Aspecte ale fantasticului in Lostrita si La tiganci

Trimis la data: 2010-06-17
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.21 / 10
Downloads: 0
Autor: Bianca Fordea
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In povestirea lui Vasile Voiculescu se apare o noua dimensiune a fantasticului, acesta fiind unul de tip popular, ancorat in traditiile si-n practicile ancestrale ale acelor locuri, pe cand in opera lui Mircea Eliade intalnim un fantastic intelectualizat. Pescarul Aliman este hotarat sa prinda lostrita, devenita idealul vietii sale, pe cand profesorul Gavrilescu pare sa se fi nimerit intamplator in mijlocul unor fenomene ciudate.
Fantasticul nuvelei "La tiganci" are ca punct de plecare aparitia sacrului in profan, care se realizeaza treptat: la inceput prin sugestii vagi iar apoi prin camera sambo. Apar contraste: canicula lunii august este inlocuita de racoarea binefacatoare a unor copaci. Un alt termen fantastic il reprezinta cele 3 fete din bordei (grecoaica, ovreica si tiganca). Acestea sunt reprezentante ale unor culturi care au practicat magia. Motivul labirintului este un alt element care accentueaza nota fantastica deoarece are ca scop producerea de halucinatii, personajul principal traind stari contrastante intre veghe si cosmar. [1]

In "Lostrita" cititorul este proiectat intr-un univers mitic si inselator prin aparitii demonice. Acest lucru are ca scop adancirea misterului si nu explicarea acestuia. Pentru personajul din "Lostrita" - pescarul Aliman - dimensiunea sacra a existentei pare ceva normal. Acesta stie de prezenta sacrului in lumea profana insa nu incearca sa-si explice prezenta ei acolo deoarece considera ca locul ei a fost mereu printre oameni. Oamenii din "Lostrita" sunt obisnuiti cu prezenta lostritei (a sacrului) insa nu incearca sa-i dezlege misterul (cum nici Vasile Voiculescu nu o face).

In "Lostrita" sacrul nu este reprezentat de partea sa pozitiva, ci de cea negativa, de aceea oamenii se cam tem de el. Aici sacrul este reprezentat de aparitii demonice care duc la moartea celor care cad prada ispitelor. Spre deosebire de profesorul Gavrilescu, care are o atitudine pasiva in exterior si o interiorizare meditativa, Aliman are o atitudine volitionala si activa.

Aliman nu se teme de forta malefica a lostritei, ci dimpotriva acesta chiar o starnese cu scopul de a o captura. Astfel, Aliman devine antrenat in cautarea idealului sau - prinderea lostritei - chiar daca lostrita este animata de o forta diavoleasca. Prinderea lostritei nu era lucru usor pentru Aliman. De multi ani incerca sa o prinda prin mijloace proprii. El, care jurase ca va prinde lostrita, nu-si pierdea rabdarea. Practic, prinderea lostritei i-a marcat viata iar el nu incerca decat sa faca acest lucru.

A reusit de cateva ori sa prinda lostrita (sa-si atinga idealul) dar de tot atatea ori lostrita "i-a scapat pe sub degete". Acest lucru arata faptul ca Aliman nu era pregatit pentru acest lucru. Se observa ca lostrita a devenit protectoarea lui Aliman deoarece de fiecare data prindea mult peste si mereu scapa cu viata din apele involburate ale Bistritei.

Profesorul Gavrilescu din "La tiganci" ajunge in contact cu lumea fantastica din intamplare. Spre deosebire de Aliman, Gavrilescu incearca sa-si explice aceste fenomene; incearca sa le descifreze misterul. Si toate acestea au pornit din pura curiozitate. Gavrilescu da dovada de o atitudine pasiva in exterior (la prima vedere nu-si da seama de prezenta misterului) si de o atitudine meditativ-ganditoare in interior. Daca in "Lostrita" fantasticul este de tip arhetipal care speculeaza vechile credinte populare despre fortele nefiresti risipite in lume, in "La tiganci" fantasticul este citadin si speculeaza concepte moderne (camera sambo, hierofania si iesirea din timpul obiectiv). Se observa in ambele texte o ambiguitate dorita care lasa cititorului multiple posibilitati de interpretare.[2]

Gavrilescu poposeste timp de vreo doua ore "la tiganci" iar cand iese isi da seama ca de fapt trecusera 12 ani. Gavrilescu se vede "alungat" din lumea sa obisnuita, in care era profesor de pian si se hotaraste sa se intoarca "la tiganci". Aici o va intalni pe Hildegard, dragostea sa din tinerete, cu care va ramane impreuna.

Aliman intalneste si el o fata care nu era nici mai mult nici mai putin decat lostrita (care lua diverse forme si chipuri pentru a-i atrage in valtorile Bistritei pe oameni). Acea fata a fost luata de viitura si purtata pe apa Bistritei. Aliman a salvat-o. Cei doi au petrecut mult timp impreuna; ba chiar s-au si casatorit. In acest timp Aliman a uitat de lostrita: era indragostit.

Ghinionul s-a coborat asupra sa astfel incat a ramas fara iubita (a plecat asa de repede incat nici nu a avut timp sa reactioneze). A mai incercat sa se insoare o data cu o fata din sat insa in ziua nuntii acesta aproape si-a atins idealul: a prind lostrita in brate, aruncandu-se dupa ea in apele involburate ale Bistritei. El dorea sa fie alaturi de ea. Lostrita si-a continuat obiceiurile de a atrage spre pieire oamenii, insa Aliman nu a mai fost vazut.

In concluzie, in cele doua opere fantasticul are rolul de a schimba destinele personajelor principale. Acest lucru nu se face decat prin acceptul personajelor, adica atat profesorul Gavrilescu, cat si pescarul Aliman decid ce sa faca in continuare, dupa ce ai intrat in contact cu sacrul - Gavrilescu decide sa se intoarca in lumea sacra alaturi de prietena sa Hildegard, iar pescarul Aliman decide ca e timpul sa se uneasca cu destinul sau si patrunde definitiv in lumea sacra, reprezentata in "Lostrita" de raul Bistrita.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.