Astra de Paul Goma

Trimis la data: 2015-07-26
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Simona_D
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fapt singular in scrisul lui Paul Goma, romanul "Astra" este construit intr-o insolita si frapanta arhitectonica in forma de stea. In jurul nucleului evenimential static - inchiderea celebrei biblioteci sibiene "Astra" intr-o nefasta zi din 1949 - pivoteaza multiple raze problematice. Fiecare dintre aceste raze, prefigurate din raporturile eroului licean cu diferite personaje care frecventau biblioteca, lumineaza sub alt unghi viata marcata zi cu zi de accentuarea "luptei de clasa" si a terorii in numele "idealului" comunist de import.

Referate similare:

Existenta cotidiana tot mai precara, cultura si valorile ei specific romanesti scoase "in afara legii", crearea "noii culturi" artificiale si aservite ideologicului - in sfarsit, pana si amorurile juvenile, evocate cu sensibila duiosie si umor, toate alcatuiesc o tulburatoare fresca a momentului, conturata in culorile proaspete, vii, dinamice ale tineretii.In aceasta carte este vorba de evenimentele care se petrec in viata autorului, de liceean.El se prezinta ca fiind un fiu de invatatori de la Seica, dar care au fost mutati de regimul comunist al lui Groza, avand bocancii si servieta tatalui sau si stand in internat.

Este prieten cu Septimiu, Octavian si Robescu, acesta din urma fiind un baiat parfumat si de treaba, care sta toata ziua si citeste in pat, deoarece nu ii place sa stea pe scaun. Prima data, cand autorul intra in biblioteca Astra,prescurtare de la Asociatia Transilvana, este surprins de ce vede acolo, scarile din marmura si cu un covor frumos pe care nu ii venea sa il calce. Intrarea lui se face atunci cand o fata, pe care el o numea Soricica, a scapat ceva pe jos si el fiind politicos a ajutat-o sa-si recapete bunurile cazute pe jos, iar aceasta ca semn de multumire la chemat cu ea in biblioteca.

Persoanele care frecventau biblioteca erau: doamna Elefterescu, doamna Piscopescu, doamna Popescu, doamna Formatmic, care citea doar manuscrise in format mic, invelite in piele si o alta persoana reprezentativa este si un barbat care nu schimba nici o vorba cu cei din jur, deoarece el se considera mai bun pentru ca a luptat in razboi si este lipsit de o mana si poarta cu el intotdeauna un baston. Autor lipseste de la multe cursuri, pierzandu-si vremea in biblioteca sibiana. Intr-o zi a vazut scris pe un zid anul 1249 si a dorit sa afle cu hotarare ce semnifica acel an.

L-a intrebat si pe profesorul de istorie, dar acesta nu stia sa se fi intampla ceva deosebit in acel an, nici prietenii lui, Septimiu si Octavian nu stiau, iar Septimiu I-a raspuns ca poate in acel an s-a construit acea cladire pe care era scrisa inscriptia. Loenida Sclifos, unul dintre elevii din clasa a XI- a, basarabean si el, a fost intrebat daca cunoaste ca in acest an sa se fi intamplat ceva deosebit, dar el a oscilat intre trecutul si prezentul anului 1249, povestindu-I cateva intamplari mai importante dar nici una dintre acestea nu se intamplase in acel an.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.