Atentatul care pune in pericol siguranta statului

Trimis la data: 2013-06-05 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: mariaana Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Infractiunea consta in atentatul savarsit contra vietii, integritatii corporale ori sanatatii unei persoane care indeplineste o activitate importanta de stat sau alta activitate publica importanta, in imprejurari care fac ca fapta sa puna in pericol siguranta statului. Obiectul juridic principal consta in relatiile sociale referitoare la siguranta statului. Obiectul juridic secundar consta in relatiile sociale referitoare la viata, integritatea corporala ori sanatatea persoanei.Obiectul material consta in corpul victimei fata de care se realizeaza in mod nemijlocit fapta incriminata . Subiect activ poate fi orice persoana.

Participatia penala este posibila sub toate formele. Latura obiectiva se realizeaza printr-o actiune constand intr-un atentat indreptat impotriva vietii, integritatii corporale ori sanatatii. Prin "atentat" se intelege un atac material si violent indreptat impotriva victimei infractiunii, indiferent daca a ramas in faza tentativei ori are forma consumata. Atentatul se indreapta impotriva unei persoana care indeplineste o activitate importanta de stat sau alta activitate publica importanta.

Imprejurarile savarsirii faptei trebuie sa creeze o stare de pericol pentru siguranta statului. Neindeplinirea acestei cerinte determina incadrarea faptei sub aspectul savarsirii unei infractiuni de drept comun: omor, vatamare corporala grava. Urmarea imediata consta, in principal, in crearea unei stari de pericol pentru siguranta statului si, in secundar, intr-o incalcare a atributelor fundamentale ale persoanei. Latura subiectiva presupune vinovatia sub forma intentiei, care poate fi drecta sau indirecta. Este necesar ca faptuitorul sa aiba reprezentarea calitatii victimei, imprejurarilor savarsirii faptei, precum si a urmarilor acesteia.

Tentativa si consumarea este pusa pe acelasi plan cu fapta consumata. Potrivit art.173 alin.(2), se considera tentativa si se sanctioneaza ca atare producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, precum si luarea de masuri in vederea comiterii infractiunii analizate. Consumarea infractiunii are loc in momentul in care incepe actiunea violenta, atentatul, in imprejurari care fac ca fapta sa puna in pericol siguranta statului. Sanctiunea consta in detentiunea pe viata sau alternativ cu inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.