Asolamentul, in cultura plantelor legumicole

Trimis la data: 2012-02-29
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 7.77 / 10
Downloads: 229
Autor: Claudia claudia
Dimensiune: 22kb
Voturi: 12
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nu de putine ori, consultantul agricol de la Centrul Local de Consultanta Agricola trebuie sa sugereze dintre secretele rentabilitatii culturilor agricole.Este si cazul asolamentului marele ,,mic secret'' al rentabilitatii legumelor.Cultivarea legumelor, atat pe suprafete mici cat si pe suprafete mari, nu poate fi rentabila in lipsa unui asolament intocmit cat mai judicios.
Asolamentul legumicol, presupune impartirea terenului exploatatiei agricole, in sole sau parcele pe cat posibil egale intre ele, numarul acestora fiind egal cu numarul anilor de rotatie. Culturile trebuie repartizate in timp si spatiu tinand cont de sistemul de lucrari si de fertilitatea solului. Aceasta este o masura agrotehnica generala, de mare importanta si are drept scop sporirea fertilitatii solului, reducerea atacului de boli si daunatori, obtinerea unor productii ridicate si a unei eficiente economice sporite, cu cheltuieli si consumuri mai reduse de ingrasaminte chimice, erbicide si insecto-fungicide.

In legumicultura este absolut necesara folosirea amendamentelor, deoarece legumele au nevoie de lucari repetate, udari sistemice si recoltari succesive, care duc la alterarea mai rapida a calitatilor fizice si biologice ale solului.

Cultivarea timp de mai multi ani pe acelasi teren a acelorasi specii legumicole(monocultura) sau a unor specii inrudite din punct de vedere botanic, contribuie la inmultirea si raspandirea masiva a bolilor si daunatorilor specifici culturilor respective. Numai printr-o rotatie corecta aculturilor in cadrul asolamentului, se poate diminua mult atacul bolilor si daunatorilor. Asolamentul constituie si o masura eficace de combatere a buruienilor. Monocultura determina o scadere substantiala a productiei. Exemplu: la ceapa, fasole verde, tomate, mazare, monocultura dupa cinci ani scade productia fata de cea din primul an cu 35-36%.

Aplicarea asolamentului permite folosirea rationala a fortei de munca si ingrasamintelor
Rotatia culturilor in cadrul asolamentului se face tinand cont de criteriile tehnologice si biologice ale plantelor legumicole. In functie de aceste criterii legumele pot fi:
- legume lacome, mari consumatoare de substante fertilizante cum ar fi varzoasele, ardeiul, vinetele, telina. Acestea se vor cultiva in sole fertilizate cu ingrasaminte organice sau in primul an dupa plantele amelioratoare, ale fertilitatii solului(leguminoase perene sau anuale);

- legume mai putin pretentioase fata de azot (morcov, patrunjel, ceapa, usturoiul). Se vor cultiva in anul al doilea, de la fertilizare cu gunoi de grajd a parcelei (solei);
- leguminoase pastaioase, mazarea, fasolea, fiind capabile sa fixeze azotul atmosferic, au cerinte mai putin reduse fata de ingrasamintele organice, din care cauza, se pot plasa in rotatie in al doilea sau al treilea an dupa fertilizarea cu gunoi de grajd;
- plante cu sistem radicular profund (radacinoase, pepeni), care va alterna cu legumele care au un sistem radial superficial (ceapa, castraveti, verdeturi) pentru a folosi mai eficient apa si substantele fertilizante din substraturile de adancimi diferite;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.