Aspecte aplicative - gramatica

Trimis la data: 2014-10-28
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Rodica_O
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ex.2: Analizati pronumele interogativ -relative aratand felul , genul , cazul si functia sintactica a fiecaruia :
a) "Gloria-i o inchipuire ce o mie de neghiobi
Idolului lor inchina , numind mare pe-un pitic
Ce-o basica e de spuma , intr-un secol de nimic .
Incorda-voi a mea lira sa cant dragostea ? Un lant
Ce se-ngani pe opereta e condus de Menelaos ?" (M. Eminescu , "Poezii")
b) "-Mamitoo ! mam'maree ! tantii !
-Sa opreasca !...Mi-a zburat palaria! sa opreasca! Tot intr-un timp , iacata conductorul intra sa vaza cine s-a suit de la statia din urma ...Goe incepe sa urle ...In sfarsit , n-au ce sa faca . Trebuie sa se hotarasca a plati biletul , pe care are sa-l taie conductorul din carnetul lui . Pacat de palarie !... Ce-o sa faca d. Goe la Bucuresti cu capul gol ?...s-ar intreba oricine , care nu stie cata grija are mam' mare si cata prevedere !" (I. L. Caragiale , "D-l Goe")

Ex.3 : Gasiti si analizati adjectivele pronominale interogativ-relative, aratand felul fiecaruia , genul , numarul , cazul , substantivul pe care-l insoteste si cum s-a facut acordul lor cu substantivele determinate :
a) "Mai lesne pot sa numar pe degete mele
Cati sfinti avem pe luna si cate versuri rele,
De cat sa bag de seama ce carte nu e data
A cui este mai mica si cine o sa bata ." (Gr. Alexandrescu)
b)"Si mai cu seama , care roman nu si-a dorit patria cu lacrimi ,cand s-a gasit in strainatate ?...

"Care cuvant din limba noastra poate arata o icoana mai luminoasa de iuteala calului si de repeziciunea fuga-i lui , decat limpezimea vailor ? Poezia romanilor este o comoara nesfarsita de frumuseti originale care oglindesc geniul poporului ." ( V. Alecsandri) Ex.4: Subliniaza in mod pronume relative si adjectivele relative . Indica substantivul inlocuit de pronumele relativ si substantivul determinat de adjectivul relativ:
a)"-Du-te chiar acum la stapanul mosiei si spune-i ca te prinzi sa-i dai in girezi tot graul cat il are semanat ." (I. Creanga , Povestea lui Stan Patitul)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.