Asigurarea protectiei - radioactiv

Trimis la data: 2004-06-10 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 19 Nota: / 10 Downloads: 2630
Autor: Catalina boncea Dimensiune: 31kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Asigurarea protectiei pe durata de timp in care nu se lucreaza cu substante radioactive.
In timpul in care nu se lucreaza cu surse radioactive, daca nu se iau masuri de protectie corespunzatoare, potentialul riscului de iradiere ramane acelasi ca si in cazul lucrului cu aceste surse. Se disting mai multe faze de ordin tehnic si organizatoric, in care, prin respectarea instructiunilor si regulilor de lucru se poate asigura o buna protectie impotriva radiatiilor.

ASIGURAREA PROTECTIEI
IN LUCRARILE CU SURSE RADIOACTIVE


Asigurarea protectiei pe durata de timp in care nu se lucreaza cu substante radioactive.
In timpul in care nu se lucreaza cu surse radioactive, daca nu se iau masuri de protectie corespunzatoare, potentialul riscului de iradiere ramane acelasi ca si in cazul lucrului cu aceste surse. Se disting mai multe faze de ordin tehnic si organizatoric, in care, prin respectarea instructiunilor si regulilor de lucru se poate asigura o buna protectie impotriva radiatiilor.
Depozitarea si pastrarea surselor radioactive
Pentru reducerea posibilitatilor de accidente sau iradieri inutile, pastrarea substantelor radioactive se asigura intr-o incinta special amenajata – depozitul de izotopi radioactivi al unitatii. Pot ramane in spatiile de lucru numai sursele cu activitati reduse – de ordinul unui microcurie – sau acelea necesare in lucrari de continuitate sau solicitare cu o frecventa ridicata in lucru, cu conditia de a asigura inofensivitatea lor.
Intrucat doza de radiatii in depozit, prin insumare, poate fi ridicata, sursele trebuie depozitate in recipienti speciali, care sa asigure o reducere la minimum a iradierii. In depozitul pentru surse radioactive trebuie sa nu stationeze decat timpul necesar pentru a depune sau ridica o sursa radioactiva. Pentru reducerea timpului de lucru in depozit, recipientii sunt depusi, etichetati vizibil, in locuri dinainte stabilite, distantate intre ele, care se noteaza in registrul de evidenta a surselor din depozit. Sursele cu activitate mare, gamma-emitatoare si cu o frecventa mai redusa in utilizare se vor depozita in locurile cele mai indepartate de intrare, pentru ca prin distanta sa se scada valoarea dozei de iradiere. Pentru evitarea accidentelor accesul in aceasta incinta se face cu insotitor si deasemenea cu aparatura dozimetrica individuala si portabila.
Sursele de mare activitate, gamma-emitatoare trebuie considerate ca depozite de izotopi radioactivi si accesul in incaperile in incaperile in care sunt pastrate se face in mod similar acestora. Se va controla doza de radiatii, inainte de intrarea la o astfel de sursa chiar daca semnalizarea de la masa de comanda ( surse cu telecomanda ) indica ca sursa se afla in containerul (recipientul ) de pastrare.
O atentie deosebita trebuie sa se acorde la dezambalarea sau traversarea surselor din recipientii de transport in care au sosit de la furnizor sau in care au fost pastrate in depozit. In acest scop, depozitele in care se manipuleaza surse cu activitati mari trebuie sa dispuna de mijloace de ecranare si manipulare la distanta.
b) Ecranarea surselor radioactive
In acest scop, caramizile de plumb profilate sunt cele mai corespunzatoare, permitand o manipulare rapida la executarea ecranelor si asigurand o ecranare buna, fara scapari printre intervalele dintre elementele ecranului. Sunt ecranate sursele din incaperile de lucru, la terminarea zilei de lucru daca sursa nu se poate duce din anumite considerente in depozit si chiar cand se paraseste lucrarea pe un timp mai scurt in timpul zilei de lucru.
Eficienta oricarei ecranari se verifica cu aparatura dozimetrica portabila si ecranarea se completeaza daca masuratoarea indica ca este ineficace.


c) Marcarea locurilor unde se afla surse radioactive
Marcarea locurilor si zonelor unde se gasesc surse radioactive contribuie, de asemenea, la scaderea riscurilor de iradiere si contaminare. Intrarile incaperilor, in care se folosesc sau se afla surse radioactive, sunt marcate prin semnul caracteristic pentru radiatii si cu inscriptia :
‘ Atentiune, se lucreaza cu surse radioactive ’
Locurile unde se afla surse radioactive ecranate, ca si zonele din jurul unor surse unde exista un potential pericol de iradiere se marcheaza cu inscriptia : ‘Pericol de iradiere’.
Semnul indicator pentru radiatii, in limita posibilitatilor, trebuie sa se aplice, deasemenea pe toate vasele, instrumentele, utilajelor si materialelor utilizate in lucrarile cu substante radioactive. In acest fel se pot evita suprairadierile si extinderea contaminarilor.d) Evidentierea surselor radioactive
O evidenta clara si tinuta la zi a surselor radioactive, a consumului lor si a reziduurilor radioactive dintr-o unitate nucleara concureaza direct la protectia impotriva radiatiilor, a personalului operator si a celor din jur, evitandu-se astfel circulatia haotica a surselor, pierderea sau folosirea lor de catre persoane neinitiate, care ar conduce la accidente de iradiere sau iradieri inutile.


