Asigurarile si importanta activitatii de asigurare in Romania

Trimis la data: 2010-03-12 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 22 Nota: / 10 Downloads: 15
Autor: Mihaela Piciorea Dimensiune: 32kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Asigurarile si importanta activitatii de asigurare in Romania
Elaborarea referatului Asigurările şi importanţa activităţii de asigurare în România s-a bazat în primul rând pe oferirea unor informaţii pentru toţi cei interesaţi de problematica asigurărilor în ţara noastră. În contextul economico-social şi conceptual contemporan, asigurările operează în medii concurenţiale internaţionalizate, cu puternice tendinţe de globalizare. În acest sens, dezvoltarea indistriei asigurărilor din românia reprezintă o necesitate susţinută de specialiştii din domeniul asigurărilor, de către mediile universitare, dar mai ales de realitatea economică actuală.

Referat despre Asigurarile si importanta activitatii de asigurare in Romania
Referatul de faţă tratează aspecte teoretice în legătură cu următoarele aspecte: apariţia şi evoluţia asigurărilor, conceptul de asigurare, pentru că trebuie să ştim ce reprezintă acest termen, clasificarea, funcţiile, cadrul de reglementare a asigurărilor şi multe altele ce se regăsesc detaliat în conţinutul său.

Cititorul acestui referat trebuie în primul rând să înţeleagă că încă de la apariţia omului, acesta a căutat să prevină apariţia pericolelor şi a evenimentelor nedorite, astfel că originile asigurărilor nu pot fi stabilite cu mare exactitate. Omul a căutat să se protejeze pe el însuşu, familia sa, apoi, pe măsură ce a acumulat un patrimoniu (locuinţă, animale, bunuri gospodăreşti etc) sfera asigurărilor s-a lărgit şi mai mult.

Nevoia de protecţie a oamenilor a existat întotdeauna, întrucât, în decursul vieţii, se acumulează o serie de bunuri, de valori, care pot dispărea dintr-o clipă în alta în urma unui furt, a unui incendiu sau a unui cutremur. Pe de altă parte, integritatea fizică, sănătatea, capacitatea de muncă pot fi şi ele afectate, putând duce la imposibilitatea desfăşurării unei activităţi în scopul obţinerii unui venit. Cu toate acestea, există grade diferite de dezvoltare a asigurărilor de la o ţară la alta, nivelul de dezvoltare economică a ţării fiind un factor important de extindere a asigurării. În ţările dezvoltate, asigurările reprezintă o parte a tradiţiei şi educaţiei, în timp ce în România, suntem departe de a vorbi de o educaţie la nivelul întregii populaţii în acest domeniu. În plus, alături de lipsa de informare şi mentalitate, se adaugă şi un factor obiectiv, şi anume lipsa resurselor financiare, care să fie orientate spre economisire în domeniul asigurărilor sau spre protecţie.

Pe parcursul citirii referatului se va observa că asigurarea apare ca un mijloc de a pune la adăpost persoanele de pericolele care le ameninţă, de a le oferi „protecţie”, asigurarea poate fi considerată ca o ramură a economiei prestatoare de servicii către asiguraţi.

1. ABORDĂRI TEORETICE ALE ASIGURĂRILOR
1.1 CONCEPTUL DE ASIGURARE
Asigurarea constă în protecţia financiară pentru pierderi cauzate de o gamă largă şi variată de riscuri. Asigurarea are la bază un acord de voinţă încheiat între cele două părţi ale contractului de asigurare prin care asigurătorul oferă protecţie asiguratului pentru riscurile pe care şi le-a asumat obligându-se să plătească acestuia la producerea evenimentelor asigurate o anumită despăgubire în schimbul primelor plătite de asigurat.

În literatura de specialitate sunt formulate diferite acceptţiuni ale conceptului de asigurare astfel: Florian Bercea apreciază că asigurarea are la bază existenţa riscurilor comune care pot provoca pagube importante economiei naţionale şi populaţiei. Existenţa riscurilor comune determină formarea comunităţii de risc care acceptă achitarea primelor de asigurare unei instituţii specializate în vederea formării fondurilor de asigurare.

Unii economişti consideră definitorii în privinţa asigurării trăsături principale ale acestuia:
- Existenţa riscului;
- Existenţa comunităţii de risc;
- Mutualitatea în suportarea pagubelor.

Alţii consideră că esenţa asigurării constă în scopul şi metoda acesteia. Scopul presupune compensarea pagubelor produse de calamităţi ale naturii şi accidente; prevenirea pagubelor, iar metoda presupune acoperirea unor riscuri, formarea unei comunităţi de risc, toate acestea materializate prin crearea şi utilizarea fondurilor de asigurare în expresie bănească.

