Asigurarea creditelor de export

Trimis la data: 2010-03-01 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 6
Autor: Eliza Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
În condiţiile actuale, în fiecare ţară, indiferent de nivelul său de dezvoltare, urmăreşte permanent să-şi sporească exporturile, din care să obţină valută pentru procurarea unor bunuri din import necesare procesului de producţie sau necesare consumului populaţiei.De regulă mijloacele fixe, şi mai ales anumite echipamente industriale, se livrează treptat, pe părţi componente, pe măsura fabricării lor şi pe măsura realizării investiţiei. De aceea apare necesitatea eşalonării în timp a plăţii furniturilor de către importator.

De regulă mijloacele fixe, şi mai ales anumite echipamente industriale, se livrează treptat, pe părţi componente, pe măsura fabricării lor şi pe măsura realizării investiţiei. De aceea apare necesitatea eşalonării în timp a plăţii furniturilor de către importator.

Eşalonarea plăţii produselor importate este necesară şi în cazul în care mijloacele fixe se livrează complet montate, au o valoare mai mare şi sunt de folosinţă îndelungată. Pentru agenţii economici mici şi mijlocii este forte greu să achite dintr-o dată întreaga valoare a acestora.

Anumite probleme financiare se ivesc şi pentru agenţii economici care se aprovizionază din import cu materii prime, materiale, piese de schimb, mărfuri alimentare etc. Destinate aprovizionării populţiei. În aceste cazuri, importatirii au nevoie de o amânare a plăţii pe câteva luni pentru a-şi procura resursele necesare efectuării plăţii.

În aceste condiţii, cumpărătorii şi furnizorii convin ca plata produselor să fie eşalonată în timp. Dacă plata urmează să se facă într-un termen scurt, furnizorul acordă un credit comercial clientului său extern.

Furnizorii nu dispun întotdeauna de resurse financiare pentru a acorda credite clienţilor lor, nici chiar pentru câteva luni. Ca urmare, cumpărătorii solicită credite unei bănci din ţara furnizorului pentru a putea achita la scadenţă mărfirile procurate din import. Pe acestă cale, creditul devine un instrument care favorizează schimburile comerciale internaţionale, extinderea cooperării economice şi financiare dintre state.

La asigurarea creditelor de export, cumpărătorul asigurat îşi are locul de desfăşurare a afacerilor într-o altă ţară decât în cea în care se află asiguratul. În subscrierea riscului trebuie avute în vedere atât informaţii referitoare la situaşia economico-financiară a cumpărătorului, cât şi informaţii privind ţara de origine a acestuia.

Creditul de export poate fi folosit pentru satisfacerea nevoilor de finanţare ale clienţilor, ocazionate de fabricarea produselor şi de efectuarea exporturilor sau prestarea serviciilor destinate exporturilor, finanţarea realizarii producţiei de export sau a exportului în perioada pre şi post livrare, finanţarea cheltuielilor privind achiziţionarea de materii prime, materiale, plata utilităţilor tehnologice, alte cheltuieli curente generate de realizarea producţiei de export sau a exportului finanţat.

Se acorda pe termen scurt (pana la 1 an), mediu (pana la 2 ani) sau termen lung (pentru produsele complexe sau cu ciclu lung de fabricaţie, în functie de durata şi caracteristicile exportului finantat).
Contractul de export are ca obiect: livrarea de marfuri, executarea de lucrari sau prestarea de servicii, cesiunea de licenţe şi brevete de invenţii în favoarea unor cumpărători sau beneficiari străini.

Întrucât, cel mai adesea, parţile contractante convin, prin contract, asupra unui decalaj între momentul livrării şi momentul plăţii, furnizorul acorda cumparătorului extern un credit comercial şi, deci, furnizorul îşi asumă atât riscul exportatorului pe credit, cât şi efectele de trezorerie ale operatiilor de export cu plata la termen.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.