Asigurarea misiunilor spatiale

Trimis la data: 2011-02-11
Materia: Astronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 9.23 / 10
Downloads: 3
Autor: Andrei Sandu
Dimensiune: 376kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Asigurarea in industria spatiala - este o incercare de a dispersa riscurile de pierderi financiare enorme care preced activitatilor aerospatiale, provocate de distrugerea totala sau partiala a navetelor spatiale extrem de scumpe, a mijloacelor de lansare si echipamentelor aferente intre asigurati, asiguratori si reasiguratori. "Asigurarea in industria spatiala - sectorul asigurarilor care acopera riscurile si protejeaza interesele asiguratilor pe parcursul tuturor etapelor programului spatial: proiectarea, productia navetei spatiale si a componentelor acestuia, etapa de prelansare, etapa de lansare si de exploatare pe orbita geostationara. Protejate de aceste asigurari sunt navetele spatiale si infrastructura terestra, daunele produse de riscurile politice si financiare, daunele suferite de membrii echipajelor navetelor spatiale si personalului precum si raspunderea civila fata de daunele suferite de terti si daunele aduse mediului inconjurator".
Prima companie care a luat decizia de a-si asigura interesele cu un produs financiar de asigurari odata cu inceputul utilizarii tehnicii spatiale in scopuri comerciale a fost compania Communication Satelite Corporation (COMSAT), infiintata in SUA in anul 1962. Pentru aceasta corporatie a fost conceput un produs de asugurari ce avea ca obiect de asigurare satelitul de telecomunicatii "Early Bird" (Intelsat-1), lansat in spatiu in anul 1965.

Polita de asigurare cuprindea asigurarea de raspundere civila fata de terti pana la suma maxima de 25 milioane USD si asigurarea satelitului pana la comanda "touch-lift" (aprinderea motoarelor rachetei purtatoare, suma asigurata - 5 milioane USD.

Programul de asigurare a fost elaborat de asiguratori de aviatie si riscul a fost distribuit de companiile de asigurari in aviatie dat fiind faptul ca piata asigurarilor de aviatie a fost cea mai in masura sa perceapa particularitatile acestui domeniu de activitate. Cu toate acestea initial chiar si asiguratorii de aviatie au fost nepregatiti sa ofere o acoperire a etapelor de proiectare a aparatului pe orbita (Launch Insurance) si etapa de exploatare a aparatului (In-Orbit Life Insurance) fiindca nu exista experienta, date statistice si informatii complete cu privire la fiabilitatea sistemelor pentru o evaluare a riscului, rachetele purtatoare erau considerate "nesigure" iar riscurile aferente ca "neasigurabile".

Doar incepand cu anul 1968, dupa ce au fost lansate 6 sateliti Intelsat, 4 din care au fost proiectate cu succes pe orbita geostationara prestabilita, asiguratorii au decis sa ofere protectie pentru urmatorii 7 sateliti "Intelsat" pentru etapa de proiectare a aparatelor cosmice pe orbita prestabilita. Programul de asigurare avea ca obiect de asigurare o serie a cate 2 lansari, iar corporatia COMSAT si-a dat acordul de a-si asuma riscul pentru o lansare din fiecare serie (un fel de fransiza).

Intuitia si informatia limitata de care dispuneau nu i-a dezamagit pe asiguratori. In fiecare serie o lansare s-a dovedit a fi nereusita astfel incat piata de asigurari nu a fost nevoita sa plateasca despagubiri.

Dupa o perioada de lansari relativ reusite din urmatoarele serii de sateliti "Intelsat" din perioada 1971-1975 (doar una din opt lansari s-a soldat cu esec), asiguratorii au cazut de acord sa asigure programul spatial "MarySat" fara fransiza.

De asemenea in 1975 pentru misiunea spatiala "SatCom" a fost creata pentru prima data asigurarea satelitilor in etapa de exploatare a acestora pe orbit (In Orbit Life Insurance). In acest mod piata asigurarilor spatiale a ajuns la asigurarea complexa a riscurilor spatiale. In continuare va prezint o scurta cronologie despre evenimentele principale ale dezvoltarii pietei de asigurari a riscurilor din industria aerospatiala:

Pana in septembrie 1977 asiguratorii de riscuri spatiali nu au inregistrat practic pierderi astfel incat volumul pietei de asigurari pe acest segment a crescut semnificativ.

Pe 13 septembrie 1977 in timpul lansarii de pe baza de lansare Cape Canaveral a satelitului experimental de telecomunicatie OTS al Agentiei Spatiale Europene (ESA), racheta purtatoare "Delta" a explodat la altitudinea de 10 km. Lansarea a fost asigurata cu suma de 50 milioane de dolari. In 1981 a fost efectuata prima data asigurare pentru etapa de lansare a aparatelor spatiale (programul spatial "Marex", racheta-purtatoare "Arian").

In 1984 astronautii treptei orbitale a Sistemului Reutilizabil de Transport Spatial (SRTS) "Discovery" SUA au reusit sa recupereze de pe orbita pentru reparare de catre producatori a satelitilor "Wester-4" si "Palapa B2". Lansarea pentru recuperarea satelitilor a fost partial finantata de catre compania Lloyd's, companie ce a asigurat acesti sateliti si interesati in salvarea acestora.

In 1986 exploadeaza shuttle-ul "Challenger" cu 6 astronauti la bord. Pentru acest program spatial a fost efectuata asigurarea ce avea ca obiect doar un singur astronaut.

In 1990 a fost intocmita prima asigurare a unei lansari de racheta-purtatoare chineza "Great Journey', care a poiectat pe orbita geostationara satelitul "AsiaSat-1". Asigurarea a fost efectuata de catre o companie de asigurari chineza si reasigurata pe piata internationala a reasigurarilor.

In 1991 in SUA au fost reluate lansarile si asigurarea rachetelor-purtatoare nereutlizabile dupa pauza cauzata de esecurile SRTS, rachetele purtatoare "Titan", "Delta", "Atlas". In 1992 au fost reluate lansarile navelor spatiale "Shuttle". Cu ajutorul SRTS au fost recuperate de pe orbita sa satelitul asigurat "IntelSat-4" si remorcherul interorbital al acestuia si reparat la bordul navei "Shuttle". Satelitul a fost reproiectat pe orbita sa geostationara cu success.

In 1994 a fost inregistrata cea mai mare pierdere din istoria asigurarilor spatiale (356 milioane dolari USD) ca urmare a distrugerii satelitului in timpul lansarii rachetei-purtatoare "Arian".
In 1997 piata asigurarilor in industria aerospatiala isi continua cresterea, fiind estimata la 900 milioane dolari USD. Cresterea concurentei are ca efect micsorarea primelor de asigurare si cresterea perioadei de asigurare.

In 2003, pe 15 octombrie are loc prima misiune spatiala cu echipaj uman lansat de China, naveta spatiala Shenzhou - 5. In 2009 Republica Islamica Iran a lansat cu success satelitul "Omid" cu racheta purtatoare "Saphir" de pe cosmodromul Semnam.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.