Aspecte ale comunismului

Trimis la data: 2013-07-18
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Moldovan mirela
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Economia a fost intr-o continua dezvoltare. Orientarea regimului comunist a fost catre exploatarea resurselor naturale si catre prelucrarea acestora . Acest lucru s-a facut prin dezvoltarea masiva a industriei extractive si a ramurilor care se ocupau de prelucrarea resurselor astfel exploatate si de transformarea lor in produse finite , de o buna calitate care majoritatea erau destinate exportului.
Aceasta crestere a exporturilor mult mai tare decat importurile care erau aproape inexistente a dus la o crestere economica puternica.
In acea perioada se exploatau intens carbunele , petrolul si gazele naturale.Bazate pe aceste resurse s-au construit o serie de termocentrale, si hidrocentrale care in timp au asigurat un grad mare de independenta energetica a tarii.Dezvoltarea industriei a creat noi locuri de munca pentru populatie. Controlul granitelor si interdictia de a parasi tara au facut ca oamenii sa ramana in tara si sa dezvolte astfel economia romaneasca.

Romania a reusit sa re faca cunoscuta pe plan mondial tata prin produsele exportate, multe dintre ele fiind unicate ca: Cristalul de Medias- care concura cu cel de Bhoemia si se exporta masiv in Germania, Austria, Japonia.2.Cum a evoluat nivelului de trai al populatiei ?
Masurile luate pentru modernizarea tarii (industrializarea, colectivizarea etc.) s-au facut prin sacrificarea intereselor cetatenilor si in dauna bunastarii acestora. Desi pe hartie progresul economic pare evident fata de perioada interbelica, in realitate venitul unui muncitor era mai mic.

Resursele financiare dobandite in urma exporturilor au fost canalizate catre stingerea datoriilor externe ale tarii si catre investitii strategice pentru infrastructura tarii cum ar fi: hidrocentrale , termocentrale, facbrici, centrale nucleare, canalul navigabil Dunare-Marea Neagra, soseaua Transfagarasan.
O lunga perioada de timp, in anii 50, produsele alimentare s-au obtinut de baza de cartela in cantitati minime. Situatia, din acest punct de vedere, s-a ameliorat in anii 60 si in prima parte a anilor 70.

3.Cum erau tratate clasele sociale ?Desi comunismul promova egalitatea s-a axat in principal pe industrializarea tarii ceea ce adus la stramutarea taranilor la oras unde au devenit clasa muncitoare. Intreaga atentie era orientata spre noua clasa muncitoare, spre pregatirea profesionala a acesteia, si spre asigurarea cu prioritate a necesitatilor acesteia. Ca urmare taranimea a ramas marginalizata , avand rolul doar de a produce alimentele pentru export si pentru sustinerea clasei muncitoare ( taranii- cooperatorii nu au fost cuprinsi initial nici in sistemul de pensii si asigurari
sociale)

4.Care era impactul industrlaizarii asupra agriculturii ?Agricultura socialista, unde anual se raportau mari depasiri de plan, ducea de fapt o mare lipsa de mana de lucru, regimul rezolvand si acest aspect in stilu-i caracteristic: scoaterea la muncile agricole a militarilor, elevilor si studentilor. Spre exemplu, in anul 1981, 2,5 milioane de elevi si studenti au fost scosi de la cursuri si trimisi sa lucreze in agricultura. Totusi colectivizarea a permis locrarea stiintifica si in mod calificat a pamantului, cu utilaje si specialisti ceea ce a dus totusi la o crestere a productiei agricole si a asigurat necesarul de alimente pentru populatie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.