Asistenta sociala in crestinism

Trimis la data: 2015-04-24
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 215
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Costi_C
Dimensiune: 307kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pentru a vorbi despre felul in care s-a dezvoltat sistemul de asistenta sociala in crestinism, trebuie, mai intai, sa apreciem faptul ca exponentii de seama ai Bisericii au fost cei dintai filantropi si organizatori ai unor sisteme de asistenta sociala. De aceea in prima parte a cursului am sa prezint succint cateva date biografice ale celor mai insemnati sfinti parinti ai Bisericii din primele veacuri crestine. Punctul de pornire va fi, insa, viata sociala in epoca Sfintilor apostoli pentru ca nu putem vorbi despreactivitati sociale in crestinism fara a ne referi la viata Bisericii primare.
Disciplina care se ocupa de studiul vietii si activitatii personalitatilor Bisericii care au trait pana in secolul al VIII-lea se numeste Patrologie Patrologia este disciplina teologica care se ocupa cu viata sfintilor parinti si a scriitorilor bisericesti din primele opt veacuri crestine. In viata lor se oglindesc luptele doctrinare din acele veacuri; din viata lor putem cunoaste frumusetea crestina a acelor timpuri.

Scrierile sfintilor parinti alcatuiesc tezaurul Bisericii si sunt izvorul teologiei; din lucrarile lor putem urmari framantarile doctrinare. Invatatura sfintilor parinti impreuna cu hotararile sinoadelor ecumenice si principalele invataturi de credinta formeaza traditia Bisericii care este al doilea izvor al revelatiei divine.
O alta disciplina, Patristica, studiaza numai viata parintilor ortodocsi. Patrologia mai poarta numele de Istoria vechii literaturi crestine. Numele ei deriva de la I� πατIZρ (o patir) του πατρI�ς (tu patros)=parinte si λογI�ς=stiinta (cuvant).

Patrologia este inrudita cu Istoria dogmelor si cu Istoria Bisericii Universale. Ea nu se confunda cu Haghiografia care se ocupa cu viata sfintilor. Periodizarea Din motive didactice, cei 2000 de ani de crestinism putem sa-i grupam in mai multe perioade:
1. perioada de la aparitia Bisericii crestine pana la inceputul veacului al IV-lea.

Este epoca de inceput in care Biserica s-a confruntat cu morala mozaica promovata de evrei, cu imoralitatea lumii pagane si cu lipsa de religiozitate profunda a ei, cu probleme interne generate de interpretarea gresita a cerintelor Mantuitorului, cu persecutii venite din partea evreilor si paganilor. De aceea in aceasta perioada putem vorbi doar la nivel de comunitati despre un sistem de intrajutorare sociala. Realizarile pe aceasta linie sunt tributare mentalitatilor vechi potrivit carora doar barbatii in putere contau in societate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.