Asigurari de viata in UE

Trimis la data: 2014-02-13 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 27 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: paulapapy91 Dimensiune: 144kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Operatiunile de asigurare, astfel cum se infatiseaza ele astazi ca un veritabil fenomen economic si juridic, se pierd in cele mai indepartate vremuri. Nu s-a constatat, insa, cu exactitate momentul nasterii primei asigurari dar majoritatea autorilor sustin ca faptele de asigurare dateaza si sunt stans legate de primele forme organizate de comert. Comertul cu asigurari a aparut in formele sale rudimentare in civilizatiile din Asia si Orientul Mijlociu islamic.

Desigur ca primele operatiuni de asigurare nu erau atat de evouluate ca cele actuale, dar cuprindeau, totusi, doua dintre elementele esentiale ale unui raport de asigurare: riscul si ideea de evitare sau distribuire a acestuia.De altfel, ideea de asigurare a aparut datorita certitudinii existentei riscului si nevoii de evitare si de impartire a consecintelor producerii acestuia. De aceea, in literatura de specialitate se sustine ca primele forme de asigurare au fost cele de distribuire si de suportare a riscurilor.

Cele mai vechi contracte de asigurare ce contineau elementele raportului de asigurare asemanatoare celor din zilele noastre, potrivit documentelor istorice, au aparut in anul 215 i.e.n. in acel an, comerciantii privati romani au livrat o serie de bunuri armatei romane, dar care trebuiau sa ajunga in Spania, si, pentru ca furnizorii bunurilor sa-si primeasca pretul, Guvernul, in schimbul unei prime de asigurare, ce consta in marfuri si nu in bani, a preluat riscul neajungerii bunurilor in buna stare la destinatie.

Primele polite de asigurare, apropiate ca forma si continut celor actuale, au fost incheiate pentru asigurarea maritima in limba italiana si au constituit model si fundament pentru celelalte polite de asigurare, inclusiv pentru politele Lloyd's.Asigurarea este activitatea economica prin care persoanele fizice si juridice care sunt amenintate de anumite pericole care daca s-ar produce le-ar deteriora starea de sanatate sau chiar viata sau care le pot distruge bunurile, consimt sa inlature efectele financiare ale acestor posibile pierderi prin transferul lor catre companii specializate in schimbul unei sume de bani.

Companiile specializate care consimt sa preia si sa compenseze efectele financiare ale producerii riscurilor se numesc companii sau societati de asigurari. Operatiunea de transfer al posibilelor pierderi financiare de la purtatorii riscurilor la companiile de asigurari poarta denumirea de asigurare. Operatiunile de asigurari si reasigurari se realizeaza intr-un cadru reglementat in care se intalnesc cererea si oferta de asigurare, cadru denumit piata de asigurari. In piata de asigurari se desfasoara marea majoritate a contractelor specifice.

Aproape toate activitatile vietii sociale si ale economiei mondiale sunt protejate prin asigurare, avand in vedere amploarea si diversitatea acestora reiese ca asigurarile sunt de o mare diversitate si eterogenitate, prin urmare se poate vorbi de o piata de asigurari doar din punct de vedere generic. Avand in vedere tranzactionarea unor anumite tipuri de asigurari si a altor particularitati ne indeamna sa afirmam ca aceasta este impartita in mai multe subpiete de asigurari concentrate in anumite zone ale globului sau in marile orase ale lumii. Orasele in care au loc tranzactii importante de asigurari sunt centre financiare importante.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.