Atena - perioada antica

Trimis la data: 2010-01-12 Materia: Istorie Nivel: Liceu Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 2243
Autor: Cristinelhot Dimensiune: 346kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Atena - perioada antica
Lucrearea de față își propune o incursiune în timp în această lume nouă și straveche a orașului și poporului atenian, cu realizările sale grandioase. Lumea Atenei m-a fascinat încă din copilărie când bunica cu farmecul ei m-a adormea cu povești și legende din Olimp. Dorința de a cunoaște acestă capitală europeană s-a împlinit în vacanța trecută când tatăl meu mi-a oferit cadou o escursie la Atena. Aici am descoperit construcții cu arhitectură modernă, parcuri fără seamăn ca frumusețe, monumete de artă încărcate de istorie în care trecutul și prezentul se întrepătrund creând o lume mirifică la care mulți visează. Am făcut parte din cei peste 30 de milioane de oameni care au plăcerea și norocul să viziteze aceste meleguri care le lasă o impresie și frumusețe fără margini.

Referat despre Atena - perioada antica
Atena , capitala Greciei, este unul dintre cele mai vechi și interesante orașe ale Europei, cu o strălucită istorie, care șe-a păstrat peste milenii calitatea de capitală economică, politică și spirituală a lumi grecești, menținându-se până astăzi un adevărat oraș-muzeu cu prețioase vestigii care sunt vii și astăzi datorită mulțimei de vizitatori. Atena rămâne o capitală eternă, care simbolozează drumul luminos al civilizației umane de la începuturi și până în prezent.

2. ISTORIA ÎNCEPUTURILOR SALE
Istoria Atenei este și istoria Aticii, a regiuni istorice unde se găsește acest oraș, iar locuitorii Aticii sunt atenienii. Atena , oraș din centrul Câmpiei Cephisiene a apărut în antichitate, la 8 km de mare. Această câmpie deschisă în partea sudică spre golful Saronic este înconjurată de dealuri printre care Aigaleos spre est și Pranes spre nord-est, Hymettos la est, iar golul dintre nord-est dintre Pranes și Hymettos este completat de structura de clădire cu frotoane a muntelui Pentelic.

Râul Cephisos cuge spre vest, nu departe de oraș și este alimentat de două râuri mai mici, Eridandos și Iissos, la nod și la sud de Acropolă, ce avea să fie Acropola unui mare oraș, era inițial orașul însuși . Atena părea să aibe avantaje puternice, acropola se ridica deasupra câmpiei și stâncile abrupte nu erau prea confortabile atacatori. Urme ale unui palat micenian au fost descoperita aproape de centrul părți nordice și ziduri puternice cu multe fațade fuseseră construite în jurul acestei zone în secolul al XIII î.Hr. . Aceste zidur par să fi fost puternic influiențate de zidurile Argolidei cu care se aseamănă mult .

Din punct de vedere al origini, ateneieni se lăudau că sunt o populaţie autohtonă, de rasă pură, nefiind niciodată cuceriţi de alţii, dar Tucidide comentează acid afirmaţia arătând ,, că acest lucru se întâmplase, totuşi, deoarece Atica avea un sol sărac, chiar dacă forţa Acropolei nu era deloc irelevantă” . În regiunea Aticii, au păstrat dialectul ionic, confirmând tradiţia ateniană că teritoriul lor, deşi atacat, nu a fost ocupat, şi a devenit refugiu pentru popoare dispersarsate şi un punct de plecare pentru imigraţia viitoare . Dar există şi alte dovezi care infirmă această tradiţie lucru sugerat de vestita întrecere dintre Poseidon şi Atena pentru dominaţia Acropolei, când Atena a oferit un măslin sacru ca simbol şi Poseidon un izvor mineral.

Atena a învins dar Poseidon, sub forma unui şarpe, a primit şi el dreptul de a trăi în continuare pe acest deal al Atenei .
Totuşi, atunci când începe istoria scrisă, cele câteva comunităţi independente din Atica renunţaseră la independenţa lor faţă de Atena şi formaseră împreună cu ea un singur stat. Acest transfer de putere a fost comemorat la Atena de festivalul anual Synoikia iar Tucidide referindu-se la semnificaţia lui, afirmă că : ,, Sub Cecropos şi primi regi, până în vremea lui Tezeu, Atica a fost o regiune de comunităţi independente, fiecare cu propriile ei organe administrative şi cu propri ei magistraţi, aceştia venind la regele Atenei doar pentru a se consulta cu el când se simţeau nesiguri.

În toate celelalte perioade ei îşi rezolvau singuri problemele şi unii chiar purtau războaie cu Atena... când Tezeu a devenit rege, fiind atât puternic cât şi înţelept, aceste organe administrative cât şi consilii ale megistraţilor independente au dispărut, Tezeu concentrându-le într-un singur organ administrativ şi un singur consiliu... Tezeu a lăsat urmaşilor săi un oraş măreţ” . Istoria veche a formelor de guvernare ateniene se aseamănă cu aceea a multor state greceşti prin faptul general că monarhia, supusă mai multor restricţii lasă locul aristocraţiei. Prima limitare a puteri regale realizată în aristrocraţie a fost instituirea unui polemarchos sau comandant militar. Comanda supremă a armatei, care aparţinuseră regelui, i-a fost transferată lui, care era ales dintre aristocraţi şi de către ei. Următorul pas pare a fi fost răsturnarea casei regale de către puternica familie a Medonitizilor.

Medontizii nu au preluat ei înşişi titlul regal dar nici nu l-au abolit, creând funcţia de archonte sau regent, care a uzurpat cele mai importante funcţii ale regelui. Acastos Medontidul a fost primul archonte, acest lucru confirmat de faptul că deoarece arhonţii din epocile următoare promiteau întodeauna că-şi vor respecta jurământul la fel ca Acastos. Ei se apropiau însă de monarhie şi într-un alt mod: fiecare regent era ales de comunitate, numai că acestă comunitate era obligată să aleagă pe cineva din familia Medontizilor. Următorul pas în slăbirea puteri acestui magistrat aproape regal a fost schimbarea regenţei care a devenit dintr-o funcţie pe viaţă una pe 10 ani. Aceasta reform apare să fi fost efectuata pe la mijlocul sec. al VII-lea. Nu este sigur în acest moment Mendotizii au lipsiţi de prerogativele lor regenţa devenind accesibila tuturor nobililor.

Urmatorul pas ne poarta pe un teren si mai solid regenţa devenind o funcţie anuala . La mijlocul sec.al VII-lea î. Hr puterea executiva din Atena se afla in mainile a trei functionari aleşi anual: arhontele, regele şi polemarhul. Arhontele era judecătorul suprem în toate procesele legale. Când îşi prelua funcţia, el publica o declaraţie intacta in timpul arhontatului său propietatea fiecarui cetaţean. Ulterior această sferă a puterii judiciare a fost limitata si el judeca mai ales cazuri în care părinţi afectati în vreun fel, orfani sau moştenitori erau implicaţi. El deţinea locul cel mai important printre magistraţi,avându-şi reşedinţa oficiala în Prytaneion , unde se afla vatra comunitaţii şi numele său apărea în capul listelor oficiale, de unde purta şi numele de epônymos.

Polemarhul avea îndatoriri judiciare pe lângă faptul că era comandantul armatei. El îşi avea curtea în Epilykeion pe malurile râului Ilisos şi acolo judeca toate cazurile în care erau implicaţi indivizi ce nu erau cetăţeni ai Atenei. Astfel ceea ce arhontele reprezenta pentru cetăţenii polemarhul reprezenta pentru clasa de colonişti străini numiţi ,, meteci”. Regele îşi avea reşedinţa în Stoua regală în Agora şi îndeplinea funcţii administrative religioase de stat şi la conducerea anumitor cazuri judiciare legate de religie .

3. MARII REFORMATORII
Principala problemă de atunci era că oamenii erau nemilţumişi de administrarea arbitrară a dreptăţii şi insistau ca delictele şi pedepsele să fie consfinţite în scris. Primul reformator care a reuşit să transcrie în scris legislaţia ateniană a fost Dracon, care era renumit pentru calităţile sale de excelent legislator. Ulterior, s-a considerat că Dracon le-a arătat atenienilor cât erau de aspre legile lor şi numele său a devenit proverbial ca legislator sever. Un orator atenian a devenit celebru la Atena pentru o epigramă ce spunea că legile lui Dracon nu erau scrise cu cerneală, ci cu sânge. Această idee a pornit de la faptul că anumite delicte minore, cum ar fi furtul unei verze, de pildă, erau pedepsite cu moartea .

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.