Asigurari si reasigurari in Europa

Trimis la data: 2013-02-18
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 7.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Pham Le Minh Hien
Dimensiune: 698kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Asigurarea reprezinta un accord de vointa intre persoana fizica sau juridica in calitate de asigurat si o persoana juridica in calitate de asigurator, prin care asiguratul cedeaza asiguratorului un risc sau o clasa de riscuri pentru care obtine protectia asiguratorului. Pentru aceasta protectie, asiguratul plateste asiguratorului o suma de bani, numita prima de asigurare, urmand ca in cazul producerii riscului sau riscurilor asigurate, asiguratorul sa il despagubeasca pe asigurat pentru daunele suferite. Astfel, asigurarea se concretizeaza intr-o tranzactie al carei obiect il constituie cumpararea unui serviciu, respective a protectiei pentru pierderea posibila si viitoare datorita producerii riscurilor aggregate.
Asigurarile constituie relatii economice, in forma baneasca, stabilite pe baze obligatorii sau contractual, generate de transferul unor riscuri pure intre asigurati si asiguratori, si prin care se constituie si se utilizeaza, pe baza mutual, fonduri banesti specific (de asigurare). Reasigurarea reprezinta un accord incheiat intre doua parti numite companie cedent (reasigurat, asigurator direct) si reasigurator, prin care prima consimte sa cedeze, iar cea de-a doua accept sa preia o anumita parte a riscului (uneori intregul risc),

conform conditiilor stabilte in accord, in schimbul platii de catre compania cedenta reasiguratorului a unei anumite sume denumita prima de reasigurare, ce prezinta o cota din prima original de asigurare, urmand ca in cazul producerii evenimentului asigurat, reasiguratorul sa contribuie la acoperirea pierderii. Contractul de asigurare are o serie de particularitati fata de contractile ce vizeaza alte domenii de activitate: Este un contract personal - obiectul asigurarii poate fi proprietate, un bun sau un interes. Prin contract de asigurare se asigura persoana sau persoanele si proprietatea.

Daca siguratul vinde proprietatea asigurata, noul proprietar nu este asiguratul in baza aceluiasi contract, decat daca societatea de asigurare accept acest lucru.Este in contract consensual - se incheie valabil prin consimtamant al partilor, fara sa fie nevoie de vreo forma special de exprimare a vointei acestora.Are caracter sinalagmatic - da nastere unor obligatiilor reciproce intre parti, inca de la incheierea sa. Asiguratul se obliga sa declare exact bunurile si riscuri, sa plateasca prima de asigurare, iar societate de asigurare sa ofere protectie pentru riscul asigurat. Fapt care se concretizeaza in despagubirea sau suma asigurata platite pentru pagubele produse de riscul asigurat.

Este un contract cu caracter aleatoriu - efectele sale depinde de un eveniment incert, producerea riscului. La incheierea contractului, partile nu cunosc existenta sau intinderea avantajelor patrimoniale ce vor rezulta pentru ele din contract. In cazul asigurarii, evenimentul produce numai pierdere, situatie in care societatea de asigurari plateste indemnizatie de asigurare mult mai mare decat prima incasata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.