Ateneul Roman 2

Trimis la data: 2013-12-05
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.58 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ateneul Roman este o sala de concerte din Bucuresti, cladire situata pe Calea Victoriei in Piata Revolutiei (fosta Piata Palatului). Tot aici se afla sediul Filarmonicii "George Enescu".Locul unde s-a ridicat Ateneul apartinea familiei Vacarestilor. In 1886 a inceput constructia actualului edificiu; o parte din fonduri au fost adunate prin subscriptie publica, la indemnul Dati un leu pentru Ateneu. Planurile cladirii au fost concepute de arhitectul francez Albert Galleron astfel incat sa poata folosi fundatia deja turnata a manejului inceput de "Societatea Equestra Romana".
Cladirea este precedata de un peristil, sprijinit pe sase coloane ionice. Sub peristil se afla cinci medalioane in mozaic care ii reprezinta pe cinci mari domnitori ai tarii: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, regele Carol I, Vasile Lupu si Matei Basarab. Constructia se termina cu o cupola bogat decorata.

In interior, sala de concerte are 600 de locuri la partere si 52 de loji. Deasupra lojilor, de jur imprejurul tamburului cupolei, cu exceptia locului unde se afla scena, se desfasoara o fresca lata de 3 metri si lunga de 70 de metri, opera a pictorului Costin Petrescu. Fresca este alcatuita din 25 de scene reprezentative din istoria Romaniei.

1.Imparatul Traian intra in Dacia
2.Legionarii romani colonizeaza Dacia
3.Formarea poporului daco-roman
4.Straja romana
5.Invazia barbarilor
6.Inceputurile poporului roman
7.Statornicirea
8.Descalecarea
9.Statul militar

10.Statul administrativ -- impartirea dregatoriilor
11.Cruciada romineasca
12.Stefan cel Mare
13.Epoca de pace si credinta
14.Mihai Viteazul
15.Inceputurile culturii romanesti
16.Horia, Closca si Crisan
17.1821 -- Revolta lui Tudor Vladimirescu
18.Anul 1848 in Transilvania
19.Anul 1848 in Principate

20.Al.I. Cuza
21.Anul 1859 -- Unirea Principatelor
22.Carol I -- Razboiul de Independenta
23.Razboiul intregirii nationale 1916-1918
24.Ferdinand I Intregitorul
25.Epoca de consolidare
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.