e) Transportul surselor radioactive
Transportul surselor radioactive trebuie sa se desfasoare corect si in deplina siguranta, atat in cadrul unitatii cat si in afara ei. Pentru evitarea oricarei situatii neplacute, sursele se transporta numai ambalate corespunzator in containere special construite si cu mijloace adecvate. Recipientii de transport trebuie sa prezinte siguranta in timpul transportului pentru ca sursele radioactive sa nu isi schimbe pozitia in recipient, sa nu se deterioreze : spargeri de fiole continand gaze, solutii sau pulberi radioactive, varsarea continutului lor etc. sau sa se piarda. Acestia trebuie sa fie bine etansati si prevazuti cu posibilitati de retinere a substantelor radioactive, pentru a nu exista posibilitatea unei contaminari a suprafetei exterioare si pentru a limita contaminarea radioactiva in cazul unui accident – materiale absorbante ( hartie de filtru, vata, kiselgur etc.).
In cazul transportului in cadrul unitatii se recomanda ca sursele transportate sa fie de activitati strict necesare efectuarii unei lucrari.
Transportul surselor in afara unitatilor nucleare trebuie efectuat cu mijloace speciale, asigurandu-se protectia atat a personalului insotitor cat si a populatiei de pe traseu. Vehiculul de transport va fi marcat cu semnul pentru radiatii.
Recipientii de transport trebuie etichetati vizibil, inscriindu-se urmatoarele date : - izotopul radioactiv ;
- starea fizica si chimica a continutului ;
- doza de radiatii la suprafata recipientului etc.
Pentru evitarea unor accidente este interzisa transportarea surselor radioactive impreuna cu materiale corozive, inflamabile sau explozibile.
Pe timpul transportului in afara unitatii, doza maxima admisa la peretele containerului este in functie de activitatea transportata, adica pentru sursele intense se admit valori mai mari decat pentru sursele mici. In acest scop, Instructiunile Comitetului de Stat pentru Energie Nucleara privind regimul de lucru cu surse de radiatii nucleare au definit trei categorii de transport conform tabelului de mai jos.

Conform acestor categorii, containerele ar trebui sa fie construite asfel incat sa asigure o doza de 0,4 , 20 sau 200 mrem / h la suprafata exterioara. Ca doza de calcul trebuie luata valoarea recomandata de Comisia Internationala de Protectie contra Radiatiilor, adica 100 mrem / saptamana.
Aceasta doza ar conduce la dimensiuni prea mari ale containerelor, respectiv la containere prea grele insa deoarece manipularea containerelor nu se face foarte des se poate lua ca valoare calcul pentru proiectarea containerelor o doza de 100 mrem in 8 ore. Aceasta presupune ca doza maxima admisa intr-o saptamana sa fie administrata intr-o singura zi de lucru de 8 ore, urmand ca in restul saptamanii persoana astfel expusa sa nu mai lucreze in camp de radiatii. Aceasta valoare este in concordanta cu recomandarile CIPR, care admit administrarea dozei saptamanale intr-o singura zi.
Ambalajele containerelor nu trebuie sa fie contaminate. In acest sens instructiunile de transport ale Agentiei Internationale pentru Energie Atomica de la Viena, prevedeau urmatoarele valori :contaminantul
Contaminarea radioactiva maxima admisa pe suprafata unui colet

Emitatori beta sau gamma

Emitatori alfa
1μ Ci / m2 = 10-4 μ Ci / cm2

0,1μ Ci / m2 = 10-5 μ Ci / cm2


Nivelele indicate aici sunt considerate ca admisibile daca suprafata contaminata nu depaseste 0,03 m2. . Daca suprafata contaminata este mai mare de 0,03 m2 , contaminarea admisibila va fi cu un ordin de marime mai mica.
Sursele radioactive nu se transporta cu alimente, emulsii sau pelicule fotografice care ar putea fi voalate de radiatii.

ProtecÅĢia pe timpul lucrului cu surse radioactive
Masurile de protectie si tehnicile speciale de lucru sunt in general specifice fiecarei lucrari, insa ele pot fi grupate si analizate dupa cateva elemente comune, care sunt analizate mai jos.
Din punct de vedere al aspectului lor fizic, sursele radioactive se grupeaza in doua categorii : surse inchise si surse deschise.
Prin surse inchise se inteleg acele substante radioactive care in conditii normale de lucru se afla in forma solida, compacta, nefriabila si sunt inchise in capsule protectoare sau in materiale care nu permit raspandirea lor sub nici o forma.
Surse deschise sunt considerate toate substantele ...

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.