Aspectele organizatorice si afirmarea politica a Legiunii Arhanghelul Mihail

Trimis la data: 2014-11-16
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: AlexandraSava
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Actul prin care lua finnta Legiunea Arhanghelul Mihail la 24 iunie 1927 se pare ca trecuse neobservat din punct de vedere politic, insemna practiv o sciziune in cadrul L.A.N.C.
Divergentele ideologice intre cele doua aripi conservatoare si radicala polarizata in jurul lui corneliu Zelea Codreanu privind modul de patrundere in masea dus la despartirea in fapt inte A.C.Cuza si Codreanu . De fapt pe ei ii unea atitudinea antisemita si nimic altceva.
Fiind invitat sa-si depuna candidatura ca deputat de Putna , judet in a carei capitala C. Z. Codreanu obtinuse numeroase adeziuni in timpul procesului datorita asasianrii lui Maneiu ???.
Cu prilejul acestor alegeri in urma carora Codreanu a pierdut, LANC a castigat 124.778 de voturi trimitand numerosi reprezentanti in Parlament si totusi , dupa alegeri LANC-ul s-a destramat deoarece liderii sai s-au acuzat reciproc de coruptie vizavi de evrei. Observand acest grav esec C. Z. Codreanu a pus bazele Legiunii care era un altfel de organizatie .

"Legiunea Arhanghelul Mihail" asa cum adesea sustinea , legionarii nu erau un partid, ci o miscare si chiar mai mult un ordin, un ordin militant religios" . Dupa o scurta perioada de timp structura organizatorica a Legiunii s-a consolidat. Cea mai mica unitate se compunea din 3 pana la 13 persoane. Aceste grupuri , au fost denumita initial "nucleu" , dupa care au primit denumirea de cuiburi avandu-se in vedere cuiburile de soimi ale Liceului Militar de la Manastirea Dealu. Modelele organizatorice ale Legiunii au fost preluate din traditia bisericeasca si populara.

Astfel , conform ritualului bisericesc copiii botezati in aceeasi apa se numeau frati de cruce, denumire preluata si de Legiune referitor la grupurile de tineri sub 18 ani. O "Fratie de cruce"avea cel putin 8 si cel mult 35 de membri. In cariterele urbane era permisa fromarea cel mult a unui grup.Celulele grupurilor de femei erau denumite cetatui.
Barbatii care doreau sa sprijine pe tinerii legionari trebuiau sa se uneasca in mici grupuri formate din 3 pana la 13 persoane. Initial numarul acestora era relativ redus , mai tarziu s-a vorbit de prieteni izolati legati de Legiune-Prietenii Legiunii.

La inceputul lui 1929 existau aproximativ 40-50 de cuiburi leginare. C.Z. Codreanu si-a propus infiintarea unui for de conducere colectiv numit "Senat Legionar", plan pe care il avea inca din 1927. Aceasta idee va fi pusa in practica la 4 ianuarie 1929 . Un fapt important este ca acest for de conducere nu a fost ales, senatorii legionari au fost numiti de Corneliu Zelea codreanu. Aceasta a fost o sansa pentru a atrage cateva personalitati importante in randul Legiunii. Acest fapt a fost relativ dificil, deoarece prima sedinta a senatorilor legionari a avut loc de abia in decembrie 1930.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.