Asigurarea cladirilor, constructiilor, echipamentelor precum si alte bunuri

Trimis la data: 2008-01-20 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 22
Autor: Deleanu Luigi Dimensiune: 29kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
"Asigurarea cladirilor, constructiilor, echipamentelor precum si alte bunuri"
Asigurarea joacă un rol important în protejarea bunurilor ( mobile şi imobile ) de care cineva dispune. Asigurarea de bunuri compensează cheltuielile impuse de repararea sau de înlocuirea acelor bunuri care sunt avariate, distruse sau pierdute. În asigurarea de bunuri, asigurătorul se obligă ca la producerea riscului asigurat să plătească asiguratului sau beneficiarului desemnat o despăgubire.

Asigurarea cladirilor, constructiilor, echipamentelor precum si alte bunuri

Interesul asigurabil este valoarea pecuniară a bunului, expus avariilor, distrugerii sau pierderii, sau valoarea patrimonială ce poate fi pierdută de asigurat sau beneficiar, ca urmare a producerii evenimentului asigurat. Asiguratul trebuie să aibă un interes patrimonial asupra bunului asigurat, la fel şi beneficiarul asigurării încheiate trebuie să aibă interes, dacă acesta nu este cel care efectuează asigurarea.

Asigurarea cladirilor, constructiilor, echipamentelor precum si alte
bunuri
Condiţiile esenţiale pentru existenţa unui interes asigurabil în cazul unui bun sunt :
• în cazul pierderii sau degradării bunului, asiguratul să sufere o daună, ce poate fi evaluată în bani,
• bunul menţionat să constituie obiectul asigurării,
• asiguratul trebuie să aibă un interes patrimonial cu privire la bunul asigurat, acesta trebuie să fie într-o relaţie directă, recunoscută legal, cu obiectul asigurării, astfel încât să aibă de suferit în urma distrugerii sau pierderi acestuia.

Asigurarea cladirilor, constructiilor, echipamentelor precum si alte
bunuri
Regula de bază în asigurările de bunuri este ca interesul asigurabil să existe atât în momentul încheierii asigurării, cât şi în momentul producerii riscului asigurat. Obiectul asigurării este bunul mobil sau imobil care poate fi asigurat împotriva deteriorării sau pierderii şi care poate fi asigurat facultativ:

Asigurarea cladirilor, constructiilor, echipamentelor precum si alte
bunuri
• bunurile aparţinând persoanelor fizice şi juridice;
• bunurile primite în folosinţă sau aflate la acestea spre păstrare, reparare, prelucrare, curăţire, vopsire, vânzare ori spre a fi expuse în cadrul muzeelor sau expoziţiilor;
• bunurile care fac obiectul unor contracte de concesionare, închiriere sau locaţiile de gestiune privind pensiile ocupaţionale
După cum se poate vedea mai sus, la bunurile ce se supun asigurării, interesul asigurabil nu este numai al proprietarului acestuia, ci şi alte persoane cum ar fi :

• Proprietate în comun o persoană care deţine în comun cu una sau mai multe persoane un bun sau o clădire, are dreptul legal de a asigura cădirea respectivă la întreaga valoare. Acest lucru nu înseamnă că, în caz de distrugere totală a bunului sau clădirii asigurate, persoana respectivă va fi singura care va fi despăgubită. Acesta va putea beneficia de despăgubire numai în limita dreptului de proprietate, iar dacă încasează valoarea totală a despăgubirii, va acţiona ca agent al celorlalţi proprietari, fiind obligat să le ofere acestora partea ce li se cuvine din despăgubire.

• Proprietate ipotecată în cazul unui contract de ipotecă, ambele părţi au un interes asigurabil, debitorul ipotecar în calitate de proprietar şi societatea ipotecară în calitate de creditor. De obicei în asemenea cazuri se încheie o asigurare în numele ambelor părţi.

• Proprietate închiriată chiriaşul nu este obligat să încheie un contract de asigurare a proprietăţii închiriate, însă, în cazul în care încheie o astfel de asigurare, el o încheie în numele şi folosul proprietarului, neputând pretinde încasarea despăgubirii în urma producerii unui risc asigurat, ci doar să pretindă proprietarului restituirea primelor de asigurare.
• Proprietate aflată în custodie custodele are un interes asigurabil în ceea ce priveşte proprietatea sau bunul pe care îl deţine în custodie, deoarece este responsabil din punct de vedere legal, pentru orice daună produsă bunului respectiv.

• Asiguratul să facă parte din familia proprietarului persoanele din familia asiguratului pot utiliza obiectul asigurării, ceea ce determină existenţa unui interes asigurabil al acestora faţă de bunul respectiv. Nu se pot asigura bunurile care, din cauza degradării, nu mai pot fi utilizate potrivit destinaţiei. Despăgubirile ce se plătesc de asigurător se stabilesc în funcţie de starea bunului din momentul producerii riscului asigurat.

Despăgubirile nu pot depăşi valoarea bunului din momentul producerii riscului asigurat, cuantumul pagubei şi nici suma la care s-a făcut asigurarea. Aceasta valoare a bunului scade o dată cu trecerea timpului, datorită folosirii acestuia de către proprietar, a modului în care l-a întreţinut, a uzurii morale care are o viteză din ce în ce mai mare, având in vedere că în ziua de azi apar noi materiale, produse, tehnologii noi ( a se vedea domeniul calculatoarelor) .

Acestea au calităţi superioare, sunt mai fiabile, cu o durată mai mare de viaţa, sunt mai sigure. S-a observat totuşi că în perioada 1990 – 2005 valoarea imobilelor a crescut în continuu, chiar dacă acestea s-au învechit, nu a apărut acea uzură morală şi aceasta s-a datorat cererii mari de locuinţe faţă de oferta slabă datorată faptului ca nu s-au mai construit. În prezent, datorită investiţiilor efectuate în domeniul construcţiilor, se constată că valoarea imobilelor stagnează.

În contractul de asigurare poate fi stipulată o clauză conform căreia asiguratul rămâne propriul său asigurător pentru o franşiză sau o sumă determinată care nu se despăgubeşte de către asigurător
Bunurile se asigură pentru sumele declarate de asigurat şi care nu trebuie să depăşească valoarea lor la data asigurării, adică :

• la mijloacele fixe şi obiecte de inventar – valoarea din nou a acestora, din care s-a scăzut uzura în raport cu vechimea, întrebuinţarea şi starea de întreţinere a bunurilor respective.
• la materii prime, materiale, produse finite, mărfuri şi alte asemănătoare – preţul de cost al acestora.
• La obiectele de muzeu sau de expoziţie, precum şi la obiectele de artă pe sticlă, din sticlă ori pe plăci de marmură – sumele corespunzătoare valorii lor de circulaţie.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.