Aspecte protocolare ale utilizarii insemnelor de stat ale Romaniei

Trimis la data: 2015-03-22
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mirela_L
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Intaia infatisare publica a tricolorului ca simbol national al romanilor are lorc in februarie 1848 cabnd o delegatie de tineri romani aflati la studiu in Franta au purtat acest tricolor desfasurandu-se la Primaria Parisului pentru a felicita Guvernului provizoriu francez nascut din Revolutie. Consacrarea juridica a celor 3 culori drept culori nationale ale Principatelor Unite s-a fcaut prin constitutia din 1866, iar printr-o lege din 1867 s-a dispus ca aceste culori sa fie asezate pe verticala cu albastru la lance, galben la mijloc si rosu la margine.
Primarii sunt obligati sa poarte esarfa sub culorile drapelului Romaniei la toate solemnitatile, receptiile si ceremoniile publice, indiferent de locul in care se desfasoara acestea.
Stema Romaniei
-stema unui stat este simbolul fiintei sale istorice si politice, iar imaginile care o compun evoca trecutul tarii; prin intermediul ei traditia ramane vesnic vie, iar semnificatia ei trezeste sentimentul national.

In sec XIX, in primii ani dupa unirea din 24 ianuari 1859 a Munteniei si Moldovei, stema Principatelor Unite consta din stemele Moldovei si Tarii romanesti, avand deasupra o coroana princiara.
Dupa venirea la domnie, in 1866, printul Carol de Hohezoller a dispus conceperea unei steme a tarii care sa corespund situatiei create prin instaurarea noii dinastii.Ulterior, in 1872, este aprobata o noua stema care include simbolurile traditionale si ale celorlalte provincii romanesti (Bucovina, Crisana, Maramures, Oltenia, Muntenia, Transilvania).

Dupa inlaturarea de catre comunisti a monarhiei si proclamarea Republicii Populare Romane este adoptata prin constitutia din 1848 o stema noua, conceputa in stilul Rep. Sovietice.
In urma revolutiei din 1989 s-a adoptat o nou stema a Romaniei.
Ea se compune din 2 scuturi suprapuse:scutul mare si scutul mic.Scutul mare are o acvila de aur cu capul spre dreapta, cu ciocul si ghearele rosii, cu aripile deschise tinand in cioc o cruce ortodoxa de aur, in gheara dreapta o sabie, iar in gheara stanga un buzdugan.
Acvila - curajul, hotararea, puterea, maretia
Scutul albastru - cerul
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.