Aspecte privind circulatia juridica a terenurilor in Romania

Trimis la data: 2013-10-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Pisica irina Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Consideratii generale : In Romania ultimilor 16 ani, proprietatea imobiliara privata asupra terenurilor a cunscut un regim juridic mai mult decat neclar. Si acest lucru nu se datoreaza nicidecum unui vid juridic in domeniu. Dimpotriva, legile specificice acestei materii s-au succedat fara insa a reusi in totalitate sa elimine neclaritatile.
Referate similare: Interpretarea normelor juridice

Principalele instrumente juridice de achizitionare a terenurilor
Cele mai uzuale modalitati legale de dobandire a dreptului de proprietate sau a altui drept real asupra terenurilor sunt urmatoarele:
1.Vanzarea-cumpararea este pe departe cel mai frecvent instrument de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunurilor immobile.
Orice persoana fizica sau juridica poate in principiu sa fie parte intr-un contract de vanzare-cumparare de bunuri immobile, cu conditia de a avea capacitate de exercitiu pentru personele fizice, iar dobandirea terenului sa fie justificata de obiectul de activitate, in cazul persoanelor juridice.

Inainte de perfectarea contractului de vanzare-cumparare, partile au libertatea de a incheia un antecontract, prin care se obliga sa incheie la un moment ulterior, la un pret deja stabilit, contractul de vanzare-cumparare final. In antecontract se stipuleaza de regula obligatia vanzatorului de a nu se razgandi in privinta vanzarii precum si aceea ca nu va incheia un alt contract cu o terta persoana. In acelasi timp, cumparatorul se obliga sa nu cumpere de la o alta persoana decat vanzatorul initial. Pentru nerespectarea obligatiilor asumate prin acest antecontract se prevad, de regula, despagubiri banesti.

Legea nr.18/1991 a fondului funciar impune incheierea contractului de vanzare-cumparare in forma autentica sub sanctiunea nulitatii absolute, ceea ce implica interventia unui notar care va autentifica actul de transfer al proprietatii. Pentru ca transferul dreptului de proprietate asupra trenului sa fie opozabil celor care nu au participat la semnarea contractului, se impune inscrierea actului juridic translativ de proprietate in cartea funciara.

Cartea funciara este un sistem de evidenta a situatiei juridice a imobilelor si realizeaza o publicitae integrala a tuturor transmisiunilor si constituirilor de drepturi reale imobiliare. Tertul dobanditor prin act juridic inscris in cartea funciara, este aparat de eventuale cauze de evictiune derivand din titlurile anterioare, dar neinregistrate in cartea funciara.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.