Aspecte generale privind liberalizarea schimburilor la nivel comunitar

Trimis la data: 2009-09-10
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 7.62 / 10
Downloads: 515
Autor: Adrian
Dimensiune: 28kb
Voturi: 9
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Liberalizarea schimburilor la nivel comunitar reprezintă o parte esenţială a politicii comerciale comune a Uniunii Europene. Pentru Uniunea Europeană, raţiunea unei politici comerciale comune rezidă în faptul că libera circulaţie a bunurilor şi serviciilor din cadrul Uniunii (transfrontalieră) nu se poate realiza cu politici naţionale diferite care generează externaşotăţi negative. Cerinţele pieţei interne unice şi ale concurenţei libere şi nedistorsionate impun o politică comercială la nivel comunitar.
Încă de la crearea Comunităţii Europene, politica în domeniul comercial a fost inclusă în categoria politicilor comune, alături de politica agricolă şi de politica în domeniul transporturilor. Prevăzută de art. 131 (fostul art. 110) şi următoarele ale Tratatului de la Roma, politica comercială comună a Uniunii Europene s-a integrat în perspectiva dezvoltării armonioase a comerţului mondial. Ideea unei politici comune conduce la recunoaşterea unor prerogative speciale Uniunii Europene şi, implicit, Consiliului şi Comisiei.

Cu toate acestea, TCE (Tratatul instituind Comunitatea Europeană) nu reglementează acest aspect. CJCE (Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene) a fost solicitată să precizeze când are Comunitatea Europeană (actuala Uniune Europeană) o competenţă exclusivă. Nu poate fi admis ca statele membre ale Uniunii să pună în aplicare politici divergente de politica comună a Uniunii, cu excepţia cazului în care sunt în mod special abilitate de către autorităţile comunitare.

În concordanţă cu precizarea CJCE, România, ca stat membru al Uniunii Europene începând cu data de 1 ianuarie 2007, trebuie să respecte politica comercială a Uniunii, nepunând în aplicare politici divergente de această politică decât în situaţia în care este în mod special abilitată în acest sens de către autorităţile comunitare.
Potrivit art. 133 TCE (fostul art. 113), politica comercială comună se întemeiază pe o serie de principii uniforme cu privire la:
- modificarea tarifelor;
- încheierea acordurilor tarifare şi comerciale;
- uniformizarea măsurilor de liberalizare a comerţului;
- politica exporturilor şi a măsurilor de protecţie în situaţii de dumping şi subvenţii.

De asemenea, conform art. 133 TCE (fostul art. 113), orice măsură adoptată în cadrul acestei politici este propusă de Comisia Europeană şi decisă de Consiliul Uniunii Europene prin majoritate calificată. Comisia asigură reprezentarea uniformă a intereselor Uniunii, precum şi eercitarea politicii comerciale comune la nivel bilateral, cât şi multilateral.

TCE nu conţine prevederi asupra întinderii domeniului de aplicare a politicii comerciale comune. Circulaţia mărfurilor, inclusiv a produselor agricole, constituie nucleul politicii comerciale comune. Conform art. 133 alin. 5 par. 1 TCE, comerţul cu servicii şi aspectele comerciale ale proprietăţii intelectuale constituie, de asemenea, obiect al politicii comerciale comune. Potrivit art. 133 alin. 6 par. 2 TCE, acordurile din domeniul comerţului cu servicii culturale sau audiovizuale, servicii din domeniul social, al educaţiei şi al sănătăţii sunt în competenţa concurentă a Uniunii şi a statelor membre. Art. 133 alin. 7 TCE prevede posibilitatea de a extinde politica comercială comună, printr-un vot în unanimitate al Consiliului, şi asupra negocierilor şi acordurilor privind proprietatea intelectuală.

De asemenea, potrivit art. III-315 par. 1 din Tratatul instituind o Constituţie pentru Europa, ,,Politica comercială comună se întemeiază pe principii uniforme, în special în ceea ce priveşte modificările tarifare, încheierea de acorduri tarifare şi comerciale privind schimburile de mărfuri şi servicii ţi aspectele comerciale ale proprietăţii intelectuale, investiţiile străine directe, uniformizarea măsurilor de liberalizare, politica exporturilor, precum şi măsurile de apărare comercială, printre care şi cele care se iau în caz de dumping şi de subvenţii. Politica comercială comună se desfăşoară în cadrul principiilor şi obiectivelor acţiunii externe a Uniunii.”

În conformitate cu art. 211 TCE (fostul art. 155 TCE), Comisia Europeană este instituţia ce are rolul de a asigura executarea măsurilor de politică comercială comună prevăzute în TCE. Astfel, aceasta recomandă statelor membre metodele optime de cooperare între ele astfel încât să se evite apariţia unor dificultăţi de natură economică pentru unele dintre acestea. De asemenea, Comisia autorizează, dacă este cazul, adoptarea unor măsuri de protecţie naţională, stabilind condiţiile şi mmodalităţile concrete de aplicare a măsurilor în cauză .

TCE menţionează că, în caz de urgenţă, statele membre pot solicita Comisiei împuternicirea de a lua ele însele măsurile pe care le consideră necesare în vederea reducerii disparităţilor generale de aplicare a politicii comerciale comune, cu condiţia ca acestea să nu perturbe semnificativ funcţionarea pieţei interne. Potrivit art. III-315 par. 2 din Tratatul instituind o Constituţie pentru Europa, ,,legile sau legile-cadru europene stabilesc măsurile necesare pentru punerea în aplicare a politicii comerciale comune”.

Cu toate că nu este definit ca atare, domeniul politicii comerciale comune trebuie să fie considerat sub multiplele sale aspecte. Conceptul respectiv pare a avea acelaşi conţinut, indiferent că este aplicat în contextul acţiunii internaţionale a statului sau a Uniunii Europene.
Aşa cum sublinia CJCE prin Avizul nr. 1/1975, domeniul politicii comerciale şi în special al politicii de export înglobează în mod necesar regimurile de ajutoare la export şi, în mod deosebit, măsurile privind creditele destinate finanţării cheltuielilor locale legate de operaţiile de export.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.