi şi aspre, verile sunt scurte şi răcoroase, precipitaţiile anuale sunt mici.
Un climat similar este caracteristic platoului Tibetan şi altor regiuni.


În zona regiunilor cu latitudine mijlocie, clima este de deşert sau climat semiaridă, cu ierni aspre şi veri foarte calde. Precipitaţiile anuale sunt mai puţin de 230mm pe an. Marginile sudice şi vestice ale continentului sunt caracterizate de atmosfera musonică, care trece prin interiorul rece sudic şi estic al iernii. Desi termenul de musonic este aplicat la toate climele estice şi sudice ale Asiei, adevăratul termen de musonic este caracteristic numai părţii de subcontinent Indian şi Burma. În aceste zone precipitaţiile anuale depăşesc 2000mm anual.

Vegetaţia
Vegetaţia în Asia este foarte diversă, păstrând o relaţie cu clima şi solurile. În nordul îndepărtat, în Siberia, tundra şi taigaua predomină.
Plantele cuprind licheni şi muşchi. În sud, sud-est şi estul Asiei, predomină pădurile ecuatoriale, mai ales unde latitudinea este mai mică şi unde precipitaţiile mari sunt caracteristice pe tot anul.

Fauna
Regiunile nordice sunt bogate în urşi, lyncşi, hermeline, lupi, vidre cât şi multe păsări. Stepa şi regiunile semiaride suportă antilope şi numeroase animale rozătoare ca: iepuri sălbatici şi şoareci de câmp. Peştii de apă dulce sunt întâlniţi în toate părtile continentului. Lacul Baikal este faimos pentru fauna sa distinctivă, deşi poluarea industrială ameninţă supravieţuirea mai multor specii. Caprele sălbatice şi oile se găsesc în munţi iar în Tibet există yakul. Fauna este împrăştiată pe tot cuprinsul zonelor deşertice ale Asiei de sud–vest unde sunt multe animale pe cale de dispariţie. Leul Asiatic practic a dispărut. Fauna Asiei s-a diminuat mult din cauza oamenilor care le-au vânat fără discenământ.

Resursele Minerale
Asia este foarte bogată în resurse minerale şi tot continentul – Tibetul de exemplu - nu a fost încă explorat geologic. În Siberia, nordul Chinei şi de la nord la sudul Indiei există depozite de cărbuni foarte mari care nu există în altă parte. Resursele de petrol şi gaze sunt, de asemenea, foarte bine distribuite. Cele mai mari concentraţii de petrol se află în Golful Persic, Indonezia, Nordul şi interiorul Chinei pe malurile Mării Caspice şi în Vestul Siberiei. Alte resurse: minerale metalice, fier, mangan, aur, diamante în Siberia, uraniu, argint, cupru, zinc şi altele.

Agricultura
Majoritatea pământurilor din Asia nu sunt bune pentru agricultură (mai puţin de 13 din Asia este bună pentru agricultură). De obicei, principala unitate de producţie este satul şi nu ferma. Agricultura Asiei de Est este caracterizată prin case mici, foarte mulţi oameni pe foarte puţin pământ. Există o mare dependenţă de cereale. Orezul este mâncarea principală. Se cultivă şi cocotieri, arborele de cauciuc, ulei din măsline, ceai etc. Sistemele de irigaţie sunt foarte avansate.

Energia
Deşi producţia de energie a crescut cu mult din 1960, consumul de energie rămâne destul de mic în majoritatea ţărilor din Asia. Aceasta cuprinde majoritatea republicilor exsovietice, Japonia, Taiwan, Coreea de Sud, Singapore, Hong Kong, Malayesia, Kuweit, Turcia, Israel, Arabia Saudită. În cele mai multe zone energia depinde de combustibilul local cum ar fi lemnul. În Sud-Vestul Asiei principala sursă de energie este petrolul. Jumatate din energie este reprezentată de hidroenergie (energia apelor).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.