Din definiţiile prezentate se pot desprinde următoarele trăsături specifice ale asigurării:
- Existenţa şi acţiunea unor riscuri pe care asigurarea le ia sub protecţia sa;
- Existenţa unei comunităţi de risc formată din totalitatea persoanelor fizice şi juridice care amenunţate de existenţa unor riscuri acceptă să plătească sume de bani sub forma primelor de asigurare din care se vor acoperi pagubele produse de aceste riscuri;
- Mutualitate în suportarea pagubelor care reprezintă un act de solidaritate umană potrivit căruia riscul este suportat şi acoperit în comun de către toate persoanele cuprinse în asigurare (toţi pentru unul şi unul pentru toţi);
- Formarea şi utilizarea fondurilor de asigurare în expresie valorică;
- Evenimentul trebuie să fie întâmplător şi să nu depindă de voinţa asiguratului;
- Evenimentul să fie evaluabil, să se bazeze pe calcule statistico-matematice atât în privinţa frecvenţei lui, cât şi în ce priveşte proporţiile pagubelor.

În economia naţională se constituie două mari categorii de fonduri de asigurare:
- Funcţia de asigurări sociale;
- Funcţia de asigurări comercial.

1.2.FUNCŢIILE ASIGURĂRILOR
Asigurările exercită trei funcţii distincte şi anume: funcţia de compensare a pagubelor, funcţia de prevenire a pagubelor şi funcţia financiară. Funcţia de compensare a pagubelor este cauzată de calamităţi ale naturii şi accidente (în cazul asigurărilor de bunuri şi răspundere civilă) şi plata unor sume asigurate atunci când în viaţa asiguraţilor intervin anumite evenimente (asigurările de persoană). Astfel, asigurarea are rolul de a contribui la refacerea bunurilor avariate sau distruse, la reopararea bunurilor avariate sau distruse, la repararea unor prejudiciu faţă de terţi pentru care asiguraţii răspund conform legii şi acordarea unor sume de bani în cazul producerii unor evenimente privind viaţa şi integritatea oamenilor.

Funcţia de prevenire a pagubelor care a apărut şi s-a dezvoltat după cel de-al doilea război mondial şi se realizează pe două căi distincte:
- Prin finanţarea unor acţiuni de prevenire (lucrări de împădurire, îndiguirei, desecări etc sau finanţarea unor programe educaţionale pentru asiguraţi);
- Prin stabilirea unor condiţii de asigurare care să-i impună asiguratului o conduită preventivă permanentă.

Funcţia financiară care apare datorită decalajului de timp dintre momentul încasării primelor de asigurare şi cel al plăţii despăgubirilor sau sumelor asigurate, decalaj important în deosebire la asigurările de viaţă. Societăţile de asigurări concentrează temporar sume importante de bani pe care le plasează pentru fructificare pe piaţa de capital. Legea prevede următoarele domenii unde pot fi plasate fondurile de asigurări: depozite bancare, titluri de stat, acţiuni cotate la bursa de valori, achiziţia sau construcţia de imobile. Aceste plasamente au drept scop consolidarea situaţiei financiare a asigurătorului, dar şi obţinerea de beneficii suplimentare pentru asiguraţi. Unii specialişti din România tratează piaţa asigurărilor ca pe o componentă a emcanismului financiar al ţării, drept pentru care consideră că acestea îndeplinesc cele două funcţii ale finanţelor de control şi de repartiţie.

1.3 CLASIFICAREA ASIGURĂRILOR
În practica asigurărilor se utilizează mai multe criterii de clasificare a acestora:
1. După natura raporturilor juridice asigurare întâlnim asigurări obligatorii şi asigurări facultative.
Asigurarea obligatorie izvorăşte din interesul economic şi social al întregii colectivităţi şi ea se introduce atunci când bunurile unui număr mare de persoane fizice şi juridice sunt ameninţate de anumite riscuri astfel încât fiecare deţinător individual al bunului respectiv ar avea de suportat pagube importante la producerea evenimentelor asigurate.

În cele mai multe state ca şi în România forma de asigurare obligatoria este asigurarea de răspundere civilă pentru pagube produse din accidente de autovehicule. Clauzele contractului de asigurare, limitele minime şi maxime ale despăgubirilor, drepturile şi obligaţiile părţilor, clauzele speciale şi celelalte elemente ale asigurării: suma asigurată, prima de asigurare, durata asigurării, franciza, modalitatea de calcul a despăgubirii sunt stabilite prin hotărâre de guvern.

Asigurarea obligatorie prezintă o serie de trăsături care o deosebesc de asigurarea facultativă şi anume:
- În asigurarea obligatorie sunt cuprinse toate bunurile de acelaşi fel fiind deci, o asigurare totală. Din acest motiv ea exclude posibilitatea selecţiei riscurilor din partea asigurătorilor permiţând o dispersie largă a acestora. Asigurarea facultativă cuprinde doar o parte din bunurile de acelaşi fel, permite selecţia riscurilor, dar şi tarifarea este mai mare decât cea obligatorie;

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.