Aspecte privind infractiunea de determinare sau inlesnire a sinuciderii

Trimis la data: 2011-05-10 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 261
Autor: Leon Mihai Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Intre infractiunile contra vietii, o pozitie speciala ocupa infractiunea de detetminare sau inlesnire a sinuciderii, reprezentand o modalitate particulara a omuciderii. Pozitia deosebita a acestei infractiuni consta in aceea ca ceea ce se incrimineaza nu este actiunea unei persoane care in mod direct si nemijlocit suprima viata alteia, deoarece sinuciderea nu constituie o incalcare a dreptului la viata, ci ceea ce in realitate se incrimineaza este o contributie la omucidere, adica deAZterminarea sau inlesnirea sinuciderii unei persoane, considerandu-se pe drept ca asemenea fapte aduc de asemenea atingere intr-un fel, dreptului la viata al altei persoane.

Evident ca cel care apeleaza la un act de autoagresiune de natura a-i cauza moartea trebuie sa posede grave deficiente in structura lui psihofizica, unite cu motive de disperare aflate la limita, care nu-i permit intr-un anume moment, sa intuiasca semnificatia actului. In general, in absenta formelor tipice maladive, sinuciderea este un act la care recurg persoanele aflate intr-o stare de grava depresie psihica si care, din motive imaginare sau reale, nu mai concep sensul si valoarea vietii.

La baza acestui act pot sa stea imprejurari dramatice, stari de dezamagire, care sa apara sinucigasului nerezolvabile, dupa cum hotararea subiectului poate sa-si aiba sorgintea in crize de constiinta de natura mistica, ca urmare a unor convingeri formate de-a lungul vietii, faptuitorul considerand ca ar fi mai fericit intr-o alta viata.

Oricare ar fi sursele hotararii de sinucidere, actul in sine contrazice datele naturii, se opune intereselor societatii, nu numai prin pierderea ca atare a individului, cat si prin ceea ce exprima actul respectiv, prin modul de rezolvare a conflictelor si dramelor individuale la care apeleaza subiectul si care nu poate si nu trebuie sa fie o solutie demna de urmat. Sinuciderea devine o solutie a celor infranti, a celor lasi care se tem sa infrunte greutatile vietii si sa-si urmeze destinul propriu.

I.Ocrotirea penala a vietii persoanei in dreptul penal comparat
Ocrotirea persoanei prin mijlocirea legii penale se inscrie printre cele mai importante obiective ale dreptului penal. Omul este aparat atat sub aspectul personalitatii sale fizice (viata, integritatea corporala, sanatatea), cat si a personalitatii sale morale (demnitatea, onoarea, libertatea), valori care definesc personalitatea individului in oricare tip de societate .

Viata omului ocupa locul central in cadrul acestor forme de ocrotire. Viata devine, dintr-o valoare biologica, o valoare sociala si juridica, adica un drept absolut la viata individului, care este ocrotit de orice lege penala din lume.

Doua teze teoretice isi disputa argumentele cu privire la motivul pentru care dreptul la viata este ocrotit de legea penala.
Intro opinie se sustine ca dreptul la viata este ocrotit pentru ca raspunde unui interes al individului in sine. Celalalt punct de vedere considera ca viata este o valoare sociala de care este interesata intreaga colectivitate.

Acest din urma interes ar fi prevalent si asa se explica de ce omorul la cerere sau cu consimtamantul victimei, chiar in legislatiile care admit o atare reglementare, nu este in afara sanctiunii penale, chiar daca se prevede o sanctiune mai redusa.

1. Legislatia romana in vigoare nu admite omorul la cerere sau prin consimtamant, socotind ca in acest caz s-ar putea retine cel mult o circumstanta atenuanta judiciara in favoarea autorului. Este limpede ca ocrotirea vietii are la baza interesul societatii, a colectivitatii, fara a fi contestata semnificatia vietii pentru individul izolat.
Prin art.190 Cod penal nou este sanctionata uciderea la cererea victimei.

Astfel legiuitorul a creat o forma atenuata a infractiunii de omor pornind de la ideea ca uciderea la cererea explicita, serioasa, constienta si repetata a victimei care suferea de o boala incurabila sau de o infirmitate grava atestata medical, cauzatoare de suferinte permanente si greu de suportat este o forma de omor care releva un grad de pericol social in abstracto mult mai scazut decat alte forme ale omorului .

Majoritatea legislatiilor penale nu incrimineaza sinuciderea, adica suprimarea vietii de catre subiectul insusi, nici daca acesta ar putea fi sanctionat in caz de nereusita a actului de sinucidere. In schimb, acela care determina ori inlesneste sinuciderea, daca sinuciderea sau incercarea de sinucidere a avut loc, este sanctionat penal (art. 179 C.pen.roman).Noul Cod penal roman cuprinde o reglementare (art. 191) ce distinge intre fapta care a fost urmata doar de o incercare de sinucidere si cea care a condus la sinuciderea victimei .

2. Legislatia Engleza. O solutie similara este prevazuta si in legislatia engleza. Daca in trecut sinuciderea era o infractiune, in present aceste dispozitii au fost abolite. Constituie insa infractiune determinarea sau inlesnirea sinuciderii.

Dupa legea engleza, cel care savarseste cu intentie un act spre a pricinui moartea unei persoane va raspunde pentru omor. Daca se dovedeste ca actul victimei a fost o sinucidere si ca facea parte dintr-o intelegere dintre autor si victima, cel ramas in viata va raspunde pentru ucidere in conditii atenuante.

3. In legislatia franceza fapta de a determina la sinucidere pe altcineva este pedepsita cu 3 ani de inchisoare si 45000a�Z amenda in cazul in care provocarea a fost urmarita de sinucidere sau de o tentativa de sinucidere, iar in cazul in care victima este un minor de 15 ani pedeapsa este de 5 ani de inchisoare si 75000a�Z de amenda.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.