Atena

Trimis la data: 0000-00-00
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 6.98 / 10
Downloads: 12992
Autor: Lidia D.
Dimensiune: 8kb
Voturi: 1035
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Atena
Atena a devenit cel mai renumit oras al Greciei Antice între anii 500-400 î.c. Regiunile pe care azi le numim Grecia, coasta Turciei si Egiptul erau pline de poleis sau orase cetăti. Unele erau cetăti mari, ca de exemplu Corintul. Fiecare cetate avea monedă proprie, legi proprii si modul lor de a vorbi.Între anii 500-400 î.c.atenienii au dus numeroase lupte împotriva altor orase cetăti. În această perioadă au întemeiat un imperiu si au creat un mod de viată, care de atunci a fost admirat de toată lumea.
Referat despre Atena
Atena a devenit cel mai renumit oraş al Greciei Antice între anii 500-400 î.c. Regiunile pe care azi le numim Grecia, coasta Turciei şi Egiptul erau pline de poleis sau oraşe cetăţi. Unele erau cetăţi mari, ca de exemplu Corintul. Fiecare cetate avea monedă proprie, legi proprii şi modul lor de a vorbi. Între anii 500-400 î.c. atenienii au dus numeroase lupte împotriva altor oraşe cetăti. În această perioadă au întemeiat un imperiu şi au creat un mod de viaţă, care de atunci a fost admirat de toată lumea.

Atenienii credeau că oraşul lor era sub protecţia zeiţei Atena, o zeiţă războinică şi că tatăl ei era Zeus, regele tuturor zeilor. De asemenea credeau că ea are mulţi fraţi şi surori printre care Apollo, zeul soarelui şi Dionysos, zeul vinului. Pentru ei Atena era zeiţa înţelepciunii; ea a inventat plugul, trompeta, arta olăritului, carul de luptă, corabia.

Zeiţa Atena a oferit oraşului care-i purta numele măslinul, care l-a transformat într-o cetate foarte bogată .Unele din minunile Atenei Antice pot fi văzute sub forma unor clădiri care au supravieţuit până azi. În mijlocul Atenei se află un deal, numit Acropole . Aici s-au construit cele mai minunate clădiri ale oraşului, care în majoritate erau folosite în scopuri religioase.

Erechteionul ; numele acestui templu vine de la unul din primii regi ai Atenei. În curtea Erechteionului creştea măslinul despre care se credea că fusese dăruit oraşului de către zeiţa Atena. Statuia Atenei luptătoarea era atât de mare încât marinarii atenieni aflaţi departe pe mare puteau vedea coiful şi lancea zeiţei strălucind în lumina soarelui. Propileele. Pe aici se făcea intrarea în Acropole. Drumul către Propilee era format dintr-o pantă abruptă pe care înaintau procesiunile religioase îndreptându-se spre templu.

Partenonul era cea mai frumoasă cladire de pe Acropole ; era un templu construit de Pericle şi dedicat zeiţei Atena Partenos. Cuvântul grec “parthenos” înseamnă “necăsătorit ”, iar Partenon însemna “casa zeiţei necăsătorite”. Este o clădire impunătoare cu o lungime de 99,7 m şi o lăţime de 33,5 m. Construcţia ei a durat 15 ani; a fost clădit din marmură Pentelică, care conţine minereu de fier şi îi conferă în lumina soarelui o strălucire cală, aurie. În interior există o altă statuie imensă a zeiţei Atena, sculptată în fildeş şi aur de Phidias.

Partenonul era scena unuia din cele mai mari festivaluri ateniene-Panathenaea. Acest festival se ţinea la fiecare 4 ani în cinste zeiţei Atena ; era un amestec de ceremonie religioasă şi distracţie, se organizau întreceri atletice şi o cursă cu torţe care se ţinea noaptea pe străzile oraşului.

Cel mai important eveniment al festivalului era o procesiune în care tinere fete ateniene duceau peplos-ul la Partenon (îmbrăcăminte sacră făcută în fiecare an pentru Atena şi pusă pe umerii statuii. Pericle a comandat ca această procesiune să fie sculptată pe friza care înconjoară Partenonul. Aceste sculpturi se numesc marmurile Elgin (după Lordul Elgin, cel care le-a dus în Anglia)Unele dintre ele pot fi admirate în British Museum. În fiecare an atenienii ţineau un mare festival dramatic, numit Marea Dionysia . Festivalul ţinea 6 zile şi punerea sa în scenă era foarte costisitoare. În primele3 zile se prezentau comedii şi întreceri pentru poeţi , iar ultimele 3 zile erau rezervate pentru piese serioase.

Cel mai renumit festival al atleţilor era denumit Jocurile Olimpice ; ele şi-au luat numele de la Olympus, centrul religios din sudul Greciei. Jocurile se ţineau la fiecare 4 ani, la sfârşitul lunii iunie. După o ceremonie de deschidere solemnă primul eveniment era cursa de care de luptă cu patru cai. Participau până la 40 de care învârtindu-se în jurul stadionului însoţite de un zgomot ca de tunete. Foarte puţine erau cele care terminau cursa din cauza ciocnirilor dar şi din cauza distanţei de 14,4 km cât măsura traseul obligatoriu.

În cadrul Jocurilor Olimpice mai existau meciuri de box, alergări, întreceri de lupte şi petatlon. În limba greacă “pente” înseamnă cinci, iar “atlon” – întrecere. Deci pentatlonul era o combinaţie de cinci discipline sportive diferite. Concurenţii trebuiau să alerge, să sară în lungime, să arunce discul şi suliţa şi să se lupte. Învingătorii purtau pe cap o cunună de frunze de măslin sălbatic.
Dansul joacă un rol mult mai important la vechii greci decât în societatea modernă. Dansul nu este o doar o distracţie ci expresia spontană a unor sentimente profunde (bucurie, tristeţe). Pe lângă dansurile solemne, se cunoşteau dansurile violente şi lascive , numite cordax. Sparta a fost una din cetăţile unde dansul era la mare cinste. Muzica era unul din elementele de cult şi puţine ceremonii religioase se desfăşurau fără cântece. Muzica era acompaniamentul necesar al poemelor şi al “corurilor de dansatori” şi umplea lungile intermedii dintre actele tragediilor şi comediilor. Soldaţii se duceau la luptă cântând şi tot cântând se odihneau după o zi de muncă participanţii la banchete. Cei mai vechi muzicieni cunoscuţi sunt Orfeu, Linos, Tamiris. Muzica greacă este în esenţă o muzică vocală. Principalele instrumente folosite erau lira, flautul dublu şi tamburina. Notaţia muzicală era alfabetică ; anumite semne adăugate deasupra literelor indicau durata sunetelor.

La Atena exista un fel de poliţie, alcătuită din arcaşi sciţi.Şefii lor erau “Cei unsprezece”; ei puteau aresta orice hoţ sau criminal prins în flagrant delict şi, dacă acesta îşi recunoştea culpa, să-l execute pe loc. Dacă nu recunoştea, îl predau unui tribunal de judecată. În afara pedepselor băneşti (amenzi, confiscarea totală sau parţială a bunurilor) tribunalele ateniene condamnau la exil temporar (phyge) sau definitiv (aeiphygia), la pierderea drepturilor cetăţeneşti , la închisoare şi la moarte. Locul de tortură era afară din oraş, în apropiere de Zidul Lung de la nord, dintre Atena şi Pireu. Flagelarea pe o roată, stigmatizarea cu fierul roşu şi jugul pus în jurul gâtului erau aplicate doar sclavilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.