Atmosfera

Trimis la data: 2005-03-28
Materia: Geografie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.57 / 10
Downloads: 5963
Autor: Ana Liliana
Dimensiune: 124kb
Voturi: 394
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pământul la fel ca şi alte planete din sistemul solar este înconjurat de un strat subţire de gaze numit atmosferă. Atmosfera este legată de Pământ din cauza gravitaţiei. Dacă am compara Pământul cu o portocală, atmosfera poate fi considerată coaja acesteia. Aerul, care face parte din aceasta se mişcă liber şi uneori violent. Atmosfera Pământului este alcătuită din nitrogen, oxigen, argon, vapori de apă, dioxid de carbon, şi mici cantităţi de particule gazoase, lichide şi solide.
Atmosfera serveşte pentru a modera temperaturile mari şi scăzute de pe Pământ. În timpul zilei căldura soarelui penetrează aerul şi încălzeşte Pământul, atmosfera face ca această căldură să rămână şi astfel noaptea este mult mai călduroasă. Deasemenea atmosfera protejează Pămantul de
particulele meteoriţilor, de razele cosmice, de radiaţile provenite de la soare şi stele, praf atmosferic şi alte pericole.

Atmosfera este în mişcare continuă chiar dacă rotaţia Pământului schimbă temperatura şi presiunea. Schimbăriile care au loc în atmosferă se manifestă pe Pământ ca fiind vremea, vântul, curenţii oceanelor, fulgerele şi curcubeul. Mişcarea maselor mari de aer de pe suprafaţa Pământului pot provoca schimbării ale vremii, vânturii cu viteza mai mare de 169 Km/oră.

Între atmosferă şi oceane au loc schimbări vitale de materie şi energie. Oceanele fiind mari rezervoare de căldură, umiditate şi dioxid de carboan, de toate acestea având nevoie atmosfera. Amosfera în schimb dă oceanelor energie a mişcării care produce curenţii oceanici.

Compoziţia atmosferei. În regiunile joase ale atmosferei la înălţimea de 100 km deasupra Pământului, turbulenţele cauzează amestecarea continuă a elementelor atmosferei şi compoziţia este realativ uniformă. Aceste regiuni alcătuiesc homosfera.

După aceasta urmează heterosfera. Concentraţia elementelor mai grele ca nitrogen şi oxigen scade odată cu creşterea altitudinei aşa că atmosfera este dominată de elemente mai uşoare ca heliu şi hidrigen. În ionosferă, care este cel mai de mai îndepărtat strat de Pământ heliu devine dominant la altitudinea de 960 Km şi hidrogenul la altitudinea de 2500 Km.

Greutatea şi presiunea atmosferei. Masa totală a atmosferei este estimată la 5,5 quatrilioane (55 urmat de 14 zerouri) de tone. Această masă este un milion mai mică de cât cea a Pământului. aerul este mai greu la nivelul mării deoarece moleculele sunt compresate de greutatea aerului de deasupra.

Când altitudinea creşte moleculele de aer devin mai separate unele de cealalte de mai mult spaţiu. Când greutatea aerului scade şi presiunea aerului scade. La nivelul mării aerul exercită o presiune de 101,36 kilopascali . Iar la 30,480 metrii densitatea aerului este de mica încât aerul exercită doar 1,24 kilopascali.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.