Asianism

Trimis la data: 2013-09-25
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
(numit si Asiatism), derivat de la Asia, desemAZneaza orientarea literara din Antichitatea elenistica (v. si Elenism) opusa aticismului (v.) si datorata influentei dominante a retorului grec din Asia Mica (Magnesia) - Hegesias (in jurul anului 250 i.e.n.), cel care a impulsionat elocinta inflorita, amplu ritmata, cu clauzule asemanatoare versurilor, patetica, plina de afectare si paradoxuri.
La romani, indeosebi Cicero se fixeaza la o formula intermediara intre aticism si A., datorita si influentei profesorului sau Molon, care, in prima jumatate a veacului I i.e.n., reprezenta la Rodos (unde a inflorit o veritabila scoala oratorica) formula de compromis, prevalenta ulterior in clasicismului (v.) latin, tributar atat clasicismului cat si preAZtiozitatii alexandrine, sinteza pe care o reprezinta cu stralucire VerAZgiliu in Georgice si in Eneida.

Opozitia intre termenul de A. si aticism apare limpede in opera de critica literara pe care Cicero a elaborat-o catre sfarsitul vietii pentru a-si defini riguros teoriile sale in materie de stiluri (a se vedea ca exemple Orator si Brutus). A. este considerat drept prima forma a manierismului (v.) european.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.