Aspecte generale privind masurile de siguranta

Trimis la data: 2010-07-06
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 9.37 / 10
Downloads: 209
Autor: Tudor Ramcea
Dimensiune: 25kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La sfarsitul secolului al XIX-lea, in urma aparitiei unor lucrari semnate de reprezentanti ai scolii pozitiviste, s-a impus din ce in ce mai mult teza ca lupta impotriva criminalitatii, duse in limitele pedepselor fixate in codurile penale, s-a dovedit de multe ori ineficienta.
S-a consatat astfel prezenta unor categorii de delicventi, situati in afara limitelor represiunii penale, intre care toxicomani, iresponsabili, delicventi de obicei, persoane care s-au dovedit periculoase in exercitarea profesiei lor.

Fata de acesti delicventi, represiunea penala clasica s-a dovedit insuficienta, in sensul ca odata exercitata, riscul savarsirii unei noi fapte penale este la fel de ridicat. S-a impus astfel necesitatea introducerii unor mijloace sau masuri, de principiu postdelictuale, cu ajutorul carora lupta contra criminalitatii sa fie continuata si dupa executarea pedepsei sau chiar in absenta unei pedepse.

Aceste masuri au fost denumite, in doctrina si in proiectele legislative de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, masuri de siguranta.Originea denumirii este atribuita de unii autori penalistului elvetian Carl Stoos, care a folosit-o in lucrarea "Der Geist der modernen Strafgesetzgbnung - Spiritul Legislatiilor Penale Moderne - Viena 1906".

Raspandirea acestei notiuni se datoreaza in principal Uniunii Internationale de Drept Penal.Masurile de siguranta privite ca institutii de drept penal de sine statatoare si-au facut aparitia in cadrul legislatiilor penale abia in prima jumatate a secolului XX, ca urmare a noilor conceptii cu privire la cauzele si mijloacele de prevenire si combatere a infractionalitatii.

In limbajul obisnuit, termenul "masuri de siguranta" este inteles ca desemnand in general un mijloc sau un procedeu utilizat pentru realizarea unei ambiante ori a unei atmosfere lipsite de primejdie.Masurile de siguranta sunt sanctiuni de drept penal constand din masuri de constrangere cu caracter preventiv, care au drept scop inlaturarea unor stari de pericol generatoare de fapte prevazute de legea penala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.