Aspecte privind evaluarea biodisponibilitatii substantelor organice in sol - in vederea estimarii riscului aspura sanatatii umane

Trimis la data: 2012-12-09 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 21 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: flori_stefy Dimensiune: 45kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Datorita capacitatii sale de a intretine viata plantelor, definita ca fertilitate, solul constituie principalul mijloc de productie in agricultura cu caracter regenerativ. In cazul unei utilizari rationale, solurile nu se consuma intr-un ciclu de productie, ci isi pastreaza fertilitatea naturala si chiar se poate ameliora capatand caracteristici si calitati noi.O buna gestionare a resurselor de sol din tara noastra nu este posibila decat daca sunt cunoscute insusirile solului, ca mediu fizic de viata al plantelor, in stransa corelatie cu conditiile naturale concrete in care s-a format si a evoluat.

Amplasamentul obiectivului evaluat, S.C. "MITTAL STEEL" S.A. Roman, este situat in Soseaua Roman - Iasi km. 333, cu sediul social in Str. Stefan cel Mare nr. 246, Roman, jud. Neamt, in bazinul hidrografic Siret, intre satele Cordun si Simionesti si linia CF Roman - Suceava, in zona limitrofa a localitatii Roman, la 5 km nord . Cota absoluta a amplasamentului platformei este de +208,60 m deasupra Marii Negre, ceea ce ii asigura protectia impotriva inundatiilor de 1:1000.

Amplasamentul obiectivului evaluat are o suprafata de 1629031 mp din care:
- suprafata construita = 508376 mp;
- suprafata in incinta total = 953253 mp;
- suprafate in afara incintei = 167402 mp;
- halda slam si reziduuri = 37 500 mp;
- spatii verzi = 75 000 mp.

Teritoriul unde este amplasata societatea face parte din Platforma Moesica, situandu-se in partea de Sud-Est a acesteia, in culoarul Moldova - Siret, partea sudica a gruiului Romanului. Culoarul Moldova - Siret reprezinta 12% din suprafata judetului si este alcatuit din luncile celor doua rauri si mai multe nivele de terasa.

Morfologia regiunii se caracterizeaza prin ampla dezvoltare a reliefului fluvial sub forma teraselor de fund vale, teraselor de versant si a teraselor de confluenta. Aceasta zona este incadrata din punct de vedere al altitudinii in ecartul 185 - 225 m. Albia minora a raului Moldova are un curs meandrat datorita aportului mare de aluviuni.

Informatii generale privind apele de suprafata si subterane din zona
Apele subterane din zona, dupa natura lor se impart in doua categorii :Ape descendente situate in orizonturile superioare ale scoartei terestre , sunt in directa legatura cu apele de la suprafata si cu precipitatiile atmosferice. Ele pot fi ape freatice, localizate in orizontul acvifer de suprafata si ape suprafreatice, situate deasupra celor freatice si cu caracter temporar.

Ape ascendente de adancime prinse in orizonturi acvifere mai de adanc, intre strate impermeabile si deci captive, intra in legatura cu apele de suprafata intr-un timp mai indelungat. Improspatarea lor se face in cicluri multianuale, seculare, sau in unele cazuri in perioade geologice.Apele de adancime sunt conturate indeosebi in zonele sedimentare extracarpatice, au un caracter escensional, artezian, iar adancimea lor variaza de la cateva sute de metri pana la multe mii.

Apele freatice din zona subcarpatica si dealurilor piemontane, datorita conditiilor climatice favorabile si depozitelor fiabile extinse, au un debit foarte bogat. Adancimea mare insa a orizonturilor acvifere, pe care vaile nu ajung sa le intersecteze, fac ca aportul acestora la alimentarea rauri lor sa fie mic.Apele freatice din zona campiei, unde predomina la suprafata depozitele loessoide si maluri au debite bogate, ceea ce constituie adevarate rezerve pentru alimentarea raurilor in perioada scurgerii minime.

Apele subterane de pe teritoriul comunei Cordun se impart in ape subfreatice si ape freatice. Apele subfreatice au un caracter temporar si o distributie aspatiala insulara, fiind puternic influentate de variatiile sezoniere ale climei, acumulandu-se in formele de relief negative. Apele freatice formeaza un areal continuu fiind situate la diferite adancimi cuprinse intre 2 si 5 m, alimentarea acestora realizandu-se atat prin aport pluvial, cat si prin infiltratii laterale din albia minora a paraului Moriisi a raului Moldova. Apa subterana, ca panza freatica a fost intalnita pe amplasamentul evaluat la circa 2-5m, nivelul apelor subterane variind si functie de regimul pluvial.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.