Aspecte ale administratiei publice in tarile cu economie avansata

Trimis la data: 2009-06-02
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 32
Nota: 8.40 / 10
Downloads: 0
Autor: Tatiana Radu
Dimensiune: 42kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conceptul de administratie publica este foarte utilizat in literatura de specialitate, cu diferite acceptiuni si multiple semnificatii. In prezenta lucrare, intelegem administratia publica drept modul in care puterea este impartita si exercitata in interiorul structurilor publice pentru atingerea finalitatilor politice specifice. In interiorul administratiei se afla, de altfel, si procesul politic decizional, echilibrul puterii intre institutii, punctele de contact si relatia intre managementul administrativ si puterea politica.
Rezultatele unei actiuni corespunzatoare a administratiei publice constau in crearea unui mediu centrat pe justitie, in care elementul central il constituie principiul echitatii, cu scopul de a reduce comportamentele anticoncurentiale pe piata, atat cele economice precum si cele politice. Cu alte cuvinte, putem afirma ca acesta reprezinta fundamentul democratiei in exercitiul cotidian.Prin intermediul acestui proces complex de fapt este posibila alocarea resurselor pentru atingerea diferitelor obiective ce provin dinspre societatea civila.

Este asadar evidenta nevoia de consolidare a procesului de modernizare a administratiei publice centrale, aceasta fiind o problema care priveste aproape toate tarile puternic dezvoltate. Este o exigenta care raspunde unei puternice transformari sociale care, pe de o parte priveste raportul guvernati-guvernanti, iar pe de alta parte nevoia de personalizare, delegare la nivelurile decizionale locale aflate, in mod teoretic, mai aproape de alegatori. De fapt, cetateanul nu mai accepta viziunea traditionala a guvernului ca detinator de drept al interesului colectiv ci se pozitioneaza, conform unui rol precis construit in societatea civila, ca si "client", ca unul care asteapta obtinerea unor avantaje specifice, intr-un raport individual, chiar si pe termen scurt, cu autoritatea politica.

Este o viziune minimalista (care a inceput sa se consolideze inca de la sfarsitul anilor 70), dar care revolutioneaza raporturile si impune administratiei publice o modernizare manageriala. Pe de o parte, presiunile din partea puterilor locale de la nivelurile inferioare si din partea comunitatii internationale, pe de alta parte, comprima si dematerializeaza activitatile administratiei publice centrale, limitand-o la activitatea politica, intr-o logica de coordonare, programare, control si nevoia de a conferi actiunii publice o activitate comuna, o strategie pe termen lung, conducand catre o unitate strategica (politica) actiunea divizata de raspuns la solicitarile cetatenilor.

Dintr-un echivoc ideologic se naste falimentul primului model de modernizare. Scoala "reformistilor inovatori", care se afirma in anii '90 in toata lumea, pe baza modelului englez, iar in Italia prin contributia lui Cassese, parea a propune o viziune centrata pe preeminenta tehnicilor manageriale prin care, dezlegand structura operativa de sistemul politic s-ar fi ajuns la urmarirea eficientei si eficacitatii, impiedicand, totodata ca proasta functionare a unei faze sa afecteze realizarea alteia.

Este evident ca aceasta abordare este intr-un anumit fel devianta, pentru doua motive. Primul se refera la iluzia ca tehnica, care substituie intr-o optica pozitivista domeniul de drept, poate sa schimbe singura continutul administratiei publice. Este o iluzie placuta, dar care tine cont de valoarea culturala si de faptul ca tehnica, fara valori, e ca o cutie goala. Insa eroarea cea mai mare, promovata de aceasta scoala e aceea de a decorporaliza politica si managementul si eficienta acestuia, inchizand structura intr-o optica autosuficienta, incapabila de a se conecta cu planul politic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.