Aspecte privind eficientizarea antrenamentelor de culturism

Trimis la data: 2011-06-06 Materia: Diverse Nivel: Gimnaziu Pagini: 63 Nota: / 10 Downloads: 148
Autor: Turbatu cristian Dimensiune: 257kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Acum, cand ne aflam in secolul XXI si exista mai mult de 30 de milioane de practicanti doar in Statele Unite, exercitiul de rezistenta progresiva este cea mai buna metoda de care dispune omenirea in lupta continua impotriva bolilor si a imbatranirii.Rezultatele uluitoare ale antrenamentelor de rezistenta progresiva, ce au dus la dezvoltarea musculaturii si a fortei au convins lumea prin faptul ca sportul nostru, asa cum il stim cu totii reprezinta cea mai buna medicina preventiva in vindecarea si stoparea numeroaselor boli.

In societatea de astazi, preocupata de propriul aspect, se spune adesea despre culturism ca antrenament de rezistenta progresiva ca este numit si antrenament de forta.Culturismul nu este numai o simpla disciplina sportiva, ci si o teorie privita dintr-o perspectiva noua, o stiinta particularizata a dezvoltarii somatice a organismului uman.

Practicarea culturismului satisface indeplinirea comenzii sociale ce revine activitatilor de educatie fizica si sport, finalitatile si obiectivele proprii domeniului fiind in stransa corelatie cu finalitatile si obiectivele sistemului de educatie fizica si sport.

Exercitiul fizic specific culturismului, valorificat extensiv de educatia fizica si intensiv de educatia sportiva se detaseaza prin particularitatile lui de exercitiile fizice ale altor discipline.
Pentru omul modern supus sau sedus de sedentarismul profesional, agresat de factori poluanti fizici si psihici, cultivarea eforturilor fizice si cresterea capacitatii de efort poate si trebuie sa reprezinte o sansa, o motivatie si o modalitate pentru ameliorarea calitatii vietii.

Antrenamentul cu ingreuieri nu trebuie considerat un scop in sine, el trebuie perceput ca un mijloc natural de obtinere a sanatatii fizice si a echilibrului psihic, de mentinere si perfectionare a calitatilor fizice individuale si de crestere a capacitatii de efort.

1.2. Scurt istoric al aparitiei culturismului
Culturismul nu a aparut ca notiune si ca disciplina distincta dintr-o data, acesta incepand sa se dezvolte in mometul cand epoca moderna a deschis perspective noi sportului.
Astfel in a doua jumatate a secolului XIX in sistemele ce se impun figureaza si asa numitul sistem ˝culturist˝, gimnastica de casa sau cultura fizica.

Sistemul a pornit de la ideea ca viata sedentara provoaca alterari ale tesuturilor, in special atrofii ale sistemului muscular cu consecinte asupra principalelor functii ale organismului uman.Doctorul Schreber din Leipzig in lucrarea sa ˝Sistemul gimnasticii medicale de casa˝ aparuta in anul 1883 evidentiaza importanta pe care o are sistemul osteo-muscular in asigurarea plasticitatii corpului.

Cu ajutorul "gimnasticii de casa", ce evidentiaza efectuarea unor serii de exercitii cu caracter analitic folosind haltere, gantere, sau un aparat din cauciuc care permite contractii si extinderi, se rezolva atat problema dezvoltarii armonioase a organelor interne cat si buna lor functionare si nu in ultimul rand prevenirea atrofiei musculare.
Acest sistem de cultura fizica a fost practicat si propagat in Franta in a doua jumatate a secolului XIX de catre Triat (1812-1881), atragand un numar mare de intelectuali.

Sistemul Triat, inspirat din sistemul Schreber, a fost popularizat de Edmond Desbonnet, care in anul 1886 a infintat la Paris un institut unde aveau loc atat conferinte cat si demonstratii.
Un rol deosebit in propagarea metodei culturiste l-a avut Durlacher cunoscut sub numele de Luis Atilla , nascut in anul 1844, care a impresionat prin dezvoltarea sa musculara, fiind denumit in anul 1887 "cel mai puternic om din Europa˝.

Dezvoltarea musculara a lui Atilla obtinuta prin lucrul cu incarcaturi grele, a provocat senzatii anticipand astfel baza metodologiei antrenamentului in culturism.Sistemul culturist se raspandeste cu rapiditate din Franta si Germania intre tarile vorbitoare de limba latina si chiar in Rusia.

Printre pionierii culturismului trebuie sa ii aminitim pe Gottfried Rosso, germanul Hans Steier , fratii Artur Hermann si Kurt, Anton Richa , francezul Luis Uni, poreclit Apollo, rusii Ivan Podubnai, Aleksandr Ivanovici Zass, Kraievschi, Palme din SUA.

Dar pentru ceea ce inseamna ˝culturismul˝ de astazi, un rol deosebit l-a avut medicul Frederich Muller, nascut in Prusia in anul 1867. El este recunoscut ca parinte al culturismului sub pseudonimul de Eugene Sandow, deoarece el a inventat aparatul cu resort elastic din cauciuc sau sarma de otel (sandow).

Statuia lui Sandow este una dintre cele mai ravnite trofee in marile concursuri de culturism, unul dintre acestea fiind Mr. Olympia.
Indrumat initial de faimosul Luis Atilla, a fost primul practicant al exercitiilor cu ingreuieri, care prin demonstratii si-a etalat si dezvoltarea armonioasa a corpului.

Pentru raspandirea si imbunatatirea metodei culturiste, contributii deosebite au avut atat danezul I. P. Muller prin lucrarea sa intitulata ˝Sistemul meu˝ precum si germanul Hans Suren prin sistemul propriu numit ˝Gimnastica functionala˝.

In zilele noastre culturismul s-a impus definitiv. Din arsenalul culturismului se pot imprumuta exercitii sistematizate pentru dezvoltarea grupelor musculare si a fortei, principii si metode de antrenament consacrate, rod al cercetarii neobosite a unei echipe stintifice multidisciplinare (Heinandstein, Duraton, Hoffman, Karpovich, Paul Duley White), sarcina si meritul de a le fi organizat si descris revenindu-i lui Joe Weider in lucrarea ˝The Weider Sistem˝ in anul 1966.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.