Aspecte de drept comparat privind guvernul

Trimis la data: 2014-06-13
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: Roberta_S
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Principiul separatiei puterilor in stat presupune legitimarea prin votul popular a puterii legislative,care,mai departe presupune forma Guvernului ,ca sef al puterii executive,toate puterile statului emanand de la natiune.Investirea Guvernului urmeaza procedurile legale,dupa care se trece la faza exercitarii vointei politice.Investitura reprezinta complexul de acte si fapte juridice,precum si procedurile corespunzatoare,cerute de Constitutie,pentru a fi in prezenta unei echipe guvernamentale,legale si legitime.
In Romania,prin Constitutia din 1866 si prin cea din 1923 s-a consacrat un regim parlamentar,in ideea ca Parlamentul era cel care forma Guvernul.In realitate,cele doua Constitutii prevedeau ca "Regele revoca si numeste pe ministrii sai",fara sa se prevada si alte operatiuni ale procedurii de investitura,cum ar fi fost normal intr-un regim parlamentar,indeosebi,votul de incredere al Parlamentului.

Datorita inexistentei unei astfel de obligatii Guvernul nou numit putea sa ceara,imediat Regelui dizolvarea Parlamentului si organizarrea de noi alegeri,regula fiind "alegerile se castiga de partidul care este la guvernare".Cu toate acestea,ambele Constitutii prevad unele conditii pentru a fi ministru,reglementand si responsabilitatea ministeriala,iar Constitutia din 1923 prevede si unele dispozitii de principiu cu privire la rolul si functionarea Guvernlui.

Chiar cu unele imperfectiuni,acest regim juridic de investitura ramane un regim cu esenta democratica,chiar daca nu exista obligatia Regelui de a solicita votul Parlamentului pentru investirea ecchipei guvernamentale.Parlamentul avea posibilitatea declansarii unei motiuni de neancredere sau putea sa blocheze toate initiativele legislative.
Dupa 1989,se adopta Constitutia din 1991, revizuita in 2003,in baza careia procedura de investitura a Guvernului cuprinde 4 etape :

Potrivit art.63 din Constitutia Germaniei,Cancelarul Federal este ales de catre Bundestag,la propunerea Presedintelui Republicii federale,din randul liderilor partidului care a obtinut majoritatea de voturi,iar dupa votul Camerei are loc numirea formala de catre Presedintele Republicii. Daca Cancelarul propus nu a fost ales,Bundestagul-ul mai poate incerca alegerea Cancelarului intr-un interval de 14 zile de la respingerea candidatului initial,dar de data aceasta este ceruta o m ajoritate absoluta.In ipoteza in care alegerea nu s-a facut nici in acest interval ,se va proceda la un nou tur de scrutin,urmand sa fie ales candidatul care a obtinut majoritatea de voturi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.