Asigurarile sociale de stat in Romania

Trimis la data: 2013-10-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 12kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dezvoltarea istorica a asigurarilor sociale a fost determinata de dezvoltarea factorilor de productie in special a industriei cand au aparut asociatiile, cluburile muncitoresti, sindicate care au pus problema ocrotirii muncitorilor in cazul incapaitatilor de munca sau a invaliditatii. Muncitorii pot ajunge din motive legate de munca sau din motive legate de limita de varsta, sau maternitate la imposibilitatea de a munci. Ca urmare e necesar ca statul, regiile autonome, societatile comerciale, sa ia din timp masueile corespunzatoare pentru protectia muncitorilor prin asigurarea venitului necesar traiului perioade incapabile de lucru.

Muncitorii pot ajunge din motive legate de munca sau din motive legate de limita de varsta, sau maternitate la imposibilitatea de a munci. Ca urmare e necesar ca statul, regiile autonome, societatile comerciale, sa ia din timp masueile corespunzatoare pentru protectia muncitorilor prin asigurarea venitului necesar traiului perioade incapabile de lucru.
Asigurarile sociale ale cetatenilor sunt garantate de constitutie, de codul muncii si de alte acte normative.

Totodata acestea reprezinta o institutie obiectiv necesara a societatii chemata sa rezolve protectia salariatiilor, cooperatiilor, pensionarilor si a familiilor lor in caz de incapacitate temporara sau permanenta de munca. Reprezinta acea parte a relatiilor social-economice banesti cu ajutorul carora in procesul repartitiei PIB se formeaza, se repartizeaza, gestioneaza si utilizeaza fondurile necesare ocrotirii obliatorii a salariatilor, pensionarilor si familiilor lor aflati in incapacitate de munca.

Asigurarile sociale se materializeaza in acordarea de catre stat sau anumite organe, de indemnizatii, ajutoare, pensii, trimiteri la tratament si odihna. Sistemul national de asigurari sociale e organizat pe baza urmatoarelor principii: 1. Unicitatea = solidaritatea societatilor in general si solidaritatea intre generatii in special.
2. Obligativitatea = persoanele fizice care desfasoara activitati producatoare de venit, beneficii de drept si obligatii potrivit legii.
3. Garantarea de catre stat = statul sprijina sistemul de asigurari sociale prin acoperirea deficientei.

4. Generalitatea = cetatenii sunt ocrotiti in toate cazurile si pentru toata perioada de pierdere a incapacitatii de munca.
5. Contributivitatea = fondul se constituie pe baza contributiilor platite de persoanele salariate si contributia platita de angajator.
6. Egalitatea = persoanele asigurate beneficiaza de aceleasi drepturi si au aceleasi obligatii daca indeplinesc aceleasi conditii prevazute de lege.

7. Etica si echitatea sociala = asigurarile sociale se realizeaza in concordanat cu cerintele eticii si echitatii sociale adica pensile si celelalte forma de asigurari sunt reglementate si acordate pe baza contributiei aduse la dezvoltarea sociale.8. Pensiile si alte indemnizatii de asigurari sociale = sunt scutite de taxe si impozite.
9. Imprescribilitatea dreptului de asigurari sociale = drepturile privind asigurarile sociale nu se precsriu cu ele se pot fi oricand cerute de cetateni.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.