Aspecte ale corinticului in romanul Cartea Milionarului de Stefan Banulescu

Trimis la data: 2010-08-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 39
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Mimi Usurelu
Dimensiune: 47kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In lucrarea sa Arca lui Noe- eseu despre romanul romanesc, criticul Nicolae Manolescu stabileste trei categorii, trei clase tipologice de roman in incercarea de a realiza o sistematizare si o clasificare a romanului romanesc. Acestea, destul de bine cunoscute publicului specializat, sunt: doricul, ionicul si corinticul.Diferenta clara se realizeaza intre doric si ionic, cele doua clase situandu-se in opozitie neta. Principiul care sta la baza acestei opozitii este unul de natura naratologica: tipul de narator si de naratiune. Daca in cazul romanului doric avem un narator obiectiv si o naratiune la persoana a treia, romanul ionic este subiectiv si contine, evident, o naratiune la persoana intai.
Categoria corinticului este o clasa de romane neomogene, in care se amesteca titluri si autori uniti intr-o diversitate ce poate parea la inceput aiuritoare. "Hinterlandul romanului corintic redevine conventional: alegoric, mitic, fantezist, exotic sau pur si simplu livresc." [1] La nivel naratologic, romanul corintic incepe sa experimenteze, utilizand ceea ce creasera atat romanul doric cat si cel ionic:

"In primul rand fiindca nu se urmareste verosimilul, ci chiar suprimarea lui; si atunci amestecul de planuri, schimbarile de registru, colajele, citarile, introducerea unor pasaje nefictionale etc devine moneda curenta. In al doilea rand, fiindca romanul corintic tinde sa legitimeze valabilitatea artefactului, sa-si exibe nu numai felul constructiei, dar chiar si pe al materialeleor de constructie. Ceea ce romanul anterior ascundea cu multa grija (si am vazut ca era insusi sensul evolutiei lui: perfectionarea mijloacelor de a ascunde artificial), romanul corintic da pe fata.

Parodicul nu trebuie interpretat exclusiv ca o negare, ca un nihilism: exista in parodie o forta afirmativa." [2] Avem asadar in multe romane corintice o parodie a creatiei, nu o creatie romanesca in sine.
Corinticul este o categorie de romane care se opune atat doricului cat si ionicului, dar din care isi sustrage elemente de creatie sau elemente pe care le reinterpreteaza. Cronologic, este ultimul pas al romanului burghez care devine constient de limitele scrierii si receptarii sale. O trasatura importanta a sa este situarea sub semnul miticului, a parabolicului.

Lumea romanelor corintice este de multe ori o lume "de poveste" ce-si imbraca cu haina unui basm realitatea prezentata.
Daca doricul infatiseaza "o varsta a iluziilor si a inocentei genului, o lume omogena, coerenta si plina de sens", ionicul "o varsta a constiintei de sine, o lume care ramane plina de sens, dar isi pierde omogenitatea", corinticul infatiseaza "o varsta a ironiei. Lumea romanului corintic este neomogena, incoerenta, vida" [3]
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.