Astrofizica - Galaxiile

Trimis la data: 2013-08-11
Materia: Astronomie
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 7.82 / 10
Downloads: 2
Autor: cojanualin
Dimensiune: 622kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: pptx
Acorda si tu o nota acestui referat:
O galaxie (cuvantul provine din greaca de la galaxias, insemnand "cerc laptos", o referire la Calea Lactee) este un sistem cu masa, unit de forte gravitationale alcatuit dintr-o aglomeratie de stele, praf si gaz interstelar precum si, dar inca nedovedit, materie intunecata invizibila si energie intunecata. In Univers exista cca 200 de milarde de galaxii.Galaxiile tipice contin intre 10 milioane (galaxiile pitice) si un bilion (galaxiile gigante), sau chiar mai multe stele, toate orbitand in jurul unui centru de gravitatie comun. In plus fata de stele singuratice si de un mediu interstelar subtil, majoritatea galaxiilor contin un numar mare de sisteme stelare, de clustere stelare si de tipuri variate de nebuloase.
Majoritatea galaxiilor au un diametru cuprins intre cateva zeci si cateva sute de mii de ani lumina si sunt de obicei separate una de alta prin distante de ordinul catorva milioane de ani lumina. Unele galaxii mari cuprind in structura lor complexa si un numar de galaxii mai mici, numite galaxii satelit.

Cu toate ca asa numitele materie intunecata si energie intunecata reprezinta peste 90 % din masa majoritatii galaxiilor, natura acestor componente invizibile nu este inteleasa bine. Cu privire la gaurile negre, exista unele dovezi ca in centrul unor galaxii (probabil a tuturora) exista gauri negre imense.Spatiul intergalactic, spatiul dintre galaxii, este aproape vid, avand o densitate de mai putin de un atom pe metru cub de gaz sau praf. In tot universul vizibil probabil ca exista mai mult de 1011 galaxii.

Calea Lactee
este galaxia gazda a sistemului nostru solar, a altor aproximativ 100-400 miliarde de stele cu planetele lor, precum si a peste 1.000 nebuloase. Toate obiectele din galaxie orbiteaza in jurul centrului de masa al galaxiei, numit si centru galactic.Calea Lactee este un gigant, avand o masa de circa 750-1.000 miliarde ori mai mare decat a Soarelui si un diametru de aproximativ 100.000 ani-lumina.

Galaxia noastra face parte dintr-un grup de galaxii numit Grupil Local, format din 3 mari galaxii si un numar de alte 30 galaxii mai mici, in cadrul grupului ea fiind a doua ca marime dupa galaxia Andromeda (M31),iar a treia galaxie mai mica decat Calea Lactee este galaxia Triangulum ele fiind si cele mai importante galaxii.

Galaxia noastra are forma unei spirale uriase; bratele acestei spirale contin pe langa altele si materie interstelara, nebuloase si stelele tinere ce iau nastere permanent din aceasta materie. Pe de alta parte centrul galaxiei este format din stele batrane concentrate in grupuri cu forma sferica. Galaxia noastra are aproximativ 200 astfel de grupuri, dintre care mai cunoscute nu sunt decat 150. Galaxia noastra are 4 componente principale: nucleul, discul cu spirale, haloul si roiurile globulare.

O nebuloasa (denumire provenita din latina in care inseamna ceata) este un urias nor de gaze interstelar (98% hidrogen, 2% alte elemente in stare gazoasa (O, C, S) si silicati in forma de praf interstelar - nisip interstelar) si praf cosmic situat in spatiul care se intinde intre stele. Parti mai dense din nebuloase se pot strange atat de tare incat pot da nastere la stele. Toate stelele din univers au fost nascute in nebuloase. Cea mai cunoscuta nebuloasa este nebuloasa din constelatia Orion, un nor imens de gaz si praf aflat pe cer in directia constelatiei Orion.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.