Atlasul social al Romaniei rurale

Trimis la data: 2014-01-22
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.02 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Un atlas social este o descriere a vietii sociale folosind unitati comunitare sau regionale de analiza si indicatori sau tipologii de mare relevanta, cu capacitate de masurare a unor aspecte de durata si profunzime ale vietii sociale in profil teritorial. Hartile sunt expresia grafica a a unor baze de date si analize care promoveaza abordarea de tip atlas social. (Pentru detalii de definire a atlasului social vezi Dumitru Sandu, 1993.)
Majoritatea indicilor sau a tiplogiilor pentru care fisierul ATSRsate.sav aduce detalii au fost deja probate sub aspectul relevantei in analize sociale proprii sau ale unora dintre colegi. Este cazul abordarilor referitoare la tipologia culturala a satelor, nivelul de dezvoltare a satelor (DEVSAT), ariile culturale, experienta de migratie a comunitatilor locale, sau subregiunile de dezvoltare, prezente in cartile, sau in studiile invocate sau reproduse in paginile acestui site.

Functie de tipul de unitate de analiza folosit preponderent este util sa distingem intre ATSRsate, ATSRorase, ATSRregiuni.
Fisierul ATSRsate pe care il introduc in prima etapa este unul de tip multinivel, cu variabile referitoare la sat, comuna si regiune. Predominante sunt insa masurile la nivel de sat, cu valori pentru toate satele tarii care in 2002 aveau peste 19 locuitori si erau localizate in comune. Datele folosite sunt preponderent cele furnizate de recensamantul populatiei si locuintelor (RPL) realizat de Institutul National de Statistica (INS).

Imbinarea dintre sociologie, demografie, statistica si informatica a permis realizarea celei mai cuprinzatoare abordari de tip atlas social rural de care, dupa cate stiu, dispunem pana in prezent pe cazul Romaniei. Indicii si tipologiile care rezuma viata sociala extrem de bogata a satelor tarii se regasesc cu detalieri tehnice , de mod de constructie, si cu validare prin interpretabilitate sociologica in materialele cuprinse in paginile acestui site referitoare la analiza regionala si la analiza comunitara. Desigur, responsabilitatea pentru modul de calcul imi revine in intregime, indiferent de sursa datelor primare.

Baza de date ATSRsate este un fisier sav cu 32 de variabile pe 12402 cazuri, respectiv sate. Definirea variabilelor este data intr-un tabel iar valorile variabilelor sunt precizate prin etichetare in interiorul fisierului. Pentru cei care nu lucreaza in spss am inclus si o varianta a fisierului in excell, cu 12092 sate (am eliminat satele pentru care nu am avut dateele necesare in calcularea indicelui de dezvoltare a satului) - ATSRsate.zip. Fisierul este arhivat. . Pentru detalii suplimentare pot fi contactat la dumitru.sandu@gmail.com.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.