Asigurarea marfurilor in transport

Trimis la data: 2010-12-11
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.48 / 10
Downloads: 0
Autor: Luca Patrascanu
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fraza "asigurarea marfuri in transport" se poate referi fie la asigurarea obtinuta de proprietarul marfurilor pentru a asigura expedierile in transport fie la asigurarea obtinuta de caraus pentru a-si proteja raspunderea contractuala in baza contractului de transport, cu privire la marfurile proprietarului. In practica, cand un caraus spune proprietarului ca ei sunt asigurati, poate sa fie asigurata numai raspunderea contractuala si nu marfurile efective ale proprietarului.
Nu exista nici o constrangere legala care sa contina Politica Marfurilor in Transport. Cu toate acestea dreptul comun si conduitele de transport impun raspunderi impovaratoare carausului.
Pentru a fi intrunite aceste raspunderi este necesara, in lumea interna a carausilor, o Politica de Raspundere a Carausilor pentru transportul marfurilor . In scopul indeplinirii acestor obligatiuni in carausia internationala este necesara o asigurare de raspundere CMR.

POZITIA PROPRIETARULUI Din punctul de vedere al proprietarului marfurilor atat pe scena nationala cat si pe cea internationala, carausul se poate apara impotriva reclamatiilor aduse. Chiar daca carausul nu dispune de mijloace de aparare impotriva valorii reclamate si nici de mijloace capabile sa limiteze aceasta valoare, proprietarul marfurilor trebuie sa se bazeze pe asigurarea pe care o are carausul sau in cazul in care nu o are, pe faptul ca, acesta are suficiente resurse financiare pentru a-i satisface revendicarile.

In consecinta, proprietarul marfurilor este sfatuit sa-si faca asigurare pentru marfurile aflate in transport, asigurare potrivit careia, orice drepturi ar pretinde carausului sa poata fi solicitate societatii de asigurare. POZITIA CARAUSULUI Dupa cum am vazut, sub protectia oferita de CMR, carausul dispune de anumite mijloace de protectie impotriva reclamatiilor care ii sunt aduse sau de mijloace de limitare a acestora, dupa cum urmeaza:

Daca vehiculul (transportand marfurile) se deplaseaza pe cale maritima, cale ferata, cale navigabila interna sau pe cale aeriana si daca marfurile se pierd sau se distrug dar nu datorita modalitatii de transport, raspunderea carausului este determinata de orice lege sau conventie care se aplica transportului alta decat cea a modalitatii de transport.(Nota: Regulile de la Haga-Visby se aplica numai daca a fost emis conosamentul).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.