Aspecte generale privind standardizarea

Trimis la data: 2013-07-10 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 32kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Termenul standardizare descrie o activitate specifica prin care sunt stabilite, pentru probleme reale sau potentiale, prevederi destinate unei utilizari comune si repetate, urmarind obtinerea unui grad optim de ordine intr-un context dat. Aceasta activitate consta in particular in elaborarea, difuzarea si punerea in aplicare a standardelor.
In functie de gradul de realizare, standardizarea se situeaza pe trei niveluri:Compatibilitatea - este cel mai scazut nivel si defineste situatia in care conceptele, principiile, echipamentele, procedeele, serviciile etc. pot fi utilizate impreuna pentru realizarea unui scop comun, fara a se produce interactiuni inacceptabile (blocaje, perturbari etc.).

Standardul este un document care contine specificatii tehnice ce descriu caracteristicile cerute unui produs, cum ar fi nivelul de calitate, performante, securitate sau dimensiuni. Specificatiile tehnice pot include de asemenea cerintele aplicabile produselor in ceea ce priveste terminologia si simbolurile utilizate, incercarile si metodele de testare, ambalarea, marcarea sau inscriptionarea. Standardul trebuie aprobat de un organism de standardizare recunoscut pentru ca aplicarea lui sa fie continua sau repetabila.

Analiza experientei pe plan mondial a demonstrat ca una din caile cele mai rezonabile pentru asigurarea unei cresteri permanente a nivelului calitatii produselor si competitivitatii lor este de a apela la activitatea de standardizare care ofera avantaje deosebit de importante, in special prin obtinerea unei mai bune adaptari a produselor, in scopurile pentru care ele sunt destinate, de asemenea, prin prevenirea aparitiei barierelor in calea comertului. Astazi nici un stat suveran independent nu poate crea o economie nationala si relatii civilizate comercial-economice avantajoase cu alte tari, fara a apela la activitatea de standardizare.

Cel mai mare impact asupra activitatii de standardizare il au factorii tehnico-economici deoarece in acest domeniu, cu ajutorul standardizarii, se elaboreaza un sistem de reguli si proceduri necesare pentru o activitate reala. Standardizarea este un proces condus esential de catre piata.In acelasi timp, rolul standardizarii (avand o esenta constanta) este diferit la diverse niveluri de dirijare a economiei. Rolul standardizarii si modul de organizare a activitatii de standardizare depinde intr-o mare masura de structura de dirijare a statului, precum si de influenta organelor puterii publice centrale asupra dirijarii economiei la nivel de ramura sau intreprindere concreta.

De apreciat ca in ultimele decenii tehnologiile de comunicatii au cunoscut o reala evolutie si de aici implicatiile deosebite asupra activitatii de standardizare. Au fost standardizate in ultimul timp terminalele pentru toate categoriile de servicii, sisteme de transmisiuni si comunicatii digitale, cabluri pe fire optice, sisteme de semnalizare, retele de date cu comutatie de pachete sau retele digitale cu integrarea serviciilor, devenind operationale serviciile in reteaua de telecomunicatii. Datorita complexitatii acestor tehnologii, standardele devin multiple, impunandu-se ca cerinta detalierea si explicitatea lor; s-a constat o crestere liniara a numarului de standarde si o crestere exponentiala a volumului lor